ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα

Κόντρα στον κατακερματισμό και τη διάσπαση, ενάντια στην απληρωσιά, στην ομηρία, στην ανασφάλεια

Κάλεσμα για ενωτικό - μαζικό αγώνα απευθύνει στους εργαζόμενους, στα σωματεία, στις Επιτροπές Αγώνα και τους συνδικαλιστές στον κλάδο της καθαριότητας η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών. Στην κατεύθυνση αυτή τονίζει την ανάγκη για πρωτοβουλία συντονισμού και οργάνωσης, με φανερές, ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς.

«Η απλήρωτη εργασία, η ομηρία, η ανασφάλεια και η λήξη των συμβάσεων κυριαρχεί σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις δημόσιες υπηρεσίες και τους Οργανισμούς», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία όσον αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα, για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων επισημαίνει πως εκτός από τα παραπάνω πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρακτική να γίνονται «μπαλάκι» από υπουργεία σε δήμους και σε σχολικές επιτροπές, αλλά και τις δημοτικές αρχές που μιλούν «για ανάθεση της καθαριότητας των σχολείων σε εργολάβους» και τις σχολικές επιτροπές που διαμηνύουν πως «όποιες πληρωμές γίνουν (αν γίνουν) αυτές θα είναι και οι τελευταίες».

Κόντρα στο «παιχνίδι του κατακερματισμού και της διάσπασης» με βάση την περιοχή, το αν εργάζονται στην Πρωτοβάθμια ή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αν έχουν συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει ότι τα αιτήματα των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία και κοινά. «Ο εργαζόμενος που σήμερα και συγκυριακά έχει πληρωθεί, αύριο θα είναι απλήρωτος. Οι εργαζόμενοι που σήμερα έχουν σύμβαση, αύριο θα είναι στον αέρα», τονίζει.

«Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν μπορούν να αναθέτουν τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους σε συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν μέρος του προβλήματος, που έχουν συμβάλει με τις θέσεις και την πολιτική τους στην ομηρία και στην απαράδεκτη κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις», σχολιάζει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει πως τα προβλήματα δεν λύνονται «με επισκέψεις του "φαίνεσθαι" σε υπουργεία», «με τηλεδιασκέψεις μέσα από τα γραφεία της διορισμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους στο περιθώριο», «με απεργίες που ανακοινώνονται και "παίρνονται πίσω", χωρίς Γενικές Συνελεύσεις και τη συμμετοχή των εργαζομένων», δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται το τελευταίο διάστημα οι εργατοπατέρες.

«Σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς πρέπει να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση των εργαζομένων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Να δυναμώσει η άσκηση πίεσης στην εργοδοσία και το κράτος», καταλήγει το ΠΑΜΕ και καλεί σε συντονισμό και οργάνωση μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

ΔΗΜΟΙ ΔΡΑΜΑΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ - ΠΥΛΑΙΑΣ/ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Λαϊκές αντιδράσεις σε χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις

Με κινητοποιήσεις εργατικών σωματείων και φορέων στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Δράμας, Καβάλας και Πυλαίας - Χορτιάτη εκφράστηκε η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που χαρατσώνει το λαό, ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες, απολύει εργαζόμενους και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση.

Με μαχητική παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης εμποδίστηκε το λουκέτο που ήθελε να βάλει η διοίκηση του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη σε έναν ακόμη παιδικό σταθμό, πετώντας στο δρόμο τούς εργαζόμενους και στην «αγκαλιά» των ιδιωτών τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πυλαίας Χορτιάτη» αποφάσισε τη Δευτέρα να ανακαλέσει το κλείσιμο του παιδικού σταθμού στο Φίλυρο και απέσυρε το θέμα από τη συζήτηση. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης του δήμου παρέτεινε για δύο ακόμα χρόνια την εκχώρηση της αποκομιδής απορριμμάτων και της καθαριότητας στη ΔΕ Χορτιάτη σε εργολάβο, έναντι 2 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης.

Στην Καβάλα, εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία και εκπρόσωποι επαγγελματιών της πόλης απαίτησαν αγωνιστικά να μην περάσει η αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 40% που πρότεινε η νέα διοίκηση του δήμου, με «συμπλήρωμα» γενναίες μειώσεις 47% στα τέλη μεγάλων ιδιοκτησιών άνω των 6.000 τ.μ., όπως και των τραπεζών. Τελικά η διοίκηση του δήμου, σε αγαστή συνεργασία με την πλειοψηφούσα σε έδρες προηγούμενη δημοτική αρχή, φόρτωσαν αυξήσεις ύψους 26% στα λαϊκά στρώματα.

Αντίστοιχη απόφαση για αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 26,5% έλαβε και το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Για να αμβλύνει τις λαϊκές αντιδράσεις, η δημοτική αρχή πρότεινε να εφαρμοστεί μέρος της αύξησης φέτος και το υπόλοιπο να μεταφερθεί στα επόμενα δημοτικά τέλη, ουσιαστικά «κλειδώνοντας» τις αυξήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Την πρόταση καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καλώντας το λαό να καταδικάσει την πολιτική της δημοτικής αρχής και να οργανώσει την πάλη του για να μην εφαρμοστούν οι επικείμενες αυξήσεις, για μειώσεις στα ήδη δυσβάσταχτα τέλη και για πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διακήρυξη της ΔΑΣ για το 30ό συνέδριο

Τις δυσμενείς εξελίξεις στις χερσαίες επιβατικές μεταφορές, με την προσαρμογή στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370 για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» και το νομοθετικό έργο των κυβερνήσεων, αναδεικνύει ενόψει του 30ού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ).

Οπως σημειώνει στη Διακήρυξή της, «τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής για το λαό είναι οι χερσαίες επιβατικές μεταφορές, αστικές και υπεραστικές, να γίνουν πανάκριβες για τις λαϊκές οικογένειες. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί το εισιτήριο τα τελευταία χρόνια κατά 80%, με υποβαθμισμένο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για τους εργαζόμενους είναι η δημιουργία πολλών ταχυτήτων υπαλλήλων, με μειωμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα (...) Κομμάτι της διαδικασίας της "απελευθέρωσης", ενισχύοντας και την προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης, είναι και το χτύπημα στο σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων που υπήρχαν στον κλάδο μας τις προηγούμενες δεκαετίες (...) Οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ η εντατικοποίηση της δουλειάς παίρνει γενικευμένα χαρακτηριστικά: Εργασία χωρίς να τηρούνται καν στοιχειώδεις όροι υγιεινής και ασφάλειας, οχήματα ακατάλληλα για να βγουν στο δρόμο, υπέρβαρα φορτία που φτάνουν πολλές φορές και τους 50 τόνους μεικτό, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, εκβιασμοί, απειλές κ.λπ. Και για την ΕΕ να θεωρείται χώρος ανάπαυσης ο ύπνος του οδηγού στην καμπίνα του οχήματος».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, που διαμορφώθηκε και με ευθύνη της πλειοψηφίας στην ΟΣΜΕ, η ΔΑΣ καλεί στην υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της, για να ενισχυθεί η γραμμή της αντίστασης, να οργανωθούν οι εργαζόμενοι, τα σωματεία να λειτουργούν δημοκρατικά για να δυναμώσουν ο αγωνιστικός πόλος στον κλάδο και η κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους στις μεταφορές αλλά και με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

ΠΟΕΜ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ συνεχίζουν την παρελκυστική τακτική

Στη συγκρότηση της προσωρινής διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) σε σώμα προχώρησαν, παρά τα προσκόμματα που συνεχίζουν να θέτουν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι τέσσερις εκπρόσωποι της ΔΑΣ, καλώντας τους συνδικαλιστές που επιμένουν να απέχουν από τις διαδικασίες συγκρότησης να αναλάβουν τις θέσεις που τους αναλογούν.

Με βάση την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, έχει οριστεί οκταμελής προσωρινή διοίκηση αποτελούμενη από τέσσερα μέλη της ΔΑΣ, δύο μέλη της ΠΑΣΚΕ και δύο μέλη της ΔΑΚΕ. Παρά τα επανειλημμένα καλέσματα για τη συγκρότηση της Διοίκησης σε σώμα, «όλο αυτό το διάστημα οι υπόλοιποι συνάδελφοι που διορίστηκαν στη Διοίκηση με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες αρνούνται τη συγκρότηση σε σώμα και την εμποδίζουν», σημειώνει η ΔΑΣ και τονίζει τους κινδύνους που συνεπάγονται για την Ομοσπονδία τα εκφυλιστικά αυτά φαινόμενα, ειδικά σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στον κλάδο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και εξελίξεις.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, πρέπει καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του», υπογραμμίζει η ΔΑΣ. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπρόσωποί της ανέλαβαν την πρωτοβουλία και προχώρησαν στη συγκρότηση σε σώμα, εκτελώντας τη δικαστική απόφαση.

Αναλαμβάνοντας τις απαραίτητες θέσεις του προεδρείου «ώστε στοιχειωδώς να λειτουργεί η ΠΟΕΜ», δηλαδή τις θέσεις του προέδρου, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, του ταμία και του οργανωτικού γραμματέα, καλούν «έστω και την τελευταία στιγμή τους συναδέλφους που απέχουν από τις διαδικασίες συγκρότησης σε σώμα» να αναλάβουν τις θέσεις που τους αναλογούν, δηλαδή τις θέσεις του γενικού γραμματέα, των δύο αντιπροέδρων και του αναπληρωτή ταμία.

Να εφαρμοστεί η ΣΣΕ στην ΟΣΥ απαιτεί το ΠΑΜΕ

Τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων που εμποδίζουν την εφαρμογή της ΣΣΕ των εργαζομένων στις «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΟΣΥ ΑΕ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει, ενώ έχει υπογραφεί εδώ και έξι μήνες ΣΣΕ των εργαζομένων με την ΟΣΥ ΑΕ, «η κυβέρνηση αρνείται να την εφαρμόσει (...) Προχωρά στην κατάργηση σειράς άρθρων (...) Οι όποιες δικαιολογίες της κυβέρνησης (...) είναι προσχηματικές και στόχο έχουν την αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων. (...) Η ΝΔ, σε έναν ακόμη κλάδο, αξιοποιεί το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που εφάρμοσε και επέκτεινε τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων.

Η κυβερνητική παρέμβαση για κατάργηση της ΣΣΕ των εργαζομένων στην ΟΣΥ έχει άμεση σχέση με τον σχεδιασμό για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών της Αθήνας. Εξέλιξη που, όπως και στα καράβια, θα οδηγήσει σε χειροτέρευση των συγκοινωνιών και αύξηση του κόστους τους για τα λαϊκά στρώματα. Εχει σχέση με τη γενικότερη προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να χτυπήσουν κάθε συλλογικό αγώνα, κάθε δράση» για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων «που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων». Επιδιώκουν την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ.

«Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην ΟΣΥ και τα δίκαια αιτήματά τους για εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης με πραγματικές αυξήσεις, διασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Καλεί τους εργαζόμενους να σηκώσουν κεφάλι. Να οργανώσουν τον αγώνα τους χωρίς καμία καθυστέρηση».

Παραλίγο τραγωδία σε εργολαβία της ΔΕΔΔΗΕ

Παραλίγο τραγωδία στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Ενας εργαζόμενος σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, λίγο μετά τις 11 χτες το πρωί, ενώ εκτελούσε εργασίες σε κολόνα της ΔΕΗ, καταπλακώθηκε από χώματα και φερτά υλικά, καθώς υποχώρησε το έδαφος και έπεσε η κολόνα πάνω στην οποία βρισκόταν. Για τον απεγκλωβισμό του κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν μετά από περίπου δύο ώρες. Ο εργαζόμενος, έχοντας τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο, καθώς φέρεται να είχε κατάγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ