ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία υπερασπίζεται και προσπαθεί να διευρύνει τα τετελεσμένα

Turkish Presidency

Τον ενεργειακό και ευρύτερα γεωπολιτικό της σχεδιασμό επιταχύνει η αστική τάξη της Τουρκίας με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών συμμάχων της, αξιοποιώντας φυσικά και τα μνημόνια (στρατιωτικής συνεργασίας και καθορισμού ΑΟΖ) που υπέγραψε με την «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι μετά την επικύρωση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση το μνημόνιο εστάλη και στα Ηνωμένα Εθνη. Με φόντο σενάρια για αποστολή κι άλλου ερευνητικού πλοίου στα ανοιχτά της Κρήτης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «θα χρησιμοποιήσει έως το τέλος τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Χτες το βράδυ, εξάλλου, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι' αυτές τις ενέργειές της διεθνώς» και πρόσθεσε ότι «με βάση τη συμφωνία (σ.σ. της Τουρκίας) με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, αφού υπογράμμισε ότι «η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή (σ.σ. από άλλες περιόδους) και περισσότερο ουσιώδης», υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα η αμφισβήτηση της Τουρκίας» και συνέχισε: «Τα νότια σύνορά μας είναι επίσης τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Με την προστασία των νοτίων συνόρων μας, προστατεύουμε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υπεραμύνθηκε της στάσης της Αγκυρας στο Κυπριακό, κατηγορώντας την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους για τη δική τους στάση και αναφέροντας ότι «αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι». Μάλιστα, χτες, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «αν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (σ.σ. με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», εννοώντας την κυβέρνηση του Σάρατζ.

Τέλος, χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, που έκρινε σκόπιμο να αναφέρει πως «η ελληνική ηγεσία» δεν μπορεί «να ξεχάσει ότι οι ελληνικές κατοχικές δυνάμεις ρίχτηκαν στο Αιγαίοστη διάρκεια του τουρκικού πολέμου της ανεξαρτησίας» και κάλεσε την Αθήνα να «δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των συμμαχικών χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ελληνικός στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία και τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Λιβύη: Δύο απόψεις για τα μνημόνια Σάρατζ - Ερντογάν

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Λιβύη, για τον έλεγχο του πλούτου της, βρίσκει έκφραση και στο εσωτερικό, με τις παράλληλες πολιτικές εξουσίες σε Τρίπολη και Τομπρούκ, του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ που αναγνωρίζεται διεθνώς και του στρατηγού και αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» Χαλίφα Χάφταρ, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της διορισμένης «βουλής των αντιπροσώπων» στην Τρίπολη, Σαντίκ αλ Καχίλι, κατηγόρησε το Σάββατο τον πρόεδρο της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων που εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, Ακίλα Σάλιχ Εϊσα, ότι δεν νομιμοποιείται να εκφέρει άποψη για τα δύο μνημόνια κατανόησης, με το «επιχείρημα» ότι έχει τη θέση του «αντιπροέδρου» στη «βουλή των αντιπροσώπων» που συγκροτήθηκε μετά από την «ειρηνευτική» συμφωνία του 2015 στο Μαρόκο. Ισχυρίζεται, ως εκ τούτου, ότι «δεν έχουν καμία νομική ή πολιτική επίπτωση» οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της εκλεγμένης βουλής στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλιχ Εϊσα, που έχει απορρίψει ως παράνομα και άκυρα τα μνημόνια.

Συνεργασία στρατηγού Χάφταρ - Μοσάντ;

Στο μεταξύ, η αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Arab News» μετέδωσε χτες επικαλούμενη «λιβυκές και αιγυπτιακές πηγές» πως έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβρη «υψηλού επιπέδου συναντήσεις» ανάμεσα στον Χάφταρ και Ισραηλινούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών (MOSSAD), που κατέληξαν σε «συμφωνία συνεργασίας ασφάλειας», με στόχο μεταξύ άλλων την εκπαίδευση του λιβυκού Εθνικού Στρατού (του στρατηγού Χ. Χάφταρ) σε τακτικές ανταρτοπολέμου από Ισραηλινούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές, που φέρεται πως έφτασαν στη Λιβύη σε συνεννόηση με την Αίγυπτο.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι Ισραηλινοί αξιωματικοί έχουν ήδη εκπαιδεύσει «ειδική μονάδα» των δυνάμεων του στρατηγού Χ. Χάφταρ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει να θέσει το ζήτημα της Λιβύης στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από την επικείμενη συνάντησή τους στις 8 Γενάρη στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας χτες στο τουρκικό δίκτυο TRT TV, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πούτιν «θα επανεξετάσει» την άποψή του για τον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να στείλει τουρκικό στρατό στη Λιβύη εάν της ζητηθεί από την κυβέρνηση της χώρας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και καλεί σε «διάλογο»

Eurokinissi

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει και ο Κυρ. Μητσοτάκης, παραπέμπει η κυβέρνηση για κάποια αντίδραση από πλευράς ΕΕ στις τουρκικές προκλητικές κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, και ειδικότερα για το επίμαχο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό του λαού ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπορούν να διασφαλιστούν εντός των λυκοσυμμαχιών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Χτες συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οπως δήλωσε κατόπιν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, το Συμβούλιο έθεσε «τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας». Υποστήριξε ότι έλαβε «ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως «δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων» καθώς «οι υπουργοί θα μελετήσουν τα μνημόνια».

«Διάλογος», ΜΟΕ και στο βάθος «διευθέτηση»

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματάς, απαντώντας στις προκλητικές τουρκικές δηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο (βλ. ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη), κατηγόρησε την Τουρκία για «ύβρη» και ότι καταφεύγει σε απειλές λόγω ...«έλλειψης επιχειρημάτων». Την κάλεσε «να σεβαστεί τους κανόνες», «να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Αλλωστε η πρόσκληση αυτή σε «διάλογο», εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και του παζαριού των αστικών τάξεων των δύο χωρών προς κάποια διευθέτηση μακριά και πέρα από τα λαϊκά συμφέροντα, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Ν. Δένδιας σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News» τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ της λογικής της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία». Προς επίρρωση των παραπάνω, πρόσθεσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο συμφωνήθηκε «η συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», που «τρέχουν» με «παρότρυνση» των Αμερικανών και στην πράξη λειτουργούν ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Θ. Ντόκου, αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού. Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Alpha», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης στο Αιγαίο αν υπάρξει τελικά «ψητό» για το κεφάλαιο: «Κοιτάσματα θα πρέπει να βρεθούν (σ.σ. για να μοιραστούν) και μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας δεν έχει βρεθεί κάτι», ανέφερε. Συμβάλλοντας δε στη διαμόρφωση του αναγκαίου κλίματος συνδιαχείρισης, είπε ότι μια προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο δεν θα δικαιώσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις: «Πάγια θέση της Ελλάδας είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Μια απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα είναι απόλυτη δικαίωση της Ελλάδας σε όσα θα ήθελε, αλλά σε μεγάλο ποσοστό», είπε.

Τα επόμενα βήματα

Σε αυτό το φόντο, συνέρχεται σήμερα το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ, υπό τον Ν. Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων επί των τελευταίων εξελίξεων.

Παραπέρα, όπως επιβεβαίωνε χτες στον ρ/σ «Πρώτο Θέμα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, «θα υπάρξει και σχετική επιστολή από το ΥΠΕΞ προς τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με την εξέλιξη των τελευταίων ημερών, γι' αυτό το άκυρο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ Ισα, με την κυβέρνηση να επικαλείται το «δικέφαλο» πολιτικό σκηνικό της Λιβύης, καθώς και τη διαφωνία του Κοινοβουλίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης γύρω από τη συμφωνία με την Τουρκία. Με επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ, ο Σάλεχ Ισα αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

ΣΥΡΙΖΑ: Με άλλοθι την «υπευθυνότητα» κρύβει τη σύμπλευση

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοτεχνεί το προφίλ δύναμης «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», επισημαίνοντας ότι «τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, καλό είναι να κρατιούνται μακριά από την κομματική αντιπαράθεση» και προφανώς να μένουν στο ευρωατλαντικό πλαίσιο.

Παραδεχόμενος ουσιαστικά τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ και σε αυτά τα ζητήματα, καλεί την κυβέρνηση να επιμείνει στην πολιτική που ο ίδιος χάραξε, όπως για την εφαρμογή των ΜΟΕ. Ζητά δε εξηγήσεις για το αν προτίθεται η Ελλάδα να ζητήσει την άμεση εφαρμογή κυρώσεων κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και τη θέσπιση αντίστοιχων κυρώσεων για ενέργειες στο κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Πρωτοστατεί για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

Επιτείνει η κυβέρνηση τις προσπάθειές της για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το πρωί, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, έγινε με πρωτοβουλία της «άτυπο πρόγευμα εργασίας» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με προσκεκλημένους τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, στόχος ήταν να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβρη (που, θυμίζουμε, δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων) αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης. Στη συνάντηση παρέστη και ο αρμόδιος επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολιβερ Βαρέλι. Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, «υπεβλήθη αίτημα για βελτίωση της μεθοδολογίας διεύρυνσης», ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για μια «θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Φιλολαϊκή κατεύθυνση μπορεί να χαραχτεί μόνο όσο κερδίζει έδαφος η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Στα ζητήματα του εκλογικού νόμου, της προεδρικής εκλογής και της ψήφου των αποδήμων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τον δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο.

  • Σε ερώτηση για τα σενάρια των διπλών εκλογών, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Ο εκβιασμός της ΝΔ για διπλές εκλογές αποτελεί την καλύτερη πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υψώσει ξανά τις παρωχημένες πλαστές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία. Αν προκύψει δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης αντικειμενικά, με βάση τις θέσεις των κομμάτων, το πλέον ρεαλιστικό σενάριο είναι η δυνατότητα να προκύψει μία συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος για μία τέτοια συγκυβέρνηση αργότερα. Στα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν τις εξελίξεις συμφωνούν τα άλλα κόμματα. Διαφωνούν για το ΝΑΤΟ; Για την ΕΕ; Για το δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθεί η ελληνική οικονομία; Η συμφωνία τους βγάζει μάτι... Κάποιοι ...τσίνισαν όταν είπαμε για ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκυβερνήσει ήδη με τη ΝΔ και πλέον μεταπήδησαν στο σημερινό "ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ" ξαφνιάστηκαν κι αυτοί; Οσοι ξορκίζουν ένα ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ας σκεφτούν πώς το αντιμετώπιζαν παλιότερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι που το έκαναν πράξη. Τα ίδια "επιχειρήματα" χρησιμοποιούσαν και τότε. Ο ένας ήταν το "φως" και ο άλλος το "σκότος". Κι ήρθε η ώρα που ήρθαν εις "σάρκαν μίαν"».

  • Για τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας «όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων», όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε:

«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για κανέναν. Δεν είμαστε ούτε στο 1985, ούτε καν στο 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ, θυμήθηκε ξανά τα αλήστου μνήμης περί "κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων". Η πείρα της συγκυβέρνησης των "αντιμνημονιακών δυνάμεων", που έγινε η "μνημονιακότερη" όλων, είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή. Πλέον μιλάνε τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβέρνηση για 4,5 χρόνια, όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, πριν και τώρα. Και μη μας πούνε ότι αυτά τα έκαναν γιατί ήμασταν μέσα στην κρίση. Μα και όταν περάσαμε τον τελευταίο χρόνο σε ανάκαμψη, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, ίδιας κοπής νομοσχέδια περνάνε. Οι επιμέρους διαφορές του διπολισμού δεν συνιστούν ριζικά διαφορετική εναλλακτική πρόταση υπέρ του λαού. Προοδευτική, φιλολαϊκή κατεύθυνση μπορεί να χαραχτεί μόνο όσο διαμορφώνεται και δυναμώνει μια πλατιά αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συμμαχία όσων πλήττονται από τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, όσο κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας που καταθέτει το ΚΚΕ στον λαό, μέσα στο κίνημά του και στις αγωνιστικές διεργασίες που αυξάνονται καθημερινά».

  • Για τη στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, είπε:

«Το ΚΚΕ εδώ και πολύ καιρό έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που διευκολύνει να ασκούν το εκλογικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής όσοι Ελληνες εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό. Απ' την άλλη, αυτή η πρόταση αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, που είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, με δεδομένο ότι δυνητικά δικαίωμα ψήφου μπορούν να αποκτήσουν κι όσοι κάτοικοι εξωτερικού, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος, έχουν έναν μακρινό πρόγονο ελληνικής καταγωγής. Αυτή η πρόταση έχει τύχει πλατιάς αποδοχής, ανεξαρτήτως πολιτικών ή εκλογικών προτιμήσεων και είναι και προς το συμφέρον των ίδιων των αποδήμων. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή καλύπτει βασικά τα κριτήρια που έχουμε θέσει (ελάχιστος χρόνος παρουσίας στη χώρα, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς, αυτοπρόσωπη παρουσία), χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία, όπως στον διακομματικό έλεγχο της διαδικασίας».

  • Σε ερώτηση για το ποια κριτήρια θα πρέπει να συγκεντρώνει το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Το βασικό χαρακτηριστικό του ΠτΔ είναι ότι αποτελεί τον θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών αποφάσεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό είναι το βασικό για το ΚΚΕ, γι' αυτό και δεν μπαίνει στη συζήτηση περί προσώπων. Δεν πρόκειται για διαφωνία στα πρόσωπα, αλλά κυρίως για διαφωνία στο τι υπηρετεί και τι υπογράφει ο εκάστοτε ΠτΔ».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Νέα αναβάθμιση των «F-16»

Στη διάθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων έχει θέσει και η κυβέρνηση της ΝΔ την αμυντική βιομηχανία της χώρας, προσφέροντας την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για τη συντήρηση και επισκευή πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, που ήδη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και σύμφωνα με το οποίο «έκλεισε» και νέα αναβάθμιση των «F-16», με τον κατασκευαστή των αεροσκαφών, την αμερικανική «Lockheed Martin».

Πρόκειται για την υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, που έχει πρωταρχικό σκοπό «την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς, το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις της αμυντικής στρατηγικής της χώρας», η οποία είναι ενταγμένη στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας» και προβλέπει ακόμα: Υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου «Mirage 2000-5» σε βάθος επταετίας. Παράταση της χορήγησης αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, διευθέτηση μεταξύ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του ελληνικού Δημοσίου και της «ThyssenΚroup» για παραχώρηση υλικών στο ΠΝ για τα υποβρύχιά του, με διακοπή δικαστικών διενέξεων για χρηματικές καταβολές του παρελθόντος.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, καταψήφισε τη διάταξη για την αναβάθμιση των «F-16» (άρθρο 1), σημειώνοντας ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα αυτών των αναβαθμίσεων και από τον υπουργό Αμυνας και τον εισηγητή της ΝΔ», πατώντας στην επιθετικότητα που επιδεικνύει η τουρκική κυβέρνηση, δηλαδή η αστική τάξη της Τουρκίας, «επιθετικότητα που τροφοδοτείται ασταμάτητα από το παζάρι της με τις ΗΠΑ», στο πλαίσιο των ευρύτερων επικίνδυνων ανταγωνισμών που «τρέχουν» στην ευρύτερη περιοχή για τις πλουτοπαραγωγικές ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς.

Πρόσθεσε ότι από όλο αυτό το κλίμα ευνοούνται οι μέτοχοι της «Lockheed Martin», οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που προωθούν τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση, όπως πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει το ΝΑΤΟ ως υπερασπιστή της ειρήνης των λαών. Κατέληξε λέγοντας ότι «όσο κι αν ματώσει ο λαός μας οικονομικά, όσο και αν αυτά τα οπλικά συστήματα αναβαθμιστούν ή αγοράσουμε και καινούργια, αν δεν ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική αυτά θα ικανοποιούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και θα είναι εχθρικά απέναντι στα συμφέροντα του λαού μας». Σε σχέση με την ψήφο επί της αρχής, επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ