ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»
Εφάπαξ ψίχουλα από τα «φαραωνικά» πλεονάσματα

Ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% της μάζας των πρωτογενών πλεονασμάτων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες θα μοιράσει η κυβέρνηση με τη μορφή εφάπαξ παροχής σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το ποσό της «έκτακτης ενίσχυσης» διαμορφώνεται στα 700 ευρώ ανά νοικοκυριό και συνολικά θα μοιραστούν 175 εκατ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ που αναμένεται το ύψος του φετινού «πλεονάσματος» στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ωφελημένοι» από το επίδομα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα είναι οικογένειες:

-- Με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.

-- Που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

-- Που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

-- Με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, έως 24 ετών.

Να σημειωθεί ότι το εισοδηματικό κριτήριο αναφέρεται στο «φορολογητέο» οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή στο μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό εισόδημα που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και στο «τεκμαρτό» που προσδιορίζεται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Επιπλέον, το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, ενώ «τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αναιμική ανάκαμψη στο 3ο τρίμηνο

Την επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Γιούροστατ. Ειδικότερα, στο 3ο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη εμφάνισε ρυθμό ενίσχυσης 1,2%, από 1,2% και 1,4% στα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα. Στη Γερμανία καταγράφηκε ρυθμός μόλις στο 0,5%, στη Γαλλία 1,4%, στην Ιταλία 0,3% κ.ο.κ. Συνολικά στην ΕΕ εμφανίζεται ενίσχυση 1,4%.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία - μετά από βύθιση 26% τα προηγούμενα χρόνια - εμφανίζεται στο 2,3%. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ' τρίμηνο του 2018 αποτυπώνουν μεταξύ άλλων ότι οι εξαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 9,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018.

Στα 75,4 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια

«Η οργανική κερδοφορία των τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διάρθρωση των στοιχείων του ενεργητικού τους» και ιδιαίτερα με την ύπαρξη ενός ιδιαίτερα υψηλού αποθέματος «μη εξυπηρετούμενων δανείων», επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας στην «έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δίνοντας το σήμα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιούνη του 2019 η μάζα των «κόκκινων» δανείων μειώθηκε στα 75,4 δισ., από περίπου 81,8 δισ. στα τέλη Δεκέμβρη του 2018. Σε σχέση με τη συνολική μάζα του τραπεζικού δανεισμού, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» εμφανίζονται στο 43,6%, από 45,4% το Δεκέμβρη του 2018.

Σε αυτό το φόντο, η ΤτΕ βάζει ξανά στο τραπέζι την πρόταση για «μία ολιστική λύση» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας ότι υπάρχει «πρόβλημα» και με την «ποιότητα» του κεφαλαίου που εμφανίζεται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις 15 Δεκέμβρη η παρουσίαση του Λευκώματος για την Απελευθέρωση και τον Δεκέμβρη του '44

Στο γήπεδο του Σπόρτιγκ στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσει συναυλία

Το εξώφυλλο του Λευκώματος της ΚΟ Αττικής
Το εξώφυλλο του Λευκώματος της ΚΟ Αττικής
Με την εκδήλωση - παρουσίαση του Λευκώματος «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα» και την πραγματοποίηση συναυλίας - αφιερώματος στο αντάρτικο τραγούδι κορυφώνεται την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, «Αγιος Ελευθέριος»), η πολύμορφη δραστηριότητα με την οποία η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ τιμά τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44.

Στη συναυλία που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του Λευκώματος θα ακουστούν όλα εκείνα τα τραγούδια που είναι «ποτισμένα» από τον τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Νατάσσα Μουσάδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής και Μανώλης Φάμελλος. Η ενορχήστρωση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Συνεχίζεται η έκθεση αρχειακού υλικού

Παράλληλα, συνεχίζεται και η έκθεση αρχειακού υλικού του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ», η οποία λειτουργεί ως εξής:

Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλ. στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Εκθεση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», που κυκλοφόρησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, λειτουργεί επίσης στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 1-3), στις μέρες και ώρες λειτουργίας του. Συγκεκριμένα: Δευτέρα 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τρίτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη 9 π.μ. - 4 μ.μ., Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Πρωτοβουλίες ΚΟ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Αύριο Σάββατο:

-- H ΚΟΒ Καλαμπάκας καλεί σε συγκέντρωση - συνεστίαση, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Δίας» (οδός Τρικάλων 150). Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Καβάλας καλεί σε συνεστίαση, στις 9 μ.μ., στη φοιτητική Λέσχη του ΤΕΙ Καβάλας.

-- Η ΚΟΒ Ε' Διαμερίσματος Πειραιά καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στο Ε1 ΚΑΠΗ Πειραιά (Καλλέργη 142).

-- Οι ΚΟ Αγ. Αναργύρων - Καματερού Αττικής καλούν σε γλέντι, στις 8 μ.μ., στο Αθλητικό Κέντρο Ραδιοφωνίας (Πριάμου & Πρέσπας, Ιλιον).

Την Κυριακή 8 Δεκέμβρη:

-- Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής διοργανώνει λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

-- Η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί στις 12.30 μ.μ. σε λαϊκό γλέντι στην «Κοκκινιώτισσα» (7ης Μάρτη 103, Νίκαια).

-- Οι ΚΟ Νέας Σμύρνης προβάλλουν το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος «Ο Δρόμος μας», στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Σπόρτιγκ» (Κ. Παλαιολόγου 18, Ν. Σμύρνη).

-- Οι ΚΟΒ Νίκαιας - Ρέντη καλούν σε λαϊκό γλέντι στη 1.30 μ.μ., στον πολιτιστικό χώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 243, Νίκαια).

-- Η ΚΟΒ Δραπετσώνας καλεί στη 1 μ.μ. σε λαϊκό γλέντι στο 1ο ΚΑΠΗ (Πόντου 60).

-- Οι ΚΟΒ Β' Διαμερίσματος και Γ' - Δ' Διαμερίσματος Πειραιά καλούν σε λαϊκό γλέντι στη 1.30 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην «Κρεμλίνου» (Καραΐσκου 117, Πειραιάς).

-- Η ΚΟΒ ΕΒΕ Πειραιά καλεί σε γλέντι στη 1 μ.μ., στο μεζεδοπωλείο «Το Αντάμωμα» (Ελ. Βενιζέλου 1 & Π. Ράλλη, Νίκαια).

-- Η ΚΟ Ωρωπού Αττικής καλεί στη 1 μ.μ. σε συνεστίαση στην παραλία Μαρκοπούλου - Ωρωπού, στο κέντρο «Χρήστος και Μαρία».

-- Οι ΚΟΒ Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης καλούν στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ερως» (Ανδ. Παπανδρέου 256, Μετέωρα Πολίχνης).

-- Η ΚΟ Σερβίων Κοζάνης πραγματοποιεί συνεστίαση στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Τα Κάστρα» στα Σέρβια.

-- Η ΤΕ Κιλκίς οργανώνει λαϊκό - ποντιακό γλέντι στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Κορομηλιά.

-- Η ΚΟΒ Ωραιοκάστρου οργανώνει λαϊκό γλέντι στις 8 μ.μ., στο κέντρο δεξιώσεων «Bon Chateau».

Προ των πυλών η προσπάθεια να μπουν στο «γύψο» οι διαδηλώσεις

Ακόμα και σήμερα ενδέχεται να κατατεθεί - στα μουλωχτά - στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιέχονται οι κατάπτυστες διατάξεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με σχετικές διαρροές από τα κυβερνητικά επιτελεία χτες το βράδυ, το σχετικό μέτρο θα περιέχεται σε πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται πλήθος ακόμα ρυθμίσεων, όπως οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το κοινωνικό μέρισμα κ.λπ. Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διαρροές, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει το νομοσχέδιο αυτό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή να ψηφιστεί στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας, ώστε να προλάβει αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων - διακαή πόθο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του - έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και έρχονται να προστεθούν στην επίθεση της κυβέρνησης στις συλλογικές διαδικασίες, στη δράση και λειτουργία των συνδικάτων, στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας (δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας εμπόδια στην κήρυξη απεργίας), στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κ.λπ., που δείχνουν ξεκάθαρα την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προσπαθήσει να βάλει στο «γύψο» το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη» ώστε να προωθείται απρόσκοπτα και χωρίς αντιδράσεις η αντιλαϊκή πολιτική που θυσιάζει εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ανακύκλωση... με την υποστήριξη Πάιατ

Με μηνύματα υπέρ της ανακύκλωσης και της «πράσινης» οικονομίας ως νέου πεδίο για τις «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης παρευρέθηκε χτες στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της αμερικανικής ENVIPCO στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «απελευθέρωση» του μοντέλου των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση των απορριμμάτων και ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα παρουσιαστεί το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Δίνοντας το στίγμα τού πού θα κινείται το σχέδιο αυτό, σημείωσε ότι «οι ΟΤΑ αποδεσμεύονται από την ασφυκτική εποπτεία του κράτους και μπορούν και στην αποκομιδή των απορριμμάτων να κάνουν ό,τι είναι σωστό και οικονομικό για τους δημότες τους». Πρόσθεσε ότι στο εξής ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ θα συνδέεται με τις επιδόσεις στην ανακύκλωση.

Ο δε Πάιατ, με διάθεση... ειλικρίνειας, τόνισε ότι «τέτοιες προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και διαφύλαξης των φυσικών πόρων έχουν σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον», ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τη δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη να καταργηθεί ο λιγνίτης ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέχρι το 2028. Σχετικά με τη μονάδα της ENVICPO, έκανε λόγο για το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας που θεμελιώνεται εκτός των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι σκοπός είναι η Ελλάδα να γίνει «κόμβος ανακύκλωσης» για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δίχως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ