Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ»
Mε fast track διαδικασίες ψηφίζονται σήμερα στα μουλωχτά αντιλαϊκές ρυθμίσεις

Με τις fast track διαδικασίες του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο - σκούπα της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις». Κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, χτες Δευτέρα συζητήθηκε με εντελώς συνοπτικές διαδικασίες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και σήμερα με τις ίδιες απαράδεκτες διαδικασίες θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια, περιέχοντας ένα συνονθύλευμα αντιδραστικών ρυθμίσεων 16 υπουργείων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε τις απαράδεκτες διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για τον τρόπο που το προωθεί και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες από τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά:

Το άρθρο 5 συνδέει τη μηνιαία αποζημίωση των οικογενειακών ιατρών και κυρίως αυτών που είναι στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) με το κριτήριο της παραγωγικότητας, δηλαδή ανάλογα με το πόσους ασθενείς θα εξετάσουν, που σημαίνει ότι οι γιατροί στην περιφέρεια θα αποζημιώνονται με μικρότερα ποσά. Πρόκειται για ρύθμιση που, όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, προετοιμάζει τη γενίκευση του μέτρου συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Το άρθρο 48 προβλέπει το ...«δικαίωμα» στις οικογένειες παιδιών που έχουν σωματική, ψυχική, πνευματική αναπηρία να φροντίζουν αυτές με δική τους ευθύνη (επιλογή - χρηματοδότηση) για να εξασφαλίσουν βοηθό - συνοδό του παιδιού, για να μπορέσει να εγγραφεί στους δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πετάει αυτή την υποχρέωση του κράτους στις πλάτες των οικογενειών, που σημαίνει πρόσθετες δαπάνες και πως παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών αφού οι οικογένειες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Με τα άρθρα 42, 43 και 44 εντάσσει τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων σε ανώτερη κατηγορία στο σύστημα της «κινητικότητας», βάζοντας με αυτόν τον τρόπο περιορισμούς στην εξέλιξη των υπαλλήλων στον φορέα που υπηρετούν. Επαναφέρει δηλαδή την αρχική απαράδεκτη διάταξη στο ν. 4440/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ακυρώσει οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους.

Ενταση της καταστολής

Το άρθρο 17 προβλέπει την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων. Οπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, είναι καθαρά κατασταλτικό μέτρο γιατί θα είναι οι «ανθρωποφύλακες των κέντρων κλειστού τύπου, δηλαδή των φυλακών» που ετοιμάζει η κυβέρνηση «για όσους δεν πνίγονται στο Αιγαίο».

Το άρθρο 23, στη βάση της σχετικής ευρωενωσιακής νομοθεσίας, προβλέπει νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τα οποία θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (το γνωστό τσιπ) στο οποίο θα εισάγονται βιομετρικά δεδομένα του κατόχου (ψηφιακή φωτογραφία, δακτυλικά αποτυπώματα, ηλεκτρονική υπογραφή), ενώ επιπλέον τα στοιχεία θα είναι μηχανικά αναγνώσιμα. Με άλλα λόγια, όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, πρόκειται για μεγαλύτερη συστηματοποίηση του φακελώματος για το λαό, ενώ κατήγγειλε συνολικά την ωμή κρατική βία και καταστολή σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας.

Γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους

Στο άρθρο 54 προβλέπεται η επανεξέταση εκκρεμών αιτήσεων από το 2001 για την κατασκευή έργων σε αιγιαλούς, παραλίες κ.ο.κ., σύμφωνα με το νόμο 4607/2019 που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει την παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους από τους αιγιαλούς, μέχρι ποτάμια και βραχονησίδες.

Στο άρθρο 24 που περιέχει ρυθμίσεις του υπουργείου Ναυτιλίας, καταργείται το όριο ηλικίας των 30 ετών που προβλεπόταν για τα πλοία που μεταφέρουν πετρελαιοειδή. Το όριο είχε τεθεί μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη» που είχε ρυπάνει τον Σαρωνικό με μαζούτ. Οι περιορισμοί στην ηλικία και άλλα μέτρα θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2018, όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε παράταση για να κυκλοφορούν τα σαπάκια για έναν ακόμα χρόνο και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί τα όρια ηλικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ