ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φτιαγμένη από τα ίδια αντιδραστικά «υλικά» της ΕΕ η νέα Κομισιόν

Eurokinissi

Τα μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αντιλαϊκό πρόγραμμά της παρουσίασε χτες η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο και ενέκρινε την τοποθέτησή της στη θέση της προέδρου της Κομισιόν.

Η φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι η Επιτροπή συνεχίζει στα βήματα της προηγούμενης, της οποίας τις κατευθύνσεις πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να υλοποιήσει σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, το εμπόριο, η λεγόμενη καινοτομία, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ΕΕ να μη χάσουν έδαφος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ξεκαθαρίζοντας εξάλλου πως για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων της η ΕΕ θα διεκδικήσει «να γίνουμε διαμορφωτές μιας καλύτερης παγκόσμιας τάξης».

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε για βιομηχανική στρατηγική που θα ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, μίλησε για ευρωπαϊκό «πράσινο new deal» σαν τη «νέα μας στρατηγική για την ανάπτυξη», προαναγγέλλοντας χρήμα για τις «πράσινες» μπίζνες, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση της «ευελιξίας» για τους εργαζόμενους, παραπέρα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των υπόλοιπων εργασιακών δικαιωμάτων, ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που θα μεγαλώνει μαζί με την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλες τις χώρες.

Δεν έκρυψε τις ανησυχίες για «τα σύννεφα που σχηματίζονται στον ορίζοντα» της καπιταλιστικής οικονομίας, ζητώντας προετοιμασία για το μέλλον, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «ολοκλήρωση» της ΟΝΕ. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να δοθούν χρόνος και χώρος στις οικονομίες μας να αναπτυχθούν. Και ταυτόχρονα, πρέπει να υποστηρίξουμε τα κράτη - μέλη με στοχοθετημένες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, δείχνοντας το δρόμο για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις οποίες θα πληρώσουν οι λαοί.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, μίλησε για ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, δηλαδή της καταστολής στα σύνορα, αλλά και για ενίσχυση των επιστροφών μεταναστών, προαναγγέλλοντας την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της πολιτικής της ΕΕ.

Τα διαπιστευτήρια θα ήταν ελλιπή αν απουσίαζε ο αντικομμουνισμός, με τον οποίο η νέα πρόεδρος της Κομισιόν άνοιξε και έκλεισε την ομιλία της, προτρέποντας να «εμπνευστούμε από το αισιόδοξο και αποφασισμένο πνεύμα που πριν από 30 χρόνια ανέτρεψε το σιδηρούν παραπέτασμα».

Αργότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα Δυτικά Βαλκάνια, η φον ντερ Λάιεν είπε πως σε Αλβανία και Β. Μακεδονία «θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας» και πως «είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας η σύνδεσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια», εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή της για το ότι «μπήκε στο τραπέζι» η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη νέα Επιτροπή, ενώ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση τόνισε:

«Η νέα Επιτροπή διακρίνεται από τα ίδια αντιδραστικά "υλικά" που είναι φτιαγμένη και η ΕΕ: Αφοσίωση στην αντιλαϊκή πολιτική για "ευέλικτη" εργατική δύναμη, ακόμα πιο φθηνή, στα ελάχιστα, κατεδάφιση Κοινωνικής Ασφάλισης, ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, μαζικό φακέλωμα, γενικευμένες απελάσεις προσφύγων και μεταναστών.

Σε περίοδο αναιμικής ανάκαμψης και με σημάδια στον ορίζοντα μιας νέας πιθανής συγχρονισμένης κρίσης, προωθούνται τα "πράσινα ταμεία" και οι αδρές επιδοτήσεις για τα ψηφιακά, μεγάλα πεδία κερδοφορίας των ομίλων. Κι αυτά εν μέσω "εμπορικών πολέμων", αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ για τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ρωσία, για την έκβαση του Brexit, για την ένταση της στρατιωτικοποίησης. Συμβολικό και ουσιαστικό ότι επικεφαλής της Επιτροπής επιλέχθηκε η πρώην υπουργός Πολέμου της Γερμανίας...

Ανοίξατε και κλείσατε την ομιλία σας με αντικομμουνισμό, δείχνοντας τον αντίπαλό σας, φανερώνοντας αδυναμία και φόβο για την ιστορική αλήθεια και την πάλη των λαών, που θα δυναμώσει ενάντια σε ΕΕ, κεφάλαιο, κυβερνήσεις για τις σύγχρονες ανάγκες τους».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανακοίνωση για την επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ

Για ισχυρισμούς «νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους», που «παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή», έκανε λόγο σε χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε επιστολή που έστειλε στις 13 Νοέμβρη στον ΟΗΕ ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία και επαναφέρει τις μόνιμες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατ. Μεσόγειο.

Το υπουργείο τονίζει πως οι ισχυρισμοί αυτοί «έχουν κατ' επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ», σημειώνοντας πως «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής».

Σημειώνει ακόμη πως «η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, "το οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη", συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη», λέγοντας πως «η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως» όπως και ότι η επιστολή «δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια».

Καλεί δε την Τουρκία «να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

  • Στο μεταξύ, χτες, στο Αιγαίο τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη προχώρησαν σε υπερπτήσεις πάνω από τη νησίδα Μακρονήσι και τη νησίδα Ανθρωποφάγοι, πραγματοποίησαν 8 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ενώ κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων σημειώθηκε και μία εμπλοκή μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών μαχητικών.
Με τον ύπατο αρμοστή για τους πρόσφυγες

Με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, F. Grandi, που πραγματοποιεί χτες και σήμερα επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ύπατο αρμοστή για το νέο νόμο για το άσυλο, που ενισχύει την καταστολή και αντιδραστικοποιεί παραπέρα την πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες, «επεσήμανε την ανάγκη αυστηρής τήρησης της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του Μαρτίου 2016 από την τουρκική πλευρά», την τήρηση δηλαδή της απαράδεκτης συμφωνίας που οδηγεί στο διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, ενώ τον «ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται εντός ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου» σε ακόμη αντιδραστικότερη κατεύθυνση.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στη Λάρισα, σε συγκέντρωση - συζήτηση στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου (καφετέρια «Εμπα μέσα»), θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Λάρισας.

Αύριο Παρασκευή 29 Νοέμβρη:

-- Στις 10 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ/ΙΜΟ) για τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του θείου (Sox) από τα καυσαέρια των πλοίων από 1/1/2020. Scrubbers και καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και οι νέες δυσκολίες για τα πληρώματα». Εισηγητής θα είναι ο Ηλίας Μπιλάλης, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, υποψήφιος διδάκτορας.

-- Στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΝΑΒΟ της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Μια άλλη ματιά στην Ιατρική Εκπαίδευση». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Το Σάββατο 30 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στη Λάρισα, στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, σε εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής», θα μιλήσει ο Ομάρ Κουότα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Μεξικού. Προλογίζει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

-- Τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στη Νέα Ιωνία, στο ΚΕΠ (Πατρ. Ιωακείμ 4), σε εκδήλωση με τίτλο «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας ενάντια στον εχθρό», θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Ναυπηγείων και Μετάλλου Αθήνας της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής καλούν σε εκδήλωση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) με θέμα «Η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη συμφέρουσα για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή και το λαό μας». Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και το Προσφυγικό

Εκδηλώσεις και περιοδείες με θέμα «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας ενάντια στον εχθρό» πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 6 μ.μ., η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο ξενοδοχείο «ΗΛΕΚΤΡΑ» στην Ορεστιάδα με ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

-- Στις 12 μ. ο Δημήτρης Παπατολίδης θα επισκεφθεί το ΚΥΤ Φυλακίου, θα συναντηθεί με τη διοίκησή του και θα ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις ανάγκες του.

Αύριο, Παρασκευή 29 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στο Κινηματοθέατρο «Oscar», με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει επίσης σύντομη παρουσίαση με θέμα «Καβάλα - η ιστορική διάσταση του Προσφυγικού στην πόλη μας».

Την Κυριακή 1η Δεκέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., στα Μελίσσια, στο Πολιτιστικό Κέντρο (17ης Νοεμβρίου και Α. Γεωργίου), θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής.

-- Στις 6 μ.μ., στο κεντρικό Μενίδι, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Κεντρική Πλατεία 6). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ