ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις

Από την απεργιακή διαδήλωση της Πέμπτης στη Μασσαλία: «Κυβέρνηση και εργοδοσία καταργούν τις συντάξεις, τις δημόσιες υπηρεσίες μας, τις θέσεις δουλειάς... Να τους σταματήσουμε!»
Από την απεργιακή διαδήλωση της Πέμπτης στη Μασσαλία: «Κυβέρνηση και εργοδοσία καταργούν τις συντάξεις, τις δημόσιες υπηρεσίες μας, τις θέσεις δουλειάς... Να τους σταματήσουμε!»
Πάνω από 1,5 εκατομμύριο Γάλλοι διαδήλωσαν την Πέμπτη σε όλη τη χώρα, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία και στις περισσότερες από 240 κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση με την οποία επιδιώκεται να μετατραπεί η «βασική σύνταξη» (την οποία θα δίνει το κράτος) σε επίδομα και συνολικά η Ασφάλιση σε αυστηρά ατομική υπόθεση, αλλά και να παραδοθούν αποθεματικά και εισφορές στον τζόγο για «αξιοποίηση».

Μεγάλες εταιρείες και τόποι δουλειάς από στρατηγικούς κλάδους παρέλυσαν, αφού η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε μέχρι και το 80% - 100% σε πολλά διυλιστήρια, λιμάνια και εργοστάσια πολλών κλάδων, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε Συγκοινωνίες, Εκπαίδευση κ.α.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης - και σε ορισμένες περιπτώσεις από προηγούμενες μέρες - σε διάφορους κλάδους οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μέσα από Γενικές Συνελεύσεις συνέχιση της απεργίας και κλιμάκωση του αγώνα, ζητώντας να αποσυρθούν οι νέες ανατροπές.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αντιπροσωπεία του οποίου συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι. Την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη, η αντιπροσωπεία βρέθηκε στην απεργιακή περιφρούρηση των εργαζομένων στο σταθμό λεωφορείων της περιοχής Τραπ - Βερσαλλιών, ενώ στη συνέχεια αναμενόταν να παρευρεθεί και σε συνελεύσεις εργαζομένων και δράσεις των τοπικών συνδικάτων, μεταφέροντας το μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας.

Συνέλευση εργαζομένων σε πετροχημική μονάδα (ξημερώματα 5ης Δεκέμβρη), οι οποίοι αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας
Συνέλευση εργαζομένων σε πετροχημική μονάδα (ξημερώματα 5ης Δεκέμβρη), οι οποίοι αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας
Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε δυναμικά και η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Γαλλία, και στο Παρίσι διαδήλωσε με το δικό της πανό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκλογές ενόψει Brexit με δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση

Στις κάλπες καλούνται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκέμβρη, εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι, για να εκλέξουν νέα 650μελή Βουλή Κοινοτήτων και κυβέρνηση σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της μεταπολεμικής Ιστορίας με φόντο τις σφοδρές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις που προκαλεί το σχέδιο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Με δεδομένη τη νέα παράταση που έχει δοθεί για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης στις 31 Γενάρη, στην πραγματικότητα το διακύβευμα - ψευτοδίλημμα που θέτουν στο βρετανικό λαό οι βασικές αστικές δυνάμεις είναι οι όροι για το Βrexit. Αλλωστε, έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια από το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούνη του 2016 και έχουν προκύψει μια σειρά από νέα δεδομένα στην οικονομία.

Οσον αφορά το Brexit, οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προωθούν τη διεκπεραίωσή του με ταχείς ρυθμούς, με παράλληλη διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν προτείνουν τη διαπραγμάτευση μιας καλύτερης συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ μέσα σε «τρεις μήνες», με την προοπτική να τη θέσουν σε δεύτερο δημοψήφισμα μαζί με ερώτημα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Κατηγορηματικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είναι βασικά το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και οι Σκοτσέζοι εθνικιστές του κόμματος SNP. Το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ είναι υπέρ της άμεσης αποχώρησης από την ΕΕ.

Οσον αφορά στην οικονομία και τη φορολογία, οι προτάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων διαφέρουν μόνο ...στα λόγια. Οι Συντηρητικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν θα αυξήσουν τη φορολογία εισοδήματος, τις κρατήσεις για την ασφάλιση και τον ΦΠΑ για μια 5ετία. Υπόσχονται ακόμη να κάνουν δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις σε νοσοκομεία και σχολεία. Οι Εργατικοί υπόσχονται αλλαγές «καλλωπισμού» του συστήματος, με στόχο, υποτίθεται, τη «μερική αναδιανομή» του πλούτου, την εθνικοποίηση (κρατικοποίηση) υποδομών σε σιδηροδρόμους, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές κ.α., ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην «πράσινη βιομηχανία» (πεδίο κερδοφορίας για τμήμα του κεφαλαίου).

Σε κάθε περίπτωση, τα διλήμματα στα οποία θέλουν τα αστικά κόμματα να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο πάντα της δεδομένης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στις πραγματικές τους ανάγκες. Η έλλειψη προσιτής λαϊκής στέγης, που έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια πολλές δεκάδες χιλιάδες αστέγους σε όλη τη χώρα (μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά), η αδυναμία πρόσβασης πολλών Βρετανών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και περίθαλψης, οι εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο», που «εξασφαλίζουν» κακουχίες, φτώχεια και εξάντληση ιδιαίτερα στους νεαρούς εργαζόμενους, είναι ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ανεξαρτήτως διαχειριστή. Μόνο η ρήξη με αυτόν το δρόμο μπορεί να αποτελέσει προοπτική, αλλά αυτό προϋποθέτει ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του, Κομμουνιστικό Κόμμα με επαναστατική στρατηγική και απεγκλωβισμό από λογικές του δήθεν «μικρότερου κακού».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Πυραυλική δοκιμή και διαδηλώσεις στη Γάζα

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου τύπου «Jericho-3» ή «Jericho-4» πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο ισραηλινός στρατός από τη στρατιωτική βάση Παλμαχίμ του κεντρικού Ισραήλ, σε μία περίοδο κατά την οποία πληθαίνουν οι πιέσεις που ασκεί η ισραηλινή ηγεσία κατά του κυριότερου ανταγωνιστή της στην περιοχή, του Ιράν, με αφορμή το ιρανικό βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα.

Η πυραυλική δοκιμή ήταν - σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού - «προγραμματισμένη». Οπως μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 13», οι αρμόδιες αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ πήραν «προσήκοντα μέτρα ασφαλείας» για να πραγματοποιηθεί η πυραυλική δοκιμή χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο πολιτικά αεροσκάφη.

Η εξέλιξη καταγράφεται λίγους μήνες μετά την κοινή αμερικανοϊσραηλινή πυραυλική δοκιμή του συστήματος «Arrow 3», που πραγματοποίησαν τις δύο τελευταίες βδομάδες του περασμένου Ιούλη στρατιωτικοί και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο νησί Κόντιακ στην Αλάσκα.

Νέες κινητοποιήσεις στα σύνορα με τη Γάζα

Το ίδιο 24ωρο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν, μετά από περίπου τρεις βδομάδες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο αγώνων που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Και σε αυτές τις κινητοποιήσεις δεν έλειψαν οι τραυματισμοί από πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών, καθώς μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της περιοχής.

Οι κινητοποιήσεις είχαν διακοπεί τις τελευταίες βδομάδες, εξαιτίας των αιματηρών επιδρομών που πραγματοποίησε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο την ηγεσία της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» και θύματα αρκετές δεκάδες αμάχους, ανάμεσά τους και βρέφη.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες λαϊκές διαδηλώσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η Εθνική Επιτροπή της Απεργίας στην Κολομβία, που αποτελείται από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των κλάδων, από ενώσεις αγροτών, ιθαγενών, φοιτητών και ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών οργανώσεων, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιλαϊκό πακέτο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα έγινε με μαζική συμμετοχή η τρίτη γενική πανεθνική απεργία (από τις 21 Νοέμβρη που ξεκίνησε η πρώτη με συμμετοχή εκατομμυρίων εργαζομένων) και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα. Την Κυριακή πολλοί καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους με τους διαδηλωτές και διοργανώνουν μεγάλη συναυλία στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και άλλες μεγάλες πόλεις για τη ζωή και την ειρήνη.

Η Επιτροπή έχει ήδη συναντηθεί δυο φορές με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, θέτοντας το ζήτημα έναρξης διαπραγμάτευσης με την ατζέντα των αιτημάτων της απεργίας και πρόκειται να ξανασυναντηθεί, όπως ανακοινώθηκε στις 11 Δεκέμβρη. Δηλώνει δε ότι όσο η κυβέρνηση δεν ξεκινάει διαπραγμάτευση, θα συνεχίζεται και θα δυναμώνει η κοινωνική διαμαρτυρία. Στόχος της διαμαρτυρίας είναι να παρθούν πίσω τα σχέδια της κυβέρνησης που προβλέπουν ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των νέων εργαζομένων έως 25 χρόνων στο 75% του βασικού μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, νέα φοροαφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και απαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Επίσης διεκδικούν ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία, Πρόνοια, υποδομές, να διαλυθούν οι φονικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας (ESMAD), που ευθύνονται για τη βάρβαρη καταστολή. Απαιτούν ακόμη να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες και να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, που έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα (μέσα σε 3 χρόνια ξεπερνάνε ήδη τις 700).

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης για το λαό της Κούβας την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO» (Σταυροπούλου 33 & Σπάρτης, πλατεία Αμερικής).

Θα μιλήσουν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, και ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με λατινοαμερικάνικα και ελληνικά τραγούδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ