ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή η Πανελλαδική Σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας

Από το χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λέσβο
Από το χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λέσβο
Για το ραντεβού τους στη Νίκαια της Λάρισας, όπου την Κυριακή 15/12 θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προετοιμάζονται Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα. Θέμα της σύσκεψης είναι η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, στη βάση των αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν την επιβίωσή τους.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Ομοσπονδιών, πραγματοποιούνται περιοδείες στα χωριά, με στόχο μπροστά και στη σύσκεψη το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει σε κάθε μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο.

Η πανελλαδική σύσκεψη αποτελεί τη συνέχεια των περιφερειακών μαζικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε πολλές περιοχές, αλλά και των συντονισμένων αγωνιστικών παρεμβάσεων που οργανώθηκαν σε διάφορες περιοχές τις προηγούμενες μέρες, ξεχωρίζοντας τις αγωνιστικές δράσεις στη Θεσσαλία όπου οι βιοπαλαιστές αγρότες βρέθηκαν για μια βδομάδα με τα τρακτέρ στους δρόμους αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Χτες πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, στο οποίο έγιναν απολογισμός δράσης, προγραμματισμός των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα και συζήτηση για την όσο δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή.

Για τη συμμετοχή του στην πανελλαδική σύσκεψη προετοιμάζεται και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο οποίος πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα με επιτυχία τις εκλογές του, με σημαντική αύξηση συμμετοχής καθώς και με νέες εγγραφές μελών.

Μαζικό συλλαλητήριο στη Λέσβο

Μαζικό συλλαλητήριο μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Μυτιλήνη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Αρχικά έγινε συγκέντρωση στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, στην πλατεία του ΙΚΑ, όπου μίλησε ο Δ. Στεφανής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, ενώ χαιρέτισε εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία, μέσω της αγοράς και της προκυμαίας, που κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκεί οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την παρουσία δυνάμεων της Αστυνομίας, με παρατεταγμένη διμοιρία ΜΑΤ, κλούβα και αστυνομικό όχημα στην είσοδο του κτιρίου, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας προκειμένου να παραλάβει το ψήφισμα με τα αιτήματά τους, το οποίο τελικά επέδωσαν σε υπάλληλο.

Οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων του νησιού προγραμματίζουν να συνεδριάσουν μετά την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής, προκειμένου να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματά τους.

  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια Αιγίου, όπου δικάζονται αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του 2017.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Μαζική συγκέντρωση για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο

Από τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου
Από τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου
Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9/12 στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου για την άμεση στελέχωση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, το οποίο από την περασμένη Παρασκευή δεν έχει γιατρό για να εφημερεύσει.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, σωματεία και φορείς της Παλικής και όλου του νησιού έδωσαν μαζική απάντηση, απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε ούτε ένα λεπτό να μη μένει χωρίς εφημερεύοντα ιατρό το νοσοκομείο και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου αλλά και το ΓΝΝ Αργοστολίου.

Μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ληξουρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο συμμετείχε στη διαμαρτυρία με ομόφωνη απόφασή του.

Συμμετείχαν επίσης η ΕΛΜΕ του νησιού, τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Παλικής, φοιτητές από το Τμήμα Ηχου και Μουσικών Οργάνων, ο Εμπορικός Σύλλογος που με απόφασή του έκλεισαν όλα τα καταστήματα της περιοχής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εργαζόμενοι και εκπαιδευτές από το Κέντρο Διημέρευσης Φροντίδας ΑμεΑ «Υπερίων», μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αργοστολίου και άλλοι μαζικοί φορείς.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γκισγκίνης, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σπύρος Καμπίτσης, ο δήμαρχος Ληξουρίου και οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων.

Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι επιβιβάστηκαν στο φέρι και πήγαν στο Αργοστόλι, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Αντιπεριφέρεια και διατύπωσαν τα αιτήματά τους κατά τη διάρκεια παρέμβασης στον αντιπεριφερειάρχη. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι η παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13/12, στις 11 π.μ.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει ότι ποτέ οι κυβερνήσεις και οι άλλοι υπεύθυνοι δεν φρόντισαν «να πάρουν μέτρα για να λυθεί οριστικά το φλέγον ζήτημα της Υγείας στο νομό. Χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν δεκάδες κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, αντί να προκηρυχθεί κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, προκηρύχθηκαν μόλις μια χούφτα θέσεις επικουρικών που φυσικά δεν καλύφθηκαν, καθώς επικουρικός σημαίνει "σήμερα είμαι αύριο δεν είμαι". Συνεχίστηκε η λογική του "τσιρότου", δηλαδή μπαλώνω το πρόβλημα του Ληξουρίου με προσωπικό από τη Σάμη, του Αργοστολίου με τον αγροτικό γιατρό των Βασιλικάδων και ούτω καθεξής, δημιουργώντας εντέλει τεράστια κενά σε όλες τις δομές με ιατρικό προσωπικό που κάνει γύρω γύρω όλο το νησί, εξαντλημένο εργασιακά, οικογενειακά και σωματικά».

Το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς του νησιού απαιτούν μεταξύ άλλων:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του νομού.
  • Αποκλειστικά δωρεάν και δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους χωρίς διακρίσεις.
  • Να λειτουργήσουν η ΜΕΘ και η Ψυχιατρική με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
  • Να υπάρξει αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού του 2014 με πλήρη θωράκιση του κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου και να λυθούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας τα προβλήματα στον υποσταθμό της ΔΕΗ που είναι στο υπόγειο.
  • Να μην προχωρήσουν κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση νοσοκομείου.

ΟΕΝΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην πλήρη εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας

Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαδηλώνουν στην Αίγλη Ζαππείου ενάντια στη φιέστα που πραγματοποιεί η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σε ρόλο «λαγού» των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας Υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα της Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή παναττική στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) και στην κινητοποίηση.

Αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας για όλο το προσωπικό έχουν πάρει τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν», ΕΛΠΙΣ, Νίκαιας, ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας», ΝΙΜΤΣ, «Ανδ. Συγγρός», «Μεταξά», Οφθαλμιατρείο, «Σωτηρία», «Ερυθρός Σταυρός» και η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο ΨΝΑ «Δαφνί». Κάλεσμα για τη σημερινή κινητοποίηση έβγαλε χτες και η ΠΟΕΔΗΝ.

Επίσης, στην κινητοποίηση καλούν το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και Πειραιά και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

«Γνωρίζουμε καλά ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι...»

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η ηγεσία του ΠΙΣ «θα επιχειρήσει, για λογαριασμό της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, να ντύσει με επιστημονικό μανδύα τις αντιδραστικές αλλαγές, να εξωραΐσει τις ΣΔΙΤ και να μας πείσει για τα οφέλη και την αναγκαιότητά τους».

«Οι μεγάλοι χαμένοι», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία, «θα είναι οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να δίνουν νόμιμα ή νομιμοποιημένα φακελάκια άλλοτε στις κερδοσκοπικές άλλοτε στις μη κερδοσκοπικές (δημόσια νοσοκομεία - ΝΠΙΔ) επιχειρήσεις Υγείας, να ακριβοπληρώνουν, αν και εφόσον έχουν, για υπηρεσίες που δικαιούνται και που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν δωρεάν και σε υψηλότατο επίπεδο, από ένα αποκλειστικά δημόσιο κρατικό σύστημα Υγείας.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί, συνολικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας (...) Το ομολογεί όταν "διεκδικεί" υποκριτικά να "διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων..."!

Απόδειξη οι προτάσεις του Ινστιτούτου του ΠΙΣ:

"...Σε αυστηρώς πλήρες ωράριο («Strict full time») υποχρεούται και δικαιούται (!!!) να είναι μόνο το διευθυντικό στρώμα" - το οποίο δεν αποτελεί παραπάνω από 25% του συνολικού πληθυσμού των γιατρών - και αφορά εκείνους που προορίζονται για κλινικοί καθηγητές ή ακαδημαϊκοί καθηγητές. Να ποιο είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν!».

«Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών. Θα μας βρουν απέναντί τους», τονίζει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε ενίσχυση της πάλης «για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα του λαού σε υψηλού επιπέδου σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ