Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα

Κόντρα στον κατακερματισμό και τη διάσπαση, ενάντια στην απληρωσιά, στην ομηρία, στην ανασφάλεια

Κάλεσμα για ενωτικό - μαζικό αγώνα απευθύνει στους εργαζόμενους, στα σωματεία, στις Επιτροπές Αγώνα και τους συνδικαλιστές στον κλάδο της καθαριότητας η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών. Στην κατεύθυνση αυτή τονίζει την ανάγκη για πρωτοβουλία συντονισμού και οργάνωσης, με φανερές, ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς.

«Η απλήρωτη εργασία, η ομηρία, η ανασφάλεια και η λήξη των συμβάσεων κυριαρχεί σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις δημόσιες υπηρεσίες και τους Οργανισμούς», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία όσον αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα, για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων επισημαίνει πως εκτός από τα παραπάνω πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρακτική να γίνονται «μπαλάκι» από υπουργεία σε δήμους και σε σχολικές επιτροπές, αλλά και τις δημοτικές αρχές που μιλούν «για ανάθεση της καθαριότητας των σχολείων σε εργολάβους» και τις σχολικές επιτροπές που διαμηνύουν πως «όποιες πληρωμές γίνουν (αν γίνουν) αυτές θα είναι και οι τελευταίες».

Κόντρα στο «παιχνίδι του κατακερματισμού και της διάσπασης» με βάση την περιοχή, το αν εργάζονται στην Πρωτοβάθμια ή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αν έχουν συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει ότι τα αιτήματα των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία και κοινά. «Ο εργαζόμενος που σήμερα και συγκυριακά έχει πληρωθεί, αύριο θα είναι απλήρωτος. Οι εργαζόμενοι που σήμερα έχουν σύμβαση, αύριο θα είναι στον αέρα», τονίζει.

«Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν μπορούν να αναθέτουν τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους σε συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν μέρος του προβλήματος, που έχουν συμβάλει με τις θέσεις και την πολιτική τους στην ομηρία και στην απαράδεκτη κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις», σχολιάζει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει πως τα προβλήματα δεν λύνονται «με επισκέψεις του "φαίνεσθαι" σε υπουργεία», «με τηλεδιασκέψεις μέσα από τα γραφεία της διορισμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους στο περιθώριο», «με απεργίες που ανακοινώνονται και "παίρνονται πίσω", χωρίς Γενικές Συνελεύσεις και τη συμμετοχή των εργαζομένων», δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται το τελευταίο διάστημα οι εργατοπατέρες.

«Σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς πρέπει να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση των εργαζομένων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Να δυναμώσει η άσκηση πίεσης στην εργοδοσία και το κράτος», καταλήγει το ΠΑΜΕ και καλεί σε συντονισμό και οργάνωση μέσα από συλλογικές διαδικασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ