Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαζικά αντικυβερνητικά συλλαλητήρια

Και μουσική διαδήλωση έγινε την Κυριακή

Από τη μεγάλη μουσική διαδήλωση στους δρόμους της Μπογκοτά

Copyright 2019 The Associated

Από τη μεγάλη μουσική διαδήλωση στους δρόμους της Μπογκοτά
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μεγάλη πανεθνική συνάντηση συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των κλάδων, ενώσεων αγροτών, ιθαγενών, φοιτητών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων έγινε το Σαββάτο και την Κυριακή στην Κολομβία, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων που έχουν κλιμακωθεί από τις 21 Νοέμβρη με τη γενική απεργία, όπου συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι, και συνεχίστηκαν με άλλες δύο γενικές απεργίες και πολύμορφες δράσεις. Την Κυριακή στην Μπογκοτά έγινε μουσική διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή άνω των 250 καλλιτεχνών σε μια «συναυλία για τη ζωή και την ειρήνη» στους κεντρικούς δρόμους, που πλημμύρισαν από κόσμο. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και αυτή τη βδομάδα, και στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων προτάθηκε να γίνουν παντού διαμαρτυρίες με το χτύπημα κατσαρολών στις πλατείες και στα σπίτια.

Οι διαδηλώσεις, που είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων και οργανώνονται από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, απαιτούν να παρθεί πίσω το αντιλαϊκό πακέτο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε και να γίνει διαπραγμάτευση για τα ζητήματα που μπαίνουν στη μαζική κοινωνική διαμαρτυρία, πράγμα που αρνείται η κυβέρνηση μέχρι τώρα και οι δύο συναντήσεις που έχουν γίνει δεν είχαν αποτέλεσμα.

Τα βασικά ζητήματα που απαιτεί η Εθνική Επιτροπή Απεργίας να μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων είναι να παρθούν πίσω τα σχέδια της κυβέρνησης για ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των νέων εργαζομένων έως 25 χρόνων στο 75% του βασικού μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, νέα φοροαφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και απαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα για τη φορολογική μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση επιμένει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, η συνάντηση αποφάσισε νέο συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη.

Αλλα κομβικά αιτήματα είναι η διεκδίκηση ποιοτικής δημόσιας Εκπαίδευσης και Υγείας - Πρόνοιας, υποδομών και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών κοινής ωφέλειας. Να διαλυθούν οι φονικές αστυνομικές «μονάδες αντιμετώπισης ταραχών» (ESMAD), που έχουν δολοφονήσει 4 ανθρώπους (μεταξύ τους τον 18χρονο Ντίλαν Κρουζ), αλλά και να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών (πάνω από 700 εδώ και τρία χρόνια), να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC το 2016 και να αρχίσει διάλογος και με το άλλο αντάρτικο, το ELN.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ