Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ»
Πολύωρο παζάρι για την Ανατολική Ουκρανία...

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο Παρίσι συναντήθηκαν χτες το απόγευμα, για πρώτη φορά μετά το 2016 στο Βερολίνο, οι τέσσερις ηγέτες του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), Αγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Κατά τη σύνοδο, οι ηγέτες συζήτησαν την ανταλλαγή και των τελευταίων αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, την κατάπαυση πυρός, ενώ η Ουκρανία ζητά τον έλεγχο των ουκρανορωσικών συνόρων ως προϋπόθεση για να διεξαχθούν τοπικές εκλογές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (περιοχή Ντονμπάς), όπως προβλέπεται στις συμφωνίες του Μινσκ για «ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς.

Πριν και μετά τη σύνοδο, έγιναν διμερείς συναντήσεις μεταξύ όλων των ηγετών. Μετά την τετραμερή συνάντηση που κράτησε δυόμισι ώρες, ο Βλ. Πούτιν συνάντησε για πρώτη φορά, επί μία ώρα και 20 λεπτά, τον Βολ. Ζελένσκι, εκφράζοντας «χαρά» για την «καλή», όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση. Πρότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, καθώς στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον σύμβουλο του Προέδρου, Βλάντισλαφ Σούρκοφ, ο υπουργός Ενέργειας, Αλ. Νόβακ και ο επικεφαλής της «Gazprom», Αλ. Μίλερ.

Αργότερα χτες το βράδυ, μετά το δείπνο των τεσσάρων ηγετών στο Παρίσι, αναμενόταν συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Προχτές, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Κίεβο με συνθήματα όπως «όχι στη συνθηκολόγηση», «μακριά από τη Μόσχα» και «το ρωσικό φυσικό αέριο είναι θηλιά γύρω από το λαιμό μας». Στη διαδήλωση μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ενώ εθνικιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν ξεχωριστή διαμαρτυρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ