Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»
Εφάπαξ ψίχουλα από τα «φαραωνικά» πλεονάσματα

Ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% της μάζας των πρωτογενών πλεονασμάτων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες θα μοιράσει η κυβέρνηση με τη μορφή εφάπαξ παροχής σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το ποσό της «έκτακτης ενίσχυσης» διαμορφώνεται στα 700 ευρώ ανά νοικοκυριό και συνολικά θα μοιραστούν 175 εκατ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ που αναμένεται το ύψος του φετινού «πλεονάσματος» στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ωφελημένοι» από το επίδομα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα είναι οικογένειες:

-- Με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.

-- Που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

-- Που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

-- Με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, έως 24 ετών.

Να σημειωθεί ότι το εισοδηματικό κριτήριο αναφέρεται στο «φορολογητέο» οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή στο μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό εισόδημα που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και στο «τεκμαρτό» που προσδιορίζεται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Επιπλέον, το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, ενώ «τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ