ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν αγωνιστικά μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη

Παραμένουν τα τρακτέρ σε Δέλτα Παλαμά και Πλατύκαμπο

Στους δρόμους παραμένουν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία

Eurokinissi

Στους δρόμους παραμένουν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με εντεινόμενες κινητοποιήσεις μπροστά στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με αντιπροσώπους απ' όλη την Ελλάδα για την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων, στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας.

«Είτε εμείς θα ανατρέψουμε τις πολιτικές στους δρόμους είτε θα αφανιστούμε, μέση λύση δεν υπάρχει», δηλώνουν χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, απέναντι στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματά τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες αντιπαραθέτουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Ταυτόχρονα, καθώς στο αστυνομικό «μπλόκο» που στήθηκε απέναντι στα τρακτέρ στη Θεσσαλία προστέθηκε χτες η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους αγρότες της Κρήτης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες καταγγέλλουν τον κυβερνητικό αυταρχισμό, τονίζοντας ότι το μόνο που πετυχαίνει είναι να δυναμώνει το πείσμα και τη θέληση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγωνιστική αποφασιστικότητα στη Θεσσαλία

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, που από την Τετάρτη έχουν βγάλει τα τρακτέρ στους δρόμους, ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Με απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ απάντησε η κυβέρνηση στους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης

Eurokinissi

Με απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ απάντησε η κυβέρνηση στους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης
Στην Καρδίτσα, παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο του Δέλτα Παλαμά, παράπλευρα από τον Ε-65. Σε συνέλευσή τους οι αγρότες αποφάσισαν να βρίσκονται τα τρακτέρ στον κόμβο, να ενισχυθούν και με νέα και να βγουν και άλλοι αγρότες στο δρόμο του αγώνα. Ταυτόχρονα, απέκλεισαν χτες για λίγη ώρα τον κόμβο του Δέλτα, ζητώντας να φύγουν τα ΜΑΤ από την Ε65.

Στη Λάρισα, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Κάλεσμα παραπέρα ενίσχυσης της κινητοποίησης απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας με ανακοίνωση της, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα αιτήματά μας είναι δίκαια, είναι αιτήματα επιβίωσης και συνέχισης της καλλιέργειας και αν δεν ικανοποιηθούν, αργά ή γρήγορα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών θα εγκαταλείψει τη γη. (...) Απευθυνόμαστε και στους αγρότες που δεν θέλουν να "δυσαρεστούν" την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε βουλευτή και τους λέμε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από τις κυβερνητικές επιλογές και οι αγώνες μας είναι για να διεκδικήσουμε βιώσιμες λύσεις επειδή οι κυβερνήσεις διαχρονικά στέκονται εχθρικά απέναντί μας. Οσοι δεν θέλουν να "δυσαρεστούν" την κυβέρνηση και τον βουλευτή, να ξέρουν ότι θα είναι "δυσαρεστημένη" η τσέπη τους και η οικογένειά τους που δεν τα βγάζει πέρα με αυτές τις πολιτικές».

Στα Τρίκαλα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι ετοιμάζουν συλλαλητήριο τη Δευτέρα 9/12, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους αγρότες της Κρήτης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τις πρακτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύει την πολιτική που χτυπά τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους με ένταση της καταστολής.

Σε αυτό το πλαίσιο, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης οι οποίοι «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά χτες στο Ηράκλειο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ με γκλομπς και χημικά, έξω από το κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, και η διοίκηση της Περιφέρειας συσκέπτονταν για το θέμα της καταστροφής της φετινής σοδειάς ελαιολάδου, για την οποία οι ίδιοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη λόγω της πολιτικής που ακολουθούν στο ζήτημα της δακοκτονίας, αντιπροσωπεία του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων προσπάθησε να προσεγγίσει το χώρο της σύσκεψης για να καταθέσει ψήφισμα με τα αιτήματα των συγκεντρωμένων αγροτών.

Εκείνη τη στιγμή και δίχως να υπάρξει η παραμικρή πρόκληση, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και γκλομπς.

Με ανακοίνωσή του, το Παγκρήτιο Συντονιστικό καταγγέλλει την επίθεση της αστυνομίας και ανανεώνει το αγωνιστικό ραντεβού για τις 15 Δεκέμβρη στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια.

Σε ανάλογη ανακοίνωση, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ τονίζει ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και καλεί τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους μικρομεσαίους αγρότες που δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Αντίστοιχα, ο εκλεγμένος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, παρενέβη στη σύσκεψη στην Περιφέρεια, καταγγέλλοντας κυβέρνηση και Περιφερειακή Διοίκηση, που, ενώ είναι δική τους η ευθύνη της καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή, παραπέμπουν τις αποζημιώσεις στις «ελληνικές καλένδες», ενώ κατήγγειλε επίσης την άγρια καταστολή που δέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι αγρότες.

Μετά την καταστολή, ακολούθησε η κοροϊδία. Στις εξαγγελίες του για τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, ο υπουργός ανέφερε ότι προβλέπουν καταρχάς την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής για να αποτυπωθεί στο σύνολό της η ζημιά, ενώ στη συνέχεια κάποια αρμόδια επιτροπή θα διερευνήσει, εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα (!), τη σχέση που μπορεί να έχει αυτό με... την κλιματική αλλαγή και στη συνέχεια θα διερευνήσει τη δυνατότητα αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με απλά λόγια «ζήσε Μάη μου», με τους αγρότες να έχουν πικρή πείρα από τέτοιου είδους εξαγγελίες...

Στην υπόλοιπη χώρα
  • Ενημερωτική σύσκεψη οργανώνει την Κυριακή 8/12 η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, στις 10.30 π.μ. στην καφετέρια Αγραφιώτη στην Κυψέλη.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 10/12 έξω από το δημαρχείο Νότιας Κέρκυρας.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου διοργανώνει παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο την Τρίτη 10/12 στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην πλατεία του ΙΚΑ στις 11 π.μ.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 12/12, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια Αιγίου, όπου δικάζονται αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του 2017.
ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ανακοίνωση για την κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής

Με αφορμή την κατολίσθηση μικρής έκτασης που έγινε στο πρανές της τομής 7 στο ορυχείο Μαυροπηγής στις 3/12, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλει πως από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς ένας εργολαβικός εργαζόμενος που εκτελούσε χρέος σημειωτή βρισκόταν στο κομμάτι που έπεσε.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέρει το Σωματείο, έγινε ενώ ο χειριστής προειδοποιούσε για επερχόμενη κατολίσθηση, αλλά δεν εισακούστηκε και συνεχίστηκαν οι εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Επίσης, απαιτεί εκτίμηση της κατάστασης για την ασφάλεια της δραστηριότητας στο συγκεκριμένο σημείο από την Επιθεώρηση Μεταλλείων.

«Δεν θέλουμε η εργατική τάξη να θρηνήσει και άλλους νεκρούς στο βωμό του κέρδους», τονίζει. «Η κατάσταση με τις εκτεταμένες εργολαβίες και την εντατικοποίηση της εργασίας δεν έπεσε από το πουθενά, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ανεργίας, που στηρίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει ακόμα χειρότερες τις συνθήκες εργασίας στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ».

Και καταλήγει: «Απαιτούμε τήρηση τώρα όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Αμεσες προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου, πλήρως επανδρωμένου με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσουν τα 12ωρα - 16ωρα και η εντατικοποίηση της εργασίας με 8ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση του "δουλεμπορίου" και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Κανένα κλείσιμο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Καμία απόλυση εργαζόμενου».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη της Επιτροπής Εργαζομένων σε ΜΚΟ

Η Επιτροπή Εργαζομένων σε ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Η ανάγκη κοινής συνδικαλιστικής δράσης όλων των εργαζομένων στο Προσφυγικό», την Κυριακή 8/12, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Κατέπεσε η σκευωρία

Κατέπεσε χτες στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης η σκευωρία σε βάρος των αγωνιστών του απεργιακού αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη. Η εν λόγω σκευωρία σε βάρος του ιδρυτή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών ΠΟΕΕΠ και άλλων συνδικαλιστικών στελεχών του κλάδου, η οποία στηρίχθηκε σε ανώνυμες καταγγελίες, τέθηκε τελικά στο αρχείο από το Εφετείο.

Από νωρίς έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι από τον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει η ΠΟΕΕΠ για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλευρό των απεργών και των διωκόμενων συνδικαλιστών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΠ σημειώνει ότι «η αθωωτική απόφαση ανοίγει έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων για την τελική δικαίωση και την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ Θεσσαλονίκης».

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΠΕ
Νέα απαράδεκτη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης

Την απαράδεκτη πρακτική του Ομίλου Εταιρειών ΕΛΠΕ να απαγορεύσει την είσοδο συνδικαλιστών σε χώρους του Ομίλου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, αναφερόμενο σε περιστατικό απαγόρευσης εισόδου σε εκπροσώπους άλλου σωματείου οι οποίοι ήθελαν να κάνουν περιοδεία.

«Αυτό το συμβάν έρχεται να προστεθεί στις συνεχόμενες διώξεις σε βάρος του συναδέλφου Γραμματέα του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας από διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ. Η πρακτική αυτή καταπατά τη νομοθεσία όπως αυτή διατυπώνεται στο νόμο 1264/82. Τα συνδικάτα με αγώνες και με αίμα έχουν κατακτήσει το δικαίωμα της παρέμβασης στους χώρους δουλειάς, της επαφής με τους συναδέλφους στον τόπο εργασίας».

Το κλαδικό Σωματείο τονίζει ότι «η πρακτική αυτή, προφανώς σχετίζεται με το παραπέρα χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών», ενώ προσθέτει πως «οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά συναδέλφων, για μειώσεις μισθών, για πλαφόν στις υπερωρίες αλλά και για απολύσεις του προσωπικού που εργάζονται μέσω εργολάβου, δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν εργαζόμενο σε ησυχία. Είτε "μόνιμος" είτε "εργολαβικός", ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ