Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αστικά κόμματα στη μάχη της ψήφου, ενόψει Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συντηρητικοί, Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και μικρότερα αστικά κόμματα δίνουν, τα τελευταία 24ωρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, «μάχη» για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων εκ των πιο «κρίσιμων» μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, για την ανάδειξη νέας 650μελούς Βουλής των Κοινοτήτων. Οι εκλογές αποκτούν επιπρόσθετη σημασία και διάσταση ενόψει της διαδικασίας για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ...

Στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής ανάμεσα στον πρωθυπουργό και αρχηγό των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, και τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επικράτησαν θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων το Brexit, το εθνικό σύστημα Υγείας, NHS, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον προέβαλε με κάθε αφορμή την υπόσχεσή του να διεκπεραιώσει άμεσα τη διαδικασία του Brexit, κατηγορώντας τον πολιτικό του αντίπαλο για «πιθανό χάος» σε περίπτωση που διεξαχθεί, όπως έχει υποσχεθεί, δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για Υγεία και Εκπαίδευση αλλά και για την ασφάλεια με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών.

Ο σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, από την άλλη, κατηγόρησε τον Μπ.Τζόνσον ότι σχεδιάζει να ξεπουλήσει το εθνικό σύστημα Υγείας σε αμερικανικές εταιρείες, στο πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων για νέα συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ - Βρετανίας. Υποστήριξε δε ότι «μία ριζοσπαστική κυβέρνηση Εργατικών, κατά το παρελθόν, έφτιαξε το εθνικό σύστημα Υγείας», ενώ επιχείρησε να κάνει πιο ελκυστική τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η τηλεοπτική «διελκυστίνδα» Τζόνσον - Κόρμπιν δεν φάνηκε να αυξάνει τα χαμηλότερα ποσοστά του τελευταίου στις δημοσκοπήσεις, υπερτερώντας μόνο στο ερώτημα για το ποιος εκ των δύο είναι πιο αξιόπιστος. Σε έρευνα του ινστιτούτου Σαρβέσιον, οι Συντηρητικοί προηγούνται κατά 14% από το 9% που καταγράφονταν πριν από μία βδομάδα, συγκεντρώνοντας το 45% των προθέσεων ψήφου. Αντίθετα, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν στις δημοσκοπήσεις πήραν το 31% (-2%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ