ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ διευκολύνει και το χτύπημα των διαδηλώσεων

Σχόλιο για την τοποθέτηση του εργοδότη - εργατοπατέρα Καραγεωργόπουλου

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ και άλλες δυνάμεις προαναγγέλλουν επιχείρηση περιστολής των διαδηλώσεων, κλιμακώνοντας την επίθεσή τους στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα της απεργίας και συνολικά στους αγώνες των εργαζομένων, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ για άλλη μια φορά βάζουν πλάτη στα αντεργατικά σχέδια.

Εναν τέτοιο ρόλο ανέλαβε να παίξει χτες ο γνωστός εργοδότης και εργατοπατέρας Καραγεωργόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή για το θέμα των διαδηλώσεων, «προσάπτοντας» στην κυβέρνηση ...έλλειψη διαλόγου.

Σχολιάζοντας την παρέμβασή του και γενικά τη στάση της ΓΣΕΕ για το θέμα των διαδηλώσεων, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σε σχόλιό του σημειώνει:

«Ο εργατοπατέρας εργοδότης Καραγεωργόπουλος ξαναχτύπησε με τον τίτλο... Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ. Η ηγετική ομάδα που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία, για μια ακόμη φορά μπαίνει μπροστά για να διευκολύνει την κυβέρνηση της ΝΔ και τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν πράξη άλλο ένα χτύπημα στα συνδικάτα με την απαγόρευση των διαδηλώσεων, όπως έκανε και με την προηγούμενη.

Ο εργατοπατέρας - εργοδότης Καραγεωργόπουλος σήμερα (σ.σ. χτες) στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 κλαψούριζε ότι διαφωνεί δήθεν, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έγινε διάλογος μαζί τους. Το ίδιο παράπονο είχαν και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που την πολιτική της στήριξαν.

Να θυμίσουμε στους εργαζόμενους τα αποτελέσματα του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου" για το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ. όπου η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ παρέδωσε τα δικαιώματα των εργαζομένων σε κυβέρνηση και κεφάλαιο.

Ο εργατοπατέρας δεν τόλμησε να βάλει στο στόμα του τις ευθύνες και να καταγγείλει την κυβέρνηση, την εργοδοσία, που δική τους απαίτηση είναι το χτύπημα των συνδικάτων και των εργαζομένων, των διαδηλώσεων και της οργάνωσης της πάλης.

Αλλωστε, για ποια διαδήλωση μιλούν όταν η όποια "συγκέντρωσή τους" δεν ξεπερνάει τα 50 άτομα; Μπορούν να πάνε και από το πεζοδρόμιο που ούτως η άλλως πηγαίνουν», καταλήγει το σχόλιο του ΠΑΜΕ.

Στον αντίποδα αυτής της θλιβερής θέσης που παίρνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Ν. Μαυροκέφαλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα του νόμου και της τάξης, πηγαίνοντας χέρι χέρι μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική. Δεν κόπτονται για τα συμφέροντα των μικρών επιχειρηματιών, των αυτοαπασχολούμενων στο κέντρο της Αθήνας, που άλλωστε τις συνέπειες της πολιτικής και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πολύ καλά τη βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι... Η ΝΔ θέλει να συκοφαντήσει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες... Προσπαθεί να ενοχοποιήσει συνολικά τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και όχι να διαχειριστεί απλώς την παρουσία μικρών ή μεγαλύτερων κινητοποιήσεων».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Η ζωή και η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών δεν μπαίνει σε μοντέλα κόστους - οφέλους

Καταγγελία για το νέο σοβαρό ατύχημα που συνέβη χτες στον «Ευαγγελισμό»

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την επιστολή του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με την οποία κατήγγειλε, μόνο τις τελευταίες μέρες, σωρεία εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών - ακόμη και θάνατο επικουρικού γιατρού σχετιζόμενο με τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες - και νέο σοβαρό ατύχημα συνέβη χτες το πρωί, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, το ατύχημα προέκυψε από ρήξη του σωλήνα που μεταφέρει καυτό λάδι (>180οC) από το μηχανοστάσιο στα πλυντήρια του νοσοκομείου, διατρέχοντας χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως π.χ. το τμήμα των ιδιαίτερα εύφλεκτων ιατρικών αερίων. Στο χώρο κοντά στα πλυντήρια χύθηκε καυτό λάδι και όλη η πτέρυγα «ΑΧΕΠΑ» που βρίσκεται από πάνω (με δεκάδες κλινικές, μονάδες με νοσηλευόμενους και εργαζόμενους) πλημμύρισε από καπνό και αναθυμιάσεις.

«Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι, εκτός από την αυτονόητη αξιοποίηση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει το νοσοκομείο και την παρέμβαση της Πυροσβεστικής, φαίνεται ότι ούτε τα σχέδια εκκένωσης λειτούργησαν, αλλά ούτε και οι έξοδοι κινδύνου της συγκεκριμένης πτέρυγας, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων. Αυτήν τη στιγμή συνάδελφοι που ήταν στο χώρο του ατυχήματος βρίσκονται στα επείγοντα για παροχή πρώτων βοηθειών, χορήγηση οξυγόνου κ.λπ.», υπογραμμίζει το Σωματείο που σταθερά αναδεικνύει και καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες και την ανυπαρξία όρων υγείας και ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς, τους συνοδούς τους και τους επισκέπτες.

«Είναι θέμα τύχης ή θέμα χρόνου που ακόμη δεν έχει συμβεί ατύχημα μεγάλης κλίμακας και δεν θρηνούμε και νέα θύματα; Είναι σίγουρα αποκλειστικά ευθύνη όλων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν και της διοίκησης διαχρονικά η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιαίτερα, στην προκειμένη περίπτωση, οι απαρχαιωμένες - κακοσυντηρημένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και η πραγματικά "αποψιλωμένη" από προσωπικό Τεχνική Υπηρεσία (που παραμένει επιπλέον "ακέφαλη"), οι λιγοστοί εργολαβικοί και συχνά μετακινούμενοι συνάδελφοι τεχνικοί, η αδιαφορία των διοικούντων ακόμη και σε καταγγελίες μας για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, για εύφλεκτα υλικά, ακόμη και για σχάση σε λέβητες υψηλών πιέσεων», καταγγέλλει το Σωματείο και σημειώνει πως οι εργαζόμενοι «οφείλουμε να πάρουμε - και θα το κάνουμε - την υπόθεση στα χέρια μας και μαζί με τους πραγματικούς συμμάχους μας - τους ασθενείς μας και τους συγγενείς τους - θα επιβάλουμε αγωνιστικά τα αυτονόητα δικαιώματά μας στη δουλειά και τη ζωή, με πρώτο και κύριο το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια, που οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων μας στερούν».

Και απαιτεί «από κάθε αρμόδιο να κάνει το αυτονόητο: Να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Δεν συγχωρείται καμιά καθυστέρηση, καμιά διαδικασία "κοστολόγησης". Η ζωή και η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών δεν μπορεί να μπαίνει σε μοντέλα κόστους - οφέλους!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Διεκδικούν μέτρα ανακούφισης από την απληρωσιά

Παρέμβαση στη δημοτική αρχή και στην Περιφέρεια Κρήτης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης από την απληρωσιά, έκαναν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τους δύο τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Αρκετοί έχουν χάσει διακανονισμούς που είχαν με τη ΔΕΗ και με τράπεζες, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα για τα ενοίκια και τη διατροφή τους. Επιπλέον, συνεχίζουν να βρίσκονται «στον αέρα» όσον αφορά τις θέσεις εργασίας τους, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση για τον εργολάβο που ανέλαβε το ΚΔΑΥ μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε στις 25 Νοέμβρη, το πότε αναλαμβάνει και τι θα γίνει με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του παλιού εργολάβου.

«Την ίδια στιγμή το ανακυκλώσιμο υλικό που προέρχεται τόσο από το δήμο Ηρακλείου όσο και από τους υπόλοιπους δήμους που εξυπηρετεί το ΚΔΑΥ Ηρακλείου καταλήγει στο ΧΥΤΑ, με την ανοχή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και των δημοτικών αρχών», καταγγέλλει η Ενωση και υπογραμμίζει ότι «με τον τρόπο αυτό οι δημότες χρεώνονται διπλά, και με το τέλος ανακύκλωσης και με το πρόστιμο στους δήμους που πετάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ΧΥΤΑ».

Στις συναντήσεις με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη οι εργαζόμενοι ζήτησαν μέτρα ανακούφισης και προστασίας τους, χωρίς όμως να αποσπάσουν καμία δέσμευση. Συγκεκριμένα, ζήτησαν: Να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό σε κανέναν εργαζόμενο του ΚΔΑΥ. Να παρέμβει ο δήμος τόσο στη ΔΕΥΑΗ όσο και στη ΔΕΗ ώστε να μην προχωρήσουν διακοπές. Να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο κοινωνικό πρόγραμμα του δήμου και της ΔΕΥΑΗ σχετικά με το νερό. Να δοθεί έκτακτο επίδομα σε κάθε εργαζόμενο ώστε να μπορέσει να καλύψει βασικές ανάγκες, ενόψει των γιορτινών ημερών. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του δήμου.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι και το σωματείο προχώρησαν σε παρέμβαση στη ΔΕΗ, αποσπώντας τη δέσμευση πως δεν θα γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Γενάρη.

«Το εργοστάσιο πρέπει άμεσα να λειτουργήσει με εργαζόμενους πληρωμένους», τονίζει η Ενωση. Ξεκαθαρίζει πως τα δεδουλευμένα δεν είναι «δανεικά και αγύριστα» και πως οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τα δικαιώματά τους.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΠΟΕΜ
Ταγμένοι στην υπονόμευση κάθε προσπάθειας οργάνωσης του κλάδου

Τη συγκρότηση της Προσωρινής Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) σε σώμα συνεχίζουν να εμποδίζουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με στόχο να βάλουν προσκόμματα σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα στον κλάδο. Ετσι, την Τρίτη, αρνήθηκαν για μια ακόμα φορά να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα, την οποία κάλεσε η ΔΑΣ.

Μάλιστα, στη νέα πρόσκληση της ΔΑΣ για συνεδρίαση την Παρασκευή 6/12 απάντησαν γραπτά αντιπροτείνοντας ως ημερομηνία συνεδρίασης την Κυριακή 8/12. «Το έκαναν αυτό ενώ γνωρίζουν ότι τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα έχει καλέσει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας πλατιά σύσκεψη στη Λάρυμνα, για το φλέγον ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Το έκαναν αυτό ενώ γνωρίζουν ότι δεκάδες συνδικάτα, μεταξύ των οποίων και τα μεγαλύτερα του κλάδου μας, έχουμε ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα και θα είμαστε όλοι μας εκεί», καταγγέλλει η ΔΑΣ και προσθέτει πως «αν είχαν έστω και λίγη τσίπα θα είχαν φροντίσει να είναι και αυτοί».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση των συγκεκριμένων παρατάξεων και να τις απομονώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς «για να μπορέσουν να οργανωθούν αγώνες με βάση τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων».

Απεργία της ΠΟΕΕΠ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις επιχειρήσεις του κλάδου της Βόρειας Ελλάδας, για σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, αποφάσισε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), συνεχίζοντας τον αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη και για να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις τρομοκράτησης των απεργών.

Η ΠΟΕΕΠ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 7.30 το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής δίκη σε βάρος αγωνιζόμενων εργατών. Οπως αναφέρει, ανάμεσα στους διωκόμενους βρίσκεται και «ο ιδρυτής της ΠΟΕΕΠ και πρωτεργάτης του αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της "Coca - Cola" στη Θεσσαλονίκη», ενώ καταγγέλλει ότι «πρόκειται για σκοτεινή δικαστική επίθεση, η οποία στηρίζεται σε ανώνυμες καταγγελίες, χωρίς ποτέ να υπάρξει απόδειξη, ούτε ένας μάρτυρας κατηγορίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ