ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποιήσεις από φοιτητές και μαθητές σήμερα και αύριο

Με νέες κινητοποιήσεις συνεχίζονται οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των φοιτητών που για σήμερα και αύριο δίνουν νέα αγωνιστικά ραντεβού. Μέσα από νέες συνελεύσεις και στο πλαίσιο της σύσκεψης συντονισμού φοιτητικών συλλόγων, συνεχίζουν την αντιπαράθεση με την πολιτική που διαλύει τη δημόσια δωρεάν Παιδεία και δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με την καταστολή και τη συκοφάντηση των αγώνων προσπαθεί να βάλει φρένο στην πάλη των φοιτητών για τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

Σε κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν οι Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Τουρκικών Σπουδών και Πολιτικού Νομικής. Στο μεταξύ, στις συνελεύσεις που πραγματοποιούνται, στο επίκεντρο βρίσκονται τα μέτρα που έχει ήδη προωθήσει η κυβέρνηση, οι νέες ρυθμίσεις που δρομολογούν τη σύνδεση χρηματοδότησης και «αξιολόγησης» για τα πανεπιστήμια και την παράδοση των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις, η ένταση της καταστολής και του δόγματος «νόμος και τάξη».

Αύριο Παρασκευή, μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια μαζί με τους μαθητές, στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους δράσεων και με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ηδη, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει καλέσει 5μελή και 15μελή, αλλά και μαθητές από όλα τα σχολεία της Αθήνας να προχωρήσουν αύριο Παρασκευή σε δραστηριότητες μέσα στα σχολεία και στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, σε μαθητική πορεία ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο και καταδίκης της καταστολής που ασκείται σε όσους αγωνίζονται.

Στην υπόλοιπη χώρα

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν φοιτητικοί σύλλογοι και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, σε συλλαλητήρια ενάντια στην καταστολή και τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φαρμακευτικής, Πολιτικών Επιστημών, Αγγλικού, ΜΜΕ, Γεωλογικού, Ψυχολογικού, Δασολογίας του ΑΠΘ και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ. Σήμερα Πέμπτη συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και αύριο Παρασκευή στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο.

Σε κινητοποίηση στις 10 π.μ. στη Σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, στην Κομοτηνή, προχωρούν σήμερα Φοιτητικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του ιδρύματος.

Στα Γιάννενα, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν αύριο Παρασκευή σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Ακαδημία, αλλά και σε άλλες δράσεις, όπως συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και κινητοποιήσεις σε διοικήσεις Τμημάτων και σχολών, με αίτημα να τοποθετηθούν για τον νέο νόμο - πλαίσιο και να πάρουν απόφαση ότι δεν θα τον εφαρμόσουν. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Ιατρικής και ΒΕΤ.

ΧΑΝΙΑ
Διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση στα σχολεία

Ανακοίνωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ για τα κτίρια του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισσάμου

Σε απογευματινή βάρδια σε κτίρια των Γυμνασίων της περιοχής θα λειτουργήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο Κισσάμου, καθώς τα κτίρια που τα στεγάζουν κρίθηκαν ακατάλληλα μετά τη σεισμική δόνηση στις 27 Νοέμβρη.

«Επιβεβαιώθηκε με τρανταχτό τρόπο αυτό που για χρόνια φώναζαν και διεκδικούσαν οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς της Κισσάμου, ότι δηλαδή το κτίριο χρειάζεται άμεσα ανακατασκευή», σημειώνει η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και θυμίζει πως εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία οι μαθητές των σχολείων της Κισσάμου με δυναμικές κινητοποιήσεις είχαν επισημάνει το πρόβλημα, απαιτούσαν με τους αγώνες τους να ανακατασκευαστεί το κτίριο, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντισεισμικής προστασίας.

Η ΤΕ Χανίων αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ενδιάμεσες λύσεις που προκρίνονται (απογευματινή βάρδια, χρήση κοντέινερ), τονίζοντας πως πρέπει να είναι προσωρινές. «Το απογευματινό ωράριο λειτουργίας των σχολείων δεν μπορεί να είναι λύση, καθώς πρέπει να παρθεί υπόψη ότι μιλάμε για μαθητές που πηγαίνουν στο σχολείο τους από απομακρυσμένα χωριά, για εκπαιδευτικούς που διανύουν χιλιόμετρα για να διδάξουν στο σχολείο, για αναπληρωτές που κάνουν μάθημα και σε άλλα σχολεία και θα αναγκαστούν να κάνουν μάθημα πρωί - βράδυ (...) Σε άλλα σχολεία του νομού, μπορεί επίσης να βγάλει κάποιος συμπεράσματα για το πόσο "προσωρινή" είναι η παραμονή των μαθητών σε αίθουσες προκάτ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Γυμνάσιο και Λύκειο Βάμου, όπου εδώ και χρόνια οι μαθητές κάνουν μάθημα σε προκάτ και, ενώ κάνουν κινητοποιήσεις διαρκείας, ακούν μόνο υποσχέσεις δήμου, Περιφέρειας και κυβερνήσεων ότι θα φτιαχτεί νέο κτίριο», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.

«Ο κοινός, οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, μπορεί να δώσει τη λύση, διεκδικώντας την άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Να μπει στο στόχαστρο η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαχρονικά έβαζαν και βάζουν στη ζυγαριά κόστους - οφέλους τις λαϊκές ανάγκες», καταλήγει η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν «πλημμυρίζοντας» την πόλη με νότες!

Μουσική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν την Τρίτη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, απαιτώντας λύση στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο τους.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από το 15μελές του σχολείου και το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν πορεία στο κέντρο της πόλης και συναυλία στο σιντριβάνι. Με πλακάτ και με τη γλώσσα της μουσικής, που τόσο καλά γνωρίζουν, συνοδεία έγχορδων, πνευστών και κρουστών οργάνων, οι μαθητές διατράνωσαν μελωδικά τις διεκδικήσεις τους για άμεση κάλυψη όλων των κενών σε μουσικά μαθήματα και άμεση πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών.

Απαίτησαν δωρεάν εγχειρίδια μελέτης για τα μαθήματα Μουσικής και σύγχρονες κτιριακές υποδομές, αφού στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης η διδασκαλία πραγματοποιείται σε αίθουσες kibo. Παράλληλα, ζήτησαν να λυθούν ζητήματα που αφορούν στην πιστοποίηση των σπουδών στα μουσικά μαθήματα.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων της ΚΝΕ
  • Εκδήλωση με θέμα «Αντεπίθεση! Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό!», διοργανώνει στον Βόλο η Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Μ, στον Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας διοργανώνουν συσκέψεις - εκδηλώσεις με θέμα «Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για σπουδές - δουλειά - ζωή με δικαιώματα! Η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων στα πανεπιστήμια»:

Στο Πανεπιστήμιο στη Λαμία, σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα 3. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Πανεπιστήμιο στη Χαλκίδα, την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Β105. Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Επίσης, οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνουν τις εξής εκδηλώσεις:

Στα Γιαννιτσά, το Σάββατο 7 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Βενιζέλου 105), escape room, με τίτλο «Ελα και συ να λύσουμε το μυστήριο του πολέμου και της προσφυγιάς».

Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας, στις 6 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Μέσα από το Hip Hop συζητάμε για τον πόλεμο και την προσφυγιά» και συναυλία με τους Urban Pulse και τον Retro από τους Rebellion Connexion.

Στη Θεσσαλονίκη (Αλ. Συμεωνίδη 18), την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά». Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία.

ΛΑΡΙΣΑ
Για την Προσχολική Αγωγή

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας, οργανώνουν εκδήλωση οι ΚΟ στο χώρο της Εκπαίδευσης με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για την Προσχολική Αγωγή. Ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, με αιχμή το ζήτημα των αδειών μητρότητας των αναπληρωτριών. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια του αγώνα των εκπαιδευτικών με αιχμή το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών, τη διεκδίκηση της μόρφωσης και της ζωής που αξίζει στους ίδιους και τους μαθητές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ