Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία υπερασπίζεται και προσπαθεί να διευρύνει τα τετελεσμένα

Turkish Presidency

Τον ενεργειακό και ευρύτερα γεωπολιτικό της σχεδιασμό επιταχύνει η αστική τάξη της Τουρκίας με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών συμμάχων της, αξιοποιώντας φυσικά και τα μνημόνια (στρατιωτικής συνεργασίας και καθορισμού ΑΟΖ) που υπέγραψε με την «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι μετά την επικύρωση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση το μνημόνιο εστάλη και στα Ηνωμένα Εθνη. Με φόντο σενάρια για αποστολή κι άλλου ερευνητικού πλοίου στα ανοιχτά της Κρήτης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «θα χρησιμοποιήσει έως το τέλος τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Χτες το βράδυ, εξάλλου, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι' αυτές τις ενέργειές της διεθνώς» και πρόσθεσε ότι «με βάση τη συμφωνία (σ.σ. της Τουρκίας) με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, αφού υπογράμμισε ότι «η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή (σ.σ. από άλλες περιόδους) και περισσότερο ουσιώδης», υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα η αμφισβήτηση της Τουρκίας» και συνέχισε: «Τα νότια σύνορά μας είναι επίσης τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Με την προστασία των νοτίων συνόρων μας, προστατεύουμε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υπεραμύνθηκε της στάσης της Αγκυρας στο Κυπριακό, κατηγορώντας την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους για τη δική τους στάση και αναφέροντας ότι «αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι». Μάλιστα, χτες, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «αν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (σ.σ. με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», εννοώντας την κυβέρνηση του Σάρατζ.

Τέλος, χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, που έκρινε σκόπιμο να αναφέρει πως «η ελληνική ηγεσία» δεν μπορεί «να ξεχάσει ότι οι ελληνικές κατοχικές δυνάμεις ρίχτηκαν στο Αιγαίοστη διάρκεια του τουρκικού πολέμου της ανεξαρτησίας» και κάλεσε την Αθήνα να «δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των συμμαχικών χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ελληνικός στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία και τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Λιβύη: Δύο απόψεις για τα μνημόνια Σάρατζ - Ερντογάν

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Λιβύη, για τον έλεγχο του πλούτου της, βρίσκει έκφραση και στο εσωτερικό, με τις παράλληλες πολιτικές εξουσίες σε Τρίπολη και Τομπρούκ, του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ που αναγνωρίζεται διεθνώς και του στρατηγού και αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» Χαλίφα Χάφταρ, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της διορισμένης «βουλής των αντιπροσώπων» στην Τρίπολη, Σαντίκ αλ Καχίλι, κατηγόρησε το Σάββατο τον πρόεδρο της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων που εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, Ακίλα Σάλιχ Εϊσα, ότι δεν νομιμοποιείται να εκφέρει άποψη για τα δύο μνημόνια κατανόησης, με το «επιχείρημα» ότι έχει τη θέση του «αντιπροέδρου» στη «βουλή των αντιπροσώπων» που συγκροτήθηκε μετά από την «ειρηνευτική» συμφωνία του 2015 στο Μαρόκο. Ισχυρίζεται, ως εκ τούτου, ότι «δεν έχουν καμία νομική ή πολιτική επίπτωση» οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της εκλεγμένης βουλής στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλιχ Εϊσα, που έχει απορρίψει ως παράνομα και άκυρα τα μνημόνια.

Συνεργασία στρατηγού Χάφταρ - Μοσάντ;

Στο μεταξύ, η αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Arab News» μετέδωσε χτες επικαλούμενη «λιβυκές και αιγυπτιακές πηγές» πως έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβρη «υψηλού επιπέδου συναντήσεις» ανάμεσα στον Χάφταρ και Ισραηλινούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών (MOSSAD), που κατέληξαν σε «συμφωνία συνεργασίας ασφάλειας», με στόχο μεταξύ άλλων την εκπαίδευση του λιβυκού Εθνικού Στρατού (του στρατηγού Χ. Χάφταρ) σε τακτικές ανταρτοπολέμου από Ισραηλινούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές, που φέρεται πως έφτασαν στη Λιβύη σε συνεννόηση με την Αίγυπτο.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι Ισραηλινοί αξιωματικοί έχουν ήδη εκπαιδεύσει «ειδική μονάδα» των δυνάμεων του στρατηγού Χ. Χάφταρ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει να θέσει το ζήτημα της Λιβύης στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από την επικείμενη συνάντησή τους στις 8 Γενάρη στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας χτες στο τουρκικό δίκτυο TRT TV, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πούτιν «θα επανεξετάσει» την άποψή του για τον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να στείλει τουρκικό στρατό στη Λιβύη εάν της ζητηθεί από την κυβέρνηση της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ