ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μεθαύριο η απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η νέα «μεταρρύθμιση» αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μετατρέπει τη δημόσια σύνταξη σε πενιχρό επίδομα

Η αντιπροσωπεία του ΕΚ Μασσαλίας μαζί με τον γγ της ΠΣΟ, Γ. Μαυρίκο, και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο
Η αντιπροσωπεία του ΕΚ Μασσαλίας μαζί με τον γγ της ΠΣΟ, Γ. Μαυρίκο, και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο
«Κυβέρνηση και εργοδοσία διαλύουν τις συντάξεις μας, τις θέσεις εργασίας μας, τα εργοστάσιά μας, τις δημόσιες υπηρεσίες, την Κοινωνική μας Ασφάλιση. Να τους σταματήσουμε!».

Τα παραπάνω σημειώνει στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, μπροστά στην πανεθνική 24ωρη απεργία που οργανώνεται την Πέμπτη σε όλη τη Γαλλία, ενάντια στις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση τις οποίες επιταχύνει η κυβέρνηση Μακρόν. Σημειωτέον, αντιπροσωπεία του ΕΚ Μασσαλίας συμμετείχε στη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε το Σάββατο στην Αθήνα, μαζί με τον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γ. Μαυρίκο.

Στην απεργία καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις από δεκάδες κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την επιτυχίας της βρίσκονται και άλλες οργανώσεις που, όπως και το ΕΚ Μασσαλίας, συσπειρώνονται γύρω από την ταξικά προσανατολισμένη ΠΣΟ.

Η νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει τον ίδιο τον δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με απώτερο στόχο - όπως σε όλη την ΕΕ - τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση. Με την καθιέρωση ενός συστήματος συγκέντρωσης μορίων, το νέο σύστημα αυξάνει τα χρόνια εργασίας που θα χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος, θεσπίζει «ποινές» για όσους θα ζητούν συνταξιοδότηση πριν από τα 64 χρόνια (που θα αποτελούν στο εξής τη «βασική ηλικία» συνταξιοδότησης) κ.λπ. Συνολικά προωθεί μια σειρά αλλαγών μέσα από τις οποίες η σύνταξη που θα χορηγεί το κράτος μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα πενιχρό επίδομα και από κει και πέρα στόχος είναι να «ανθίσουν» τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία, στα οποία δεν συμμετέχει καθόλου το κράτος και των οποίων οι παροχές είναι συνάρτηση του τζογαρίσματος των εισφορών, και ο αμιγώς ιδιωτικός τομέας της Ασφάλισης.

Στη Μασσαλία η απεργιακή συγκέντρωση της 5ης Δεκέμβρη έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στο παλιό λιμάνι. Το ΕΚ έχει ήδη προγραμματίσει συγκέντρωση και νέα κινητοποίηση και στις 7 Δεκέμβρη, στο σταθμό «Σαν Μισέλ» της Μασσαλίας. Επίσης, και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις για την Ασφάλιση ετοιμάζουν, τέλος, φοιτητικές οργανώσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η «Daimler» καταργεί 10.000 θέσεις εργασίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οπως και αρκετές άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ο όμιλος «Daimler» («Mercedes-Benz» κ.ά.) ανακοίνωσε πως θα καταργήσει τουλάχιστον 10.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μειώσει το εργασιακό «κόστος» και να επενδύσει στην ηλεκτροκίνηση.

Οι θέσεις εργασίας αφορούν σε πρώτη φάση το διοικητικό προσωπικό και με την κατάργησή τους ο όμιλος προσδοκά να «εξοικονομήσει» περίπου 1,4 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Από τους περίπου 300.000 εργαζόμενους της «Daimler», οι 175.000 είναι στη Γερμανία.

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Προσωπικού του ομίλου, Βίλφριντ Πορτ, «ο κλάδος της αυτοκίνησης βρίσκεται ενώπιον των μεγαλύτερων αλλαγών στην ιστορία του» και η ηλεκτροκίνηση απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι οι περικοπές προσωπικού θα επιδιωχθεί να γίνουν με προγράμματα «οικειοθελούς αποχώρησης» ή «οικειοθελούς μείωσης του εργάσιμου χρόνου».

Πριν από λίγες μέρες και η «Audi» ανακοίνωσε την κατάργηση 9.500 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 2.000 νέων θέσεων, στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης και των ψηφιακών εφαρμογών.

ΧΙΛΗ
Συνέχιση διαμαρτυριών και ... ισπανική τεχνογνωσία

Στη Χιλή, μετά από 40 μέρες λαϊκών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων η αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική του Προέδρου, Σεμπάστιαν Πινιέρα, συνεχίζεται. Πραγματοποιούνται ανοιχτές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις από την Κοινωνική Ενότητα, συντονιστικό όργανο 115 (συνδικαλιστικών, λαϊκών, φοιτητικών, αγροτικών και ιθαγένικων) οργανώσεων, που θέτουν ως ζητήματα αιχμής αυτά της ουσιαστικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, της Συντακτικής Συνέλευσης με σκοπό να αλλάξει το Σύνταγμα που ισχύει από τη χούντα του Πινοσέτ (μετά από 30 χρόνια νεοφιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης), της δικαιοσύνης για τα θύματα αυτού του πολυήμερου αγώνα, με απολογισμό 28 νεκρούς, πάνω από 900 τραυματίες (πολλοί με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα από τις σφαίρες καουτσούκ της αστυνομίας) και της απελευθέρωσης των κρατουμένων.

Ενδεικτικό είναι πάντως το ότι η αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρα, παρά το συμβιβασμό που πέτυχε με μέρος της αντιπολίτευσης (εκτός του ΚΚ Χιλής) για τη συνταγματική αναθεώρηση, εξακολουθεί να ενισχύει τον κατασταλτικό μηχανισμό παίρνοντας και ...εμπειρία και τεχνογνωσία από την ισπανική αστυνομία. Σύμφωνα με όσα βγαίνουν στον τοπικό Τύπο, μετά από αίτημα του Πινιέρα θα μεταβούν στη χώρα Ισπανοί αστυνομικοί για να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων.

Στο όλο κλίμα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο αντικομμουνισμός, στην προσπάθεια να εμπλακεί η δράση του ΚΚ Χιλής με όποιες ταραχές συμβαίνουν σε διαδηλώσεις με την αξιοποίηση προβοκατόρων που παρασύρουν και κάποιους νέους. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις σε γραφεία των κομμουνιστών ακόμα και εμπρησμός στην περιοχή Τσιγιάν της κεντρικής Χιλής.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλαγή ηγεσίας σε SPD και AfD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς, πρώην υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (το μεγαλύτερο της Γερμανίας) και η βουλευτής του ίδιου κρατιδίου Σάσκια Εσκεν απέσπασαν το 53,6% των ψήφων των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και έγιναν οι επόμενοι αρχηγοί του κόμματος. Ωστόσο, μόλις το 54% των 425.600 μελών του SPD συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αναμένεται να επικυρωθεί από το συνέδριο του κόμματος την επόμενη βδομάδα.

Η ήττα του υποψήφιου «διδύμου» του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, και Κλάρα Γκάιβιτς, μέλους του προεδρείου του κόμματος, με 45,3%, θεωρείται έκπληξη, καθώς είχαν κερδίσει στον πρώτο γύρο.

Οι Βάλτερ - Μπόργιανς και Εσκεν εμφανίζονται ως «αριστεροί» του SPD, ενώ ο πρώτος έχει εκφραστεί επικριτικά για το έργο της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και SPD. Η αλλαγή ηγεσίας με το δήθεν «αριστερό πρόσημο» έρχεται σε μια περίοδο, όπου αφενός εντείνεται η δυσαρέσκεια βιομηχάνων και επιχειρηματιών απέναντι στον «μεγάλο συνασπισμό» και αφετέρου το SPD σημειώνει τα μικρότερα ποσοστά στην ιστορία του σε κρατιδιακές εκλογές αλλά και δημοσκοπικά. Μόλις πριν από μια βδομάδα οι Γερμανοί Βιομήχανοι (BDI) και τα Γερμανικά Συνδικάτα (ελέγχονται από το SPD) κατέθεσαν κοινές προτάσεις για μεγαλύτερες κρατικές επενδύσεις, αυξάνοντας το κρατικό χρέος και για ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών.

Ενα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε π.χ. να είναι η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου για ορισμένους εργαζόμενους στα 12 ευρώ/ώρα (μεικτά). Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γιοχάνες Καρς, σημείωσε ότι «μπορούν να γίνουν αλλαγές στην προγραμματική συμφωνία», εάν όμως «περιμένουμε από τη CDU να υποχωρήσει, θα πρέπει κι εμείς να συζητήσουμε για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων».

Την επανεκλογή του στην ηγεσία της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) πέτυχε ο Γκέοργκ Μόιτεν στο συνέδριο του κόμματος, ενώ συμπρόεδρος, μετά την αποχώρηση του Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εξελέγη ο Τίνο Κρουπάλα. Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Γκάουλαντ, που υποστήριζε τον Κρουπάλα, τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να καταστεί έτοιμο να ασκήσει εξουσία και εκτίμησε ότι «όταν θα ενωθούν οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά, τότε οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από εμάς».

ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Μέτρα ενάντια σε υποστηρικτές της «απόσχισης»

ΠΕΚΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Η Κίνα ανακοίνωσε χτες ότι στο εξής δεν θα δέχεται αιτήματα για επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, αντιδρώντας σε δύο διατάγματα με τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση ουσιαστικά προσφέρει στήριξη στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή ποινών και απέναντι σε ΜΚΟ που θεωρεί ότι ενθαρρύνουν τη διάπραξη «βίαιων εγκλημάτων» και υποστηρίζουν την «απόσχιση» του Χονγκ Κονγκ, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), το «Σπίτι της Ελευθερίας» και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI).

Η Χούα υποστήριξε ότι αυτές οι οργανώσεις είναι «υπεύθυνες για το σημερινό χάος» και υπενθύμισε και άλλες πρόσφατες προειδοποιήσεις του Πεκίνου ότι θα λάβει «αντίμετρα» ενάντια σε όσους υπονομεύουν τη σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, με συνθήματα όπως «απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ», ενώ πολλοί κρατούσαν αμερικανικές σημαίες, αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι ζητούμενο δεν είναι η «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά ευρύτεροι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, που αλληλεπιδρούν με το καθεστώς αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ (που αποτελεί κρίσιμο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο αλλά και τμήμα της κινεζικής επικράτειας). Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πάλι δακρυγόνα ενάντια στους διαδηλωτές που συνέδεσαν με «ταραχές». Ορισμένοι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέχρι το αμερικανικό προξενείο, σε ένδειξη - όπως μετέδωσαν κάποια ΜΜΕ - «ευγνωμοσύνης» για την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαδηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ