Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση

Στη Χιλή, που ο λαός διαδηλώνει με διάφορες μορφές εδώ και 46 μέρες, η αντιδραστική κυβέρνηση του Προέδρου, Σεμπάστιαν Πινιέρα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα.

Με τη συναίνεση και κάποιων κομμάτων τις αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν και στον συμβιβασμό της λεγόμενης «συμφωνίας κοινωνικής ειρήνης και για το νέο Σύνταγμα», ψήφισε στη Βουλή νόμο που ουσιαστικά ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία, αφού με το πρόσχημα της πάταξης των ταραξιών απαγορεύονται και τιμωρούνται με φυλάκιση κινητοποιήσεις - απεργίες που επηρεάζουν το δίκτυο μεταφορών, επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα θα τιμωρείται το δικαίωμα στην αυτοϋπεράσπιση ενάντια στην αστυνομική καταστολή. Η Κοινωνική Ενότητα, το συντονιστικό όργανο πάνω από 200 οργανώσεων (συνδικαλιστικών, λαϊκών, φοιτητικών, αγροτικών και ιθαγένικων), που έχει οργανώσει τις απεργίες και άλλες πολύμορφες δράσεις, απέρριψε τον νέο νόμο και καλεί σε περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Απαιτούν να υπάρξει δικαιοσύνη για τα 28 θύματα από τις δυνάμεις καταστολής, τους πάνω από 900 τραυματίες (πολλοί με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα από τις σφαίρες καουτσούκ της αστυνομίας) και την απελευθέρωση των κρατουμένων. Ζητούν ακόμα ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από το λαό, με σκοπό να αλλάξει το Σύνταγμα που ισχύει από τη χούντα του Πινοσέτ (μετά από 30 χρόνια νεοφιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης). Θυμίζουμε ότι η πρόταση για αλλαγή Συντάγματος που καταλήχτηκε με διαδικασίες δημοψηφίσματος και όρους που προδιαγράφουν τη δυσκολία για ουσιαστικές αλλαγές (λόγο του μέτρου της συμφωνίας των 2/3) δεν είχε στηριχτεί από το ΚΚ Χιλής, που καλεί σε συνέχιση του λαϊκού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ