Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Πυραυλική δοκιμή και διαδηλώσεις στη Γάζα

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου τύπου «Jericho-3» ή «Jericho-4» πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο ισραηλινός στρατός από τη στρατιωτική βάση Παλμαχίμ του κεντρικού Ισραήλ, σε μία περίοδο κατά την οποία πληθαίνουν οι πιέσεις που ασκεί η ισραηλινή ηγεσία κατά του κυριότερου ανταγωνιστή της στην περιοχή, του Ιράν, με αφορμή το ιρανικό βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα.

Η πυραυλική δοκιμή ήταν - σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού - «προγραμματισμένη». Οπως μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 13», οι αρμόδιες αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ πήραν «προσήκοντα μέτρα ασφαλείας» για να πραγματοποιηθεί η πυραυλική δοκιμή χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο πολιτικά αεροσκάφη.

Η εξέλιξη καταγράφεται λίγους μήνες μετά την κοινή αμερικανοϊσραηλινή πυραυλική δοκιμή του συστήματος «Arrow 3», που πραγματοποίησαν τις δύο τελευταίες βδομάδες του περασμένου Ιούλη στρατιωτικοί και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο νησί Κόντιακ στην Αλάσκα.

Νέες κινητοποιήσεις στα σύνορα με τη Γάζα

Το ίδιο 24ωρο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν, μετά από περίπου τρεις βδομάδες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο αγώνων που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Και σε αυτές τις κινητοποιήσεις δεν έλειψαν οι τραυματισμοί από πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών, καθώς μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της περιοχής.

Οι κινητοποιήσεις είχαν διακοπεί τις τελευταίες βδομάδες, εξαιτίας των αιματηρών επιδρομών που πραγματοποίησε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο την ηγεσία της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» και θύματα αρκετές δεκάδες αμάχους, ανάμεσά τους και βρέφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ