Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Στην Ολομέλεια αύριο Τετάρτη οι σχετικές διατάξεις

Ψηφίζεται αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας», του οποίου η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ολοκληρώθηκε χτες.

Θυμίζουμε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προβλέπουν επιγραμματικά καταρχήν κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους για να εγγραφούν οι εκτός επικράτειας εκλογείς θα πρέπει: «α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής. β) Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος». Ακόμα, η ψήφος θα είναι αυτοπρόσωπη και θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών, ενώ αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Με διάταξη που συμπληρώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ειδική διακομματική επιτροπή έργου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επιφύλαξη για την ψήφο του στην Ολομέλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση έχουν δηλώσει υπέρ. Κατά έχει ταχθεί το ΜέΡΑ25, ωστόσο έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει πολλά από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Συνεκτική και ολοκληρωμένη η πρόταση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκας, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ προσήλθε στη συζήτηση αυτή χωρίς μικροκομματικά κριτήρια, γιατί πολύ απλά δεν συγκαταλέγεται σε εκείνα τα κόμματα - όπως είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ - των οποίων οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις με τη βάρβαρη πολιτική τους συνέβαλαν ώστε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ανθρώπων λαϊκών στρωμάτων.

Για το λόγο αυτό, η πρόταση που παρουσίασε ήταν συνεκτική, ολοκληρωμένη, έχει λάβει υπόψη της τη διεθνή πρακτική και έχει κριτήριο να διευκολυνθούν οι Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, από ψηφοφόρους που ενδεχομένως δεν έχουν κανέναν πραγματικό δεσμό με τη χώρα.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν στη συνέχεια σε γενικές γραμμές καλύπτουν τα κριτήρια που τίθενται στην πρόταση του ΚΚΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές παρατηρήσεις.

Βέβαια, επισήμανε ότι «στο ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες», εξακολουθεί να κυριαρχεί το αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος», σύμφωνα με το οποίο οποιοσδήποτε αποδείξει ότι έχει έναν πολύ μακρινό πρόγονο από την Ελλάδα αυτόματα αποκτά ελληνική ιθαγένεια, κάτι που σημαίνει αυτόματα και εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και δικαίωμα ψήφου.

Οσο για την αυτοπρόσωπη ψήφο, την οποία εξαρχής υποστήριξε το ΚΚΕ, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «υποστηρίζουμε την αυτοπρόσωπη παρουσία, ακόμα και τη συμμετοχή σε ένα κόμμα ή σε ένα συνδικάτο. Ολες αυτές οι θεωρίες της ψηφιακής και ηλεκτρονικής δημοκρατίας, όπου εφαρμόστηκαν δεν βελτίωσαν την ποιότητα της δημοκρατίας. Εμείς δεν ζηλεύουμε την ποιότητα δημοκρατίας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, που έχει επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο και ψηφίζει ούτε το 40%. Εμείς θεωρούμε τη συμμετοχή στις εκλογές μια διαδικασία ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής, και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί και για το εξωτερικό και για το εσωτερικό μόνο στο πλαίσιο της αυτοπρόσωπης παρουσίας, χώρια τα ζητήματα εγκυρότητας κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ