Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ανακοίνωση για την κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής

Με αφορμή την κατολίσθηση μικρής έκτασης που έγινε στο πρανές της τομής 7 στο ορυχείο Μαυροπηγής στις 3/12, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλει πως από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς ένας εργολαβικός εργαζόμενος που εκτελούσε χρέος σημειωτή βρισκόταν στο κομμάτι που έπεσε.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέρει το Σωματείο, έγινε ενώ ο χειριστής προειδοποιούσε για επερχόμενη κατολίσθηση, αλλά δεν εισακούστηκε και συνεχίστηκαν οι εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Επίσης, απαιτεί εκτίμηση της κατάστασης για την ασφάλεια της δραστηριότητας στο συγκεκριμένο σημείο από την Επιθεώρηση Μεταλλείων.

«Δεν θέλουμε η εργατική τάξη να θρηνήσει και άλλους νεκρούς στο βωμό του κέρδους», τονίζει. «Η κατάσταση με τις εκτεταμένες εργολαβίες και την εντατικοποίηση της εργασίας δεν έπεσε από το πουθενά, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ανεργίας, που στηρίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει ακόμα χειρότερες τις συνθήκες εργασίας στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ».

Και καταλήγει: «Απαιτούμε τήρηση τώρα όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Αμεσες προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου, πλήρως επανδρωμένου με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσουν τα 12ωρα - 16ωρα και η εντατικοποίηση της εργασίας με 8ωρο - 5ήμερο. Κατάργηση του "δουλεμπορίου" και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Κανένα κλείσιμο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Καμία απόλυση εργαζόμενου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ