Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μαχητική απεργιακή απάντηση στις απολύσεις και τα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών

Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες έδωσαν μαχητική απάντηση στις απολύσεις και συνολικά στα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών για αποσχίσεις τμημάτων, κλείσιμο καταστημάτων και διεύρυνση της «ευελιξίας» στον κλάδο.

Στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε όλη τη χώρα

Απεργιακές περιφρουρήσεις, με την καθοριστική συμβολή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, έγιναν σε διάφορα υποκαταστήματα και διευθύνσεις τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό, απεργιακές φρουρές πήραν τη θέση τους στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Πειραιώς 74, εκεί όπου έγιναν οι 50 απολύσεις «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, στην Eurobank στις διευθύνσεις «μη εξυπηρετούμενων δανείων», στην Alpha Bank στη λεωφ. Συγγρού, εκεί όπου προωθείται η «απόσχιση». Ακόμη, στο τηλεφωνικό κέντρο της PDS, θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και σε διάφορα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο, δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Ανάλογες απεργιακές περιφρουρήσεις, με τις ταξικές δυνάμεις να πρωτοστατούν, έγιναν σε υποκαταστήματα και υπηρεσίες διοίκησης τραπεζών, με αιχμή αυτές της Τράπεζας Πειραιώς, και στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς στις κεντρικές υπηρεσίες και στα καταστήματα, όπως και των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, ενώ σε υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε η απεργία και σε Alpha Bank και Eurobank. Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στην Αριστοτέλους και στην Εθνικής Αμύνης έξω από κεντρικές υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.

Στη Λάρισα, οι απεργοί τραπεζοϋπάλληλοι, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς, επί της Ιωνος Δραγούμη. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου.

Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού χαιρετίζει τους εργαζόμενους στις τράπεζες που συμμετείχαν στην απεργία.

Περιφρούρηση της απεργίας έγινε και στην Πάτρα.

Η απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Το σύνθημα «Οχι στις απολύσεις» κυριάρχησε στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, με πλήθος τραπεζοϋπαλλήλων πίσω από το πανό του με σύνθημα «Πάρτε πίσω τις απολύσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα».

Στο πλευρό των εργαζομένων απεργών βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας ενάντια στις απολύσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς και συνολικά ενάντια στα σχέδια των τραπεζών για μείωση των θέσεων εργασίας κατά 15.000. Υπογράμμισε ότι τα σχέδια των τραπεζιτών υπηρετήθηκαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την προώθηση των «αποσχίσεων» στις τράπεζες, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες τους.

Εκ μέρους του κλαδικού Σωματείου, η Ηβα Καρυώτη, εργαζόμενη στην Τράπεζα Πειραιώς, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις περιφρουρήσεις, ιδιαίτερα των «ενοικιαζόμενων», υπογράμμισε την ανάγκη να σταθούν με αποφασιστικότητα απέναντι στην αντεργατική επίθεση. Να μην κάνουν βήμα πίσω στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, οι ταξικές δυνάμεις, με μπροστάρη το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, βρέθηκαν, βρίσκονται και θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης, που πρέπει να συνεχιστεί.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στην τριμερή συνάντηση που έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργιακή συγκέντρωση, κυριάρχησε το ζήτημα των απολύσεων από την Τράπεζα Πειραιώς. Η εργοδοσία προκλητικά επέμεινε στις 24 απολύσεις και δεν τις ανακαλεί, ενώ εντείνοντας την επίθεσή της απειλεί πλέον με απόλυση και τους υπόλοιπους (121) εργαζόμενους, που αρνήθηκαν να πάνε στην εταιρεία «Intrum Hellas», η οποία ανέλαβε το τμήμα των «κόκκινων» δανείων μετά την απόσχισή του. Επιπλέον, έθεσε ζήτημα και για τους 250 εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στην «Intrum» με Σύμβαση Δανεισμού, δηλώνοντας ότι και γι' αυτούς δεν υπάρχει καμία προοπτική απορρόφησης από την Τράπεζα...

Ηξεις - αφήξεις ήταν η στάση του υπουργείου Εργασίας, καθώς δεν ζήτησε ευθέως την ανάκληση των απολύσεων, αλλά συμβούλευε... να βρεθεί «λύση», στο πλαίσιο βέβαια της πάγιας πολιτικής της, στήριξης των τραπεζών.

Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου (ΟΤΟΕ), ενώ ορίστηκε νέα τριμερής συνάντηση για την ερχόμενη Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ