ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Στο επίκεντρο Δυτ. Βαλκάνια, προσφυγικό και Ενέργεια

INTIME NEWS

Με τον Ιταλό ομόλογό του Τζ. Κόντε συναντήθηκε χτες στη Ρώμη ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια συνάντηση με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω σύσφιξής τους, με επίκεντρο τους τομείς του εμπορίου και της Ενέργειας και τις επιχειρηματικές κοινοπραξίες, με στόχο την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου. Επιπλέον, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, όπως και η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα και τις δύο χώρες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης με δήλωσή του παρότρυνε «τις πολλές, δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, που ξέρω ότι ενδιαφέρονται, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα», διαφημίζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγει «η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας», η οποία «ενδείκνυται για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, joint ventures (κοινά εγχειρήματα), στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ταυτόχρονα, εξήρε την Ιταλία σαν έναν «δυναμικό προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, εξέφρασε την «ανησυχία» του, ζητώντας ταυτόχρονα την αυστηρή τήρηση των προβλέψεων της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη απ' την ΕΕ, αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένη τη θέση του υπέρ της ενίσχυσης της καταστολής στα σύνορα «με μια ισχυρότερη Frontex».

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι κλιμακώνει την προκλητικότητά της και «επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», κρύβοντας βέβαια ότι είναι εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου και των ιμπεριαλιστικών παζαριών, στα οποία μετέχει ως τα μπούνια και η κυβέρνησή του, που φουντώνει η επιθετικότητα της αστικής τάξης της γείτονος.

Υποστήριξε, τέλος, την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων και ανέφερε ότι με τον Ιταλό ομόλογό του «έχουμε σύμπτωση απόψεων σε πολλά από τα θέματα, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης».

Χοντρές μπίζνες στην Ενέργεια

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά σχέδια, στο φόντο της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» του κλάδου και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού, που για τους λαούς των δύο χωρών σηματοδοτούν ένταση της ενεργειακής φτώχειας και κινδύνους από την όξυνση των ανταγωνισμών, συζητήθηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζέρικο φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία. Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ενέργεια ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης και εν αναμονή της ολοκλήρωσης ενεργειακών πρότζεκτ που ήδη υλοποιούνται, «ανταλλάξαμε απόψεις για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός "East Med"».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφτηκε και «Μνημόνιο Κατανόησης» από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γ. Θωμά, και τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας S. Patuanelli, όπου αποτυπώνονται οι ήδη στενές σχέσεις στον κλάδο (παρουσία της ιταλικής «Snam» ως βασικού μετόχου του ΔΕΣΦΑ, υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας - Ιταλίας, συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης).

Παράλληλα, η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα και την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην κατεύθυνση ενίσχυσης των «πράσινων» αρπακτικών, την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «οι δύο πρωθυπουργοί συνομολόγησαν τη δέσμευση για ένταση των προσπαθειών στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου», με βάση δηλαδή τα όποια κοινά συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΗ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σταθερή «πυξίδα» τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Τα Σκόπια επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Αλ. Διακόπουλο, όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ, τον Πρόεδρο της χώρας, Στ. Πεντάροφσκι και τον πρωθυπουργό, Ζ. Ζάεφ, καθώς και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον Ν. Ντιμιτρόφ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε εκ νέου πως και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει - για λογαριασμό της αστικής τάξης και της αναβάθμισής της στην «ενδοχώρα» των Βαλκανίων - ως σταθερή «πυξίδα» τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής με βάση την «πλήρη εφαρμογή» της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του πρόσφατου βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που πραγματοποιεί «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Σημειώνοντας ότι «η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνιστά σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων» και χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «πάγια επιδίωξη της Ελλάδας ...(που) υπηρετεί μέχρι σήμερα με συνέπεια και συνέχεια», επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «συμμερίζεται» την «απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» και τόνισε ότι «από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική (...) απόφαση της Ενωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό», γνωστοποιώντας μάλιστα ότι προσκάλεσε τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκέμβρη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που από τη θέση της αντιπολίτευσης η ΝΔ κατήγγειλε χωρίς φυσικά να «αγγίζει» τον ΝΑΤΟικό πυρήνα της, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια, σημειώνοντας πως από την τήρηση την υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή περνούν και οι διμερείς σχέσεις, ενώ εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη.

Ως «ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Δένδια στα Σκόπια ο ομόλογός του, Ν. Ντιμιτρόφ, που ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί «στρατηγικό εταίρο και φίλο» της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν «νέες προοπτικές» για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας. Σημείωσε και εκείνος την ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν η τήρησή της κινδυνεύει λόγω των επερχόμενων πρόωρων εκλογών, σημείωσε ότι αυτή πλέον αποτελεί «μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας» και ως τέτοια δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών ανήγγειλαν τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με απόντες τους λαούς οι αντικομμουνιστικές φιέστες

Αλλη μια συζήτηση στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αυτήν τη φορά για την «30ή επέτειο της Βελούδινης Επανάστασης». Αποφασιστική απάντηση έδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Με κάθε αφορμή η ΕΕ και το Κοινοβούλιό της, οι κυβερνήσεις τους στήνουν αντικομμουνιστικές φιέστες για να επιταχύνουν την υλοποίηση των αντικομμουνιστικών σχεδιασμών τους με βάση το προκλητικό και επικίνδυνο για τους λαούς ψήφισμα του Σεπτέμβρη.

Τα αντικομμουνιστικά μέτρα, οι διώξεις και το αναποδογύρισμα της ιστορικής αλήθειας αποτελούν προϋπόθεση για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, προκειμένου, λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο, να έχουν ελεύθερο πεδίο να ισχυρίζονται ότι άλλος δρόμος εκτός από την καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν υπάρχει. Η παρέμβαση των κομμουνιστών τεκμηριώνει ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν χωρίς εξαθλίωση, ανεργία, δουλειά - λάστιχο, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά, χωρίς εμπόρευμα την Υγεία, Παιδεία, κατοικία, χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Από τα "βελούδινα" αντικομμουνιστικά πανηγυράκια σας 30 χρόνια μετά ...απουσιάζουν οι λαοί, που παρά το ζεστό χρήμα που σκορπάτε, μπορούν σήμερα να συγκρίνουν την αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουν με όσα είχαν τότε κι έχασαν. Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρουν τελικά ξανά το δρόμο με την πάλη τους και με ισχυρά ΚΚ για να κατακτήσουν την εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ