ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Επικίνδυνο βήμα» οι νέες ισραηλινές επιδρομές

Από τις χτεσινές συγκρούσεις του κατοχικού ισραηλινού στρατού με Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Δυτική Οχθη

Copyright 2019 The Associated

Από τις χτεσινές συγκρούσεις του κατοχικού ισραηλινού στρατού με Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Δυτική Οχθη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Επικίνδυνο βήμα» χαρακτήρισαν χτες Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας τις νέες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ισραηλινά αεροσκάφη, βομβαρδίζοντας θέσεις και στρατόπεδο της ισλαμικής οργάνωσης στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

«Η επιμονή του Ισραήλ να κλιμακώσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδίζοντας θέσεις της αντίστασης, είναι επικίνδυνο βήμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ελαφρά», ανέφερε η ανακοίνωση της «Χαμάς». Αφορμή για το νέο μπαράζ ισραηλινών επιδρομών έδωσε η αναίμακτη εκτόξευση τριών ρουκετών το απόγευμα του Σαββάτου από τα παλαιστινιακά εδάφη στην πόλη Σντερότ του νότιου Ισραήλ. Προηγήθηκαν την Παρασκευή κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Από τα πυρά Ισραηλινών σκοπευτών τραυματίστηκαν περίπου 30 νεαροί διαδηλωτές.

Αντιαραβικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ

Παράλληλα με την ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, βάνδαλοι - πιθανώς Εβραίοι έποικοι - χαράκωσαν χτες τα ελαστικά 160 αυτοκινήτων και έγραψαν αντιαραβικά συνθήματα με σπρέι πάνω στα οχήματα Αράβων κατοίκων στη συνοικία Σουαφάτ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Δεν υπάρχει θέση στη γη αυτή για τους εχθρούς!» και «Οταν μαχαιρώνουν Εβραίους δεν μένουμε σιωπηλοί» ήταν μερικά από τα συνθήματα.

Το ίδιο 24ωρο, οι περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Χεβρώνας πραγματοποίησαν απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών να προχωρήσουν άμεσα στην ανέγερση νέου εβραϊκού εποικισμού στην κατεχόμενη πόλη, το παλιό κομμάτι της οποίας έχει παραδοθεί εδώ και χρόνια σε μερικές εκατοντάδες Εβραίους έποικους.

Η δύσκολη κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αξιοποιήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή σε διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη κατήγγειλε το Ισραήλ για την επιδείνωση της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ζητώντας από τις μουσουλμανικές χώρες να αντιμετωπίσουν «τη Δύση και τις συνωμοσίες σε βάρος των ισλαμικών χωρών». Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία «έπεσε θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω της στάσης αρχής που τηρεί κατά της κατοχής της Ιερουσαλήμ».


ΣΥΡΙΑ
Προειδοποιήσεις Τσένι για το ρόλο Ρωσίας και Ιράν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η «απεμπλοκή» των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή «θα ωφελήσει μόνο το Ιράν και τη Ρωσία», υποστήριξε χτες με ομιλία του στο «Φόρουμ Αραβικής Στρατηγικής» στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους), Ντικ Τσένι, που συμμετείχε στην καταστροφική επίθεση το 2003 στο Ιράκ και το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού.

Ο Τσένι προειδοποίησε την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ρωσία «καραδοκεί προκειμένου να γεμίσει τα κενά που δημιουργεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική», αναφέροντας ως παράδειγμα την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από τη βορειοανατολική Συρία και την επακόλουθη εκεί ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών. Πρόσθεσε πως «η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο από τη δράση» και ότι «υπάρχουν ορισμένες βαθιά κακόβουλες δυνάμεις που εργάζονται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και ενοχλητικές επιρροές εκτός περιοχής». Εξήρε, από την άλλη, τον Πρόεδρο Τραμπ για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με το επιχείρημα ότι... «οι μουλάδες στην Τεχεράνη θέλουν πιο πολύ από όλα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα».

Νέα αεροπορική επίθεση σε θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που στηρίζονται από το Ιράν στα όρια της πόλης Μπουκαμάλ της ανατολικής συριακής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ πραγματοποίησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου πιθανώς ισραηλινά μαχητικά σκοτώνοντας πέντε μη Σύρους μαχητές φιλοϊρανικών οργανώσεων. Οι επιδρομές έγιναν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου δρουν δυνάμεις από διάφορες χώρες.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, συναντιόνται σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν, αξιωματούχοι από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τη διαδικασία για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» που θα τερματίσει τον πόλεμο.


ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Σημαντική δοκιμή» και διστακτικότητα Πιονγιάνγκ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια νέα «πολύ σημαντική δοκιμή», αυτή τη φορά στο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σόχε, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, αναζωπυρώνοντας εκτιμήσεις για δυσκολίες και στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κορεατικής Χερσονήσου. Επίσημα στοιχεία για το είδος της δοκιμής δεν δόθηκαν, ωστόσο εκπρόσωπος της Ακαδημίας Επιστημών Εθνικής Αμυνας της χώρας - σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA - έκανε λόγο για πολύ «σημαντικές επιπτώσεις» που η δοκιμή θα έχει στο «στρατηγικό καθεστώς» της Βόρειας Κορέας. Αμερικανικά ΜΜΕ (όπως το πρακτορείο «Reuters») μετέδωσαν εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων από την πυρηνική βιομηχανία οι οποίοι εκτιμούν ότι δορυφορικά πλάνα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες έδειχναν «προετοιμασίες για τη δοκιμή μηχανής πυραύλου».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του πρέσβη της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Κιμ Σονγκ, ότι η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου «δεν είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο διπλωμάτης επέκρινε Βέλγιο, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Βρετανία, που ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν την περασμένη βδομάδα «τις συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας» και επανέλαβαν την ανάγκη να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ. Ο Κιμ χαρακτήρισε τη στάση τους «μία ακόμα σοβαρή πρόκληση κατά της Βόρειας Κορέας», η οποία - συνέχισε - ασκεί «το δικαίωμά της να ενισχύει τις εθνικές αμυντικές ικανότητές της». Σχολίασε δε ότι αυτές οι χώρες επιλέγουν να παίζουν «το ρόλο του φύλακα των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι «δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι κερδίζουν σε αντάλλαγμα», καταλήγοντας πως η χώρα του «δεν έχει ανάγκη τώρα από μακρές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Χτες, το KCNA εξέφρασε ικανοποίηση που οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ εκπλήσσουν την Ουάσιγκτον και μετέδωσε ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επέκρινε τον Τραμπ για υποκρισία, αναφέροντας πως «δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να χάσουμε».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν συνομίλησαν τηλεφωνικά, συμφωνώντας - σύμφωνα με τη Σεούλ - ότι «η τρέχουσα κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι πολύ σοβαρή». Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι μαζί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν «και οι δυο μας θέλουμε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εκτακτη διεθνή συνδιάσκεψη για τον Λίβανο συγκαλεί για αύριο, 11 Δεκέμβρη, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με φόντο τις συνεχιζόμενες (από τις 17 Οκτώβρη) λαϊκές διαδηλώσεις. Χτες ο Λιβανέζος μεγαλοεργολάβος Σαμίρ Χατίμπ απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς η σουνιτική κοινότητα ανανέωσε την υποστήριξη στο πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.

ΤΖΑΚΣΟΝΒΙΛ.-- Ως «τρομοκρατική» ερευνά το FBI την επίθεση που εξαπέλυσε την Παρασκευή ο 21χρονος Σαουδάραβας υποσμηναγός Μοχάμεντ Σαΐντ Αλσαμράνι σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Πενσακόλα της Φλόριντα, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τρεις ανθρώπους και να τραυματίσει άλλους οκτώ. Το FBI τόνισε πως διενεργεί έρευνες ώστε να διαπιστώσει εάν ο δράστης ήταν μόνος του ή έδρασε στο πλαίσιο μεγαλύτερου δικτύου.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν χτες στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ εξαιτίας του σκανδάλου εμπλοκής του στη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017. Ο Μουσκάτ δεν εμπλέκεται άμεσα στην έρευνα, όμως έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί στα μέσα Γενάρη μετά την εκλογή νέου επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος. Ο μεσάζων της δολοφονίας έχει συνδέσει πρόσωπα από τον κύκλο του Μουσκάτ με απόπειρες συγκάλυψης της δολοφονίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός, Ανταμ Σιφ, δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο το κατηγορητήριο σε βάρος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εστιαστεί στα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις, αντί να γίνει προσπάθεια να του καταλογιστούν ευθύνες για «τα πάντα», ενόψει της αναμενόμενης παραπομπής του.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις ρουκέτες έπεσαν χτες σε στρατιωτική βάση δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, προκαλώντας τον τραυματισμό έξι Ιρακινών μελών των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Οι Σοσιαλδημοκράτες της Φινλανδίας, οι οποίοι ηγούνται μιας πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, εξέλεξαν την 34χρονη υπουργό Μεταφορών, Σάνα Μάριν, για πρωθυπουργό της χώρας, μετά την παραίτηση του Αντι Ρίνε. Ο Ρίνε - μετά από έξι μήνες στην εξουσία - παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα, καθώς το Κεντρώο Κόμμα - ο δεύτερος μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος - απέσυρε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του, εξαιτίας, όπως είπε, των χειρισμών του στην πολυήμερη απεργία των ταχυδρομείων. Η απεργία είχε επεκταθεί και στον κρατικό αερομεταφορέα «Finnair» και άλλους κλάδους.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.-- Μικροκαταρρεύσεις και περιορισμένες υλικές ζημιές αναφέρθηκαν μετά από σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών που έγινε χτες στην περιοχή Μουτζέλο της περιφέρειας της Τοσκάνης. Τα σχολεία έμειναν κλειστά, όπως ανακοινώθηκε, για προληπτικούς λόγους.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω ή γύρω από το νησί Ουάιτ όταν χτες εξερράγη το ηφαίστειο Ουακατάνε, ενώ μια ομάδα τουριστών εκείνη την ώρα επισκεπτόταν τον ίδιο τον κρατήρα. Χτες το μεσημέρι, ανακοινώθηκε ότι 23 άτομα διασώθηκαν, ενώ το βράδυ (τοπική ώρα) η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από πτήσεις με εναέρια μέσα δεν εντοπίστηκε «κανένα ίχνος ζωής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ