Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναυπηγική βιομηχανία για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών

Εκδήλωση των ΚΟ Ναυπηγείων και Μετάλλου Αττικής του ΚΚΕ

«Παλεύουμε για ναυπηγεία που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών»: Κάτω από το σύνθημα αυτό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση των ΚΟ Ναυπηγείων και Μετάλλου Αθήνας της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και την πρόταση του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, στην εκδήλωση, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, σχολίασε το γεγονός ότι η εκδήλωση συνέπεσε με τα επίσημα εγκαίνια των Ναυπηγείων Σύρου από τον νέο ιδιοκτήτη, τον αμερικανικό όμιλο ΟΝΕΧ. «Οι "εμβληματικές" επενδύσεις είτε σε "μπλε" είτε σε "ροζ" έκδοση, όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν μεροκάματα, δικαιώματα και ανάγκες, αλλά έχουν όρο τη διατήρηση των παλιών και νέες θυσίες "διαρκείας", για να εξασφαλίζει το κεφάλαιο υψηλά κέρδη», ανέφερε αναδεικνύοντας και τους κινδύνους από την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Συνοψίζοντας την πορεία της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας υπογράμμισε ότι ο κλάδος αποτελεί ένα από τα πιο απτά παραδείγματα για τον χαρακτήρα και τα όρια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, θυμίζοντας ότι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Σύρου «έχουν δοκιμαστεί όλες οι πιθανές μορφές ιδιοκτησίας και διαχείρισης στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα πάντα το ίδιο: Οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι, μισοάνεργοι...».

Στο παραπάνω φόντο, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της μαχητικής πάλης των ταξικών σωματείων και της ιδεολογικής - πολιτικής παρέμβασης των κομμουνιστών, κόντρα στην προσπάθεια στράτευσης των εργαζομένων κάτω από το σύνθημα της «ανάπτυξης για όλους». «Δεν αρμόζει σε εργάτη να κάνει δικό του το σύνθημα του αφεντικού του», ξεκαθάρισε. Γύρω από την προσπάθεια στοίχισης των εργαζομένων στους στόχους των επενδυτών, εργαζόμενοι που πήραν το λόγο επισήμαναν τον βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ενώ μίλησαν για τους «μισθούς σερβιτόρου», τα συχνά ατυχήματα, τους άσχημους όρους δουλειάς που συνοδεύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

«Διέξοδος υπάρχει αλλά μόνο προς τα μπρος, στον επαναστατικό δρόμο», τόνισε ο Ηλ. Τσιμπουκάκης, τροφοδοτώντας τον προβληματισμό των εργαζομένων που μίλησαν για τις σύγχρονες ανάγκες που δεν καλύπτονται παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, τόσο εισηγητικά όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε: «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, με βάση τις υποδομές και το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που υπάρχει στη ναυπηγική βιομηχανία και στη χώρα: Σταθερή δουλειά με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου, ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, ώθηση στους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ