Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Φιλολαϊκή κατεύθυνση μπορεί να χαραχτεί μόνο όσο κερδίζει έδαφος η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Στα ζητήματα του εκλογικού νόμου, της προεδρικής εκλογής και της ψήφου των αποδήμων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τον δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο.

  • Σε ερώτηση για τα σενάρια των διπλών εκλογών, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Ο εκβιασμός της ΝΔ για διπλές εκλογές αποτελεί την καλύτερη πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υψώσει ξανά τις παρωχημένες πλαστές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία. Αν προκύψει δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης αντικειμενικά, με βάση τις θέσεις των κομμάτων, το πλέον ρεαλιστικό σενάριο είναι η δυνατότητα να προκύψει μία συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος για μία τέτοια συγκυβέρνηση αργότερα. Στα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν τις εξελίξεις συμφωνούν τα άλλα κόμματα. Διαφωνούν για το ΝΑΤΟ; Για την ΕΕ; Για το δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθεί η ελληνική οικονομία; Η συμφωνία τους βγάζει μάτι... Κάποιοι ...τσίνισαν όταν είπαμε για ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν συγκυβερνήσει ήδη με τη ΝΔ και πλέον μεταπήδησαν στο σημερινό "ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ" ξαφνιάστηκαν κι αυτοί; Οσοι ξορκίζουν ένα ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ας σκεφτούν πώς το αντιμετώπιζαν παλιότερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι που το έκαναν πράξη. Τα ίδια "επιχειρήματα" χρησιμοποιούσαν και τότε. Ο ένας ήταν το "φως" και ο άλλος το "σκότος". Κι ήρθε η ώρα που ήρθαν εις "σάρκαν μίαν"».

  • Για τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας «όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων», όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε:

«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για κανέναν. Δεν είμαστε ούτε στο 1985, ούτε καν στο 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ, θυμήθηκε ξανά τα αλήστου μνήμης περί "κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων". Η πείρα της συγκυβέρνησης των "αντιμνημονιακών δυνάμεων", που έγινε η "μνημονιακότερη" όλων, είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή. Πλέον μιλάνε τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβέρνηση για 4,5 χρόνια, όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, πριν και τώρα. Και μη μας πούνε ότι αυτά τα έκαναν γιατί ήμασταν μέσα στην κρίση. Μα και όταν περάσαμε τον τελευταίο χρόνο σε ανάκαμψη, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, ίδιας κοπής νομοσχέδια περνάνε. Οι επιμέρους διαφορές του διπολισμού δεν συνιστούν ριζικά διαφορετική εναλλακτική πρόταση υπέρ του λαού. Προοδευτική, φιλολαϊκή κατεύθυνση μπορεί να χαραχτεί μόνο όσο διαμορφώνεται και δυναμώνει μια πλατιά αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συμμαχία όσων πλήττονται από τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, όσο κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας που καταθέτει το ΚΚΕ στον λαό, μέσα στο κίνημά του και στις αγωνιστικές διεργασίες που αυξάνονται καθημερινά».

  • Για τη στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, είπε:

«Το ΚΚΕ εδώ και πολύ καιρό έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που διευκολύνει να ασκούν το εκλογικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής όσοι Ελληνες εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό. Απ' την άλλη, αυτή η πρόταση αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, που είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, με δεδομένο ότι δυνητικά δικαίωμα ψήφου μπορούν να αποκτήσουν κι όσοι κάτοικοι εξωτερικού, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος, έχουν έναν μακρινό πρόγονο ελληνικής καταγωγής. Αυτή η πρόταση έχει τύχει πλατιάς αποδοχής, ανεξαρτήτως πολιτικών ή εκλογικών προτιμήσεων και είναι και προς το συμφέρον των ίδιων των αποδήμων. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή καλύπτει βασικά τα κριτήρια που έχουμε θέσει (ελάχιστος χρόνος παρουσίας στη χώρα, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς, αυτοπρόσωπη παρουσία), χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία, όπως στον διακομματικό έλεγχο της διαδικασίας».

  • Σε ερώτηση για το ποια κριτήρια θα πρέπει να συγκεντρώνει το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Το βασικό χαρακτηριστικό του ΠτΔ είναι ότι αποτελεί τον θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών αποφάσεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό είναι το βασικό για το ΚΚΕ, γι' αυτό και δεν μπαίνει στη συζήτηση περί προσώπων. Δεν πρόκειται για διαφωνία στα πρόσωπα, αλλά κυρίως για διαφωνία στο τι υπηρετεί και τι υπογράφει ο εκάστοτε ΠτΔ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία των αστικών κομμάτων στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα(2020-01-17 00:00:00.0)
Η στάση αρχών του ΚΚΕ, ριζικά διαφορετική από τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν χιλιάδες Ελληνες στο δρόμο της ξενιτιάς(2019-12-12 00:00:00.0)
Κοινή συνισταμένη των αστικών κομμάτων η αντιλαϊκή «σταθερότητα»(2019-11-21 00:00:00.0)
Κάλπικη αντιπαράθεση για να κρύβεται η σύγκλισή τους στα μεγάλα και κρίσιμα(2018-11-07 00:00:00.0)
Αλλαγές σε λωρίδες και σαπίλα!(2014-12-21 00:00:00.0)
Γαϊτανάκι με τα «ναι» και τα «όχι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας(2014-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ