Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Επικίνδυνο βήμα» οι νέες ισραηλινές επιδρομές

Από τις χτεσινές συγκρούσεις του κατοχικού ισραηλινού στρατού με Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Δυτική Οχθη

Copyright 2019 The Associated

Από τις χτεσινές συγκρούσεις του κατοχικού ισραηλινού στρατού με Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Δυτική Οχθη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Επικίνδυνο βήμα» χαρακτήρισαν χτες Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας τις νέες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ισραηλινά αεροσκάφη, βομβαρδίζοντας θέσεις και στρατόπεδο της ισλαμικής οργάνωσης στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

«Η επιμονή του Ισραήλ να κλιμακώσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδίζοντας θέσεις της αντίστασης, είναι επικίνδυνο βήμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ελαφρά», ανέφερε η ανακοίνωση της «Χαμάς». Αφορμή για το νέο μπαράζ ισραηλινών επιδρομών έδωσε η αναίμακτη εκτόξευση τριών ρουκετών το απόγευμα του Σαββάτου από τα παλαιστινιακά εδάφη στην πόλη Σντερότ του νότιου Ισραήλ. Προηγήθηκαν την Παρασκευή κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Από τα πυρά Ισραηλινών σκοπευτών τραυματίστηκαν περίπου 30 νεαροί διαδηλωτές.

Αντιαραβικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ

Παράλληλα με την ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, βάνδαλοι - πιθανώς Εβραίοι έποικοι - χαράκωσαν χτες τα ελαστικά 160 αυτοκινήτων και έγραψαν αντιαραβικά συνθήματα με σπρέι πάνω στα οχήματα Αράβων κατοίκων στη συνοικία Σουαφάτ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Δεν υπάρχει θέση στη γη αυτή για τους εχθρούς!» και «Οταν μαχαιρώνουν Εβραίους δεν μένουμε σιωπηλοί» ήταν μερικά από τα συνθήματα.

Το ίδιο 24ωρο, οι περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Χεβρώνας πραγματοποίησαν απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών να προχωρήσουν άμεσα στην ανέγερση νέου εβραϊκού εποικισμού στην κατεχόμενη πόλη, το παλιό κομμάτι της οποίας έχει παραδοθεί εδώ και χρόνια σε μερικές εκατοντάδες Εβραίους έποικους.

Η δύσκολη κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αξιοποιήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή σε διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη κατήγγειλε το Ισραήλ για την επιδείνωση της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ζητώντας από τις μουσουλμανικές χώρες να αντιμετωπίσουν «τη Δύση και τις συνωμοσίες σε βάρος των ισλαμικών χωρών». Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία «έπεσε θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω της στάσης αρχής που τηρεί κατά της κατοχής της Ιερουσαλήμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ