Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Σημαντική δοκιμή» και διστακτικότητα Πιονγιάνγκ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια νέα «πολύ σημαντική δοκιμή», αυτή τη φορά στο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σόχε, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, αναζωπυρώνοντας εκτιμήσεις για δυσκολίες και στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κορεατικής Χερσονήσου. Επίσημα στοιχεία για το είδος της δοκιμής δεν δόθηκαν, ωστόσο εκπρόσωπος της Ακαδημίας Επιστημών Εθνικής Αμυνας της χώρας - σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA - έκανε λόγο για πολύ «σημαντικές επιπτώσεις» που η δοκιμή θα έχει στο «στρατηγικό καθεστώς» της Βόρειας Κορέας. Αμερικανικά ΜΜΕ (όπως το πρακτορείο «Reuters») μετέδωσαν εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων από την πυρηνική βιομηχανία οι οποίοι εκτιμούν ότι δορυφορικά πλάνα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες έδειχναν «προετοιμασίες για τη δοκιμή μηχανής πυραύλου».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του πρέσβη της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Κιμ Σονγκ, ότι η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου «δεν είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο διπλωμάτης επέκρινε Βέλγιο, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Βρετανία, που ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν την περασμένη βδομάδα «τις συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας» και επανέλαβαν την ανάγκη να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ. Ο Κιμ χαρακτήρισε τη στάση τους «μία ακόμα σοβαρή πρόκληση κατά της Βόρειας Κορέας», η οποία - συνέχισε - ασκεί «το δικαίωμά της να ενισχύει τις εθνικές αμυντικές ικανότητές της». Σχολίασε δε ότι αυτές οι χώρες επιλέγουν να παίζουν «το ρόλο του φύλακα των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι «δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι κερδίζουν σε αντάλλαγμα», καταλήγοντας πως η χώρα του «δεν έχει ανάγκη τώρα από μακρές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Χτες, το KCNA εξέφρασε ικανοποίηση που οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ εκπλήσσουν την Ουάσιγκτον και μετέδωσε ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επέκρινε τον Τραμπ για υποκρισία, αναφέροντας πως «δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να χάσουμε».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν συνομίλησαν τηλεφωνικά, συμφωνώντας - σύμφωνα με τη Σεούλ - ότι «η τρέχουσα κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι πολύ σοβαρή». Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι μαζί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν «και οι δυο μας θέλουμε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ