Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργίες και κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες και σήμερα σε πολλούς κλάδους αλλά και περιοχές της Γαλλίας, ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να καταργήσει εντελώς τον δημόσιο χαρακτήρα της σύνταξης - ασφάλισης και να παραδώσει τα αποθεματικά και τις εισφορές των εργαζομένων στον τζόγο και την αγορά.

Αν και οι ηγεσίες διαφόρων συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωναν πρόθυμες να προσέλθουν σε έναν ακόμα γύρο «διαλόγου» που καλούσε χτες το απόγευμα η κυβέρνηση, μια σειρά από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα και δυναμώνουν την αγωνιστική δράση μέσα σε μεγάλους τόπους δουλειάς. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται πολλές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η οποία από τη μεριά της πρωτοστατεί στην οργάνωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ απ' όλο τον κόσμο στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στους Γάλλους εργάτες και απεργούς, όπως το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο από τη χώρα μας, εκφράζοντας εκατοντάδες συνδικάτα.

Το Σάββατο, στη Μασσαλία έγινε ακόμα μια μαζική απεργιακή συγκέντρωση με μεγάλη πορεία στο λιμάνι, ενώ και σήμερα Τρίτη το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας καλεί σε νέα κινητοποίηση, με συνάντηση στις 10.30 π.μ. στην Οτ Καναμπιέρ.

Σημαντική προσπάθεια για την επιτυχία των κινητοποιήσεων με ευθύνη όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων γίνεται και σε επίπεδο κλάδων, με ομοσπονδίες όπως η FNIC (Χημική Βιομηχανία) να πρωταγωνιστούν στη διοργάνωση Γενικών Συνελεύσεων μέσα στα εργοστάσια, στα διυλιστήρια κ.τ.λ., στη συγκρότηση απεργιακών φρουρών και επιτροπών κ.τ.λ.

Οι Γενικές Συνελεύσεις αυξήθηκαν πριν αλλά και μετά από τη μαζική 24ωρη απεργία της 5ης Δεκέμβρη. Είναι ενδεικτικό ότι σε «απεργιακό χάρτη» της FNIC σε μια σειρά από διυλιστήρια όλης της χώρας έγιναν μαζικές συνελεύσεις και η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 70% και 80%.

Στη Μασσαλία, αντίστοιχο «απεργιακό δελτίο» του Εργατικού Κέντρου κατέγραφε αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων (στην περιφέρεια που καλύπτει το ΕΚ) για συνεχιζόμενες απεργίες στους σταθμούς των σιδηροδρομικών (SNCF) Καρλ, Μιραμάς, Μαρσέιγ, Ρονιάκ, Φος, στην πλατφόρμα εφοδιασμού του «ΙΚΕΑ», στην «Telecom 13», στα ταχυδρομεία (Poste 13), στην «USAC», στα νοσοκομεία Μαρτίγκ, Σαν Μαργκερίτ, στη μονάδα της «Total» στην περιοχή, στις εταιρείες «Arkema», «Energie Marseille», «Elengy» κ.τ.λ.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση σχεδιάζει όχι μόνο πώς θα υλοποιήσει στο ακέραιο τη νέα επίθεση, αλλά και πώς θα εκτονώσει τις αντιδράσεις και θα «εξουδετερώσει» τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε αποφασισμένος να φτάσει «το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι την ολοκλήρωσή του», προσθέτοντας ότι «αν δεν εφαρμόσουμε μια διεξοδική, σοβαρή και προοδευτική μεταρρύθμιση σήμερα, κάποιος άλλος θα το κάνει αύριο, αλλά με πολύ βάρβαρο τρόπο».

Χτες, στο Παρίσι, απεργία συνέχισαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές, στα τρένα κ.τ.λ. Τα αστικά ΜΜΕ εστίαζαν στην «ταλαιπωρία του κοινού», προσπαθώντας κατά τη γνώριμη τακτική τους να υπονομεύσουν τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ