Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΙ ΔΡΑΜΑΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ - ΠΥΛΑΙΑΣ/ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Λαϊκές αντιδράσεις σε χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις

Με κινητοποιήσεις εργατικών σωματείων και φορέων στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Δράμας, Καβάλας και Πυλαίας - Χορτιάτη εκφράστηκε η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που χαρατσώνει το λαό, ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες, απολύει εργαζόμενους και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση.

Με μαχητική παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης εμποδίστηκε το λουκέτο που ήθελε να βάλει η διοίκηση του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη σε έναν ακόμη παιδικό σταθμό, πετώντας στο δρόμο τούς εργαζόμενους και στην «αγκαλιά» των ιδιωτών τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πυλαίας Χορτιάτη» αποφάσισε τη Δευτέρα να ανακαλέσει το κλείσιμο του παιδικού σταθμού στο Φίλυρο και απέσυρε το θέμα από τη συζήτηση. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης του δήμου παρέτεινε για δύο ακόμα χρόνια την εκχώρηση της αποκομιδής απορριμμάτων και της καθαριότητας στη ΔΕ Χορτιάτη σε εργολάβο, έναντι 2 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης.

Στην Καβάλα, εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία και εκπρόσωποι επαγγελματιών της πόλης απαίτησαν αγωνιστικά να μην περάσει η αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 40% που πρότεινε η νέα διοίκηση του δήμου, με «συμπλήρωμα» γενναίες μειώσεις 47% στα τέλη μεγάλων ιδιοκτησιών άνω των 6.000 τ.μ., όπως και των τραπεζών. Τελικά η διοίκηση του δήμου, σε αγαστή συνεργασία με την πλειοψηφούσα σε έδρες προηγούμενη δημοτική αρχή, φόρτωσαν αυξήσεις ύψους 26% στα λαϊκά στρώματα.

Αντίστοιχη απόφαση για αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 26,5% έλαβε και το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Για να αμβλύνει τις λαϊκές αντιδράσεις, η δημοτική αρχή πρότεινε να εφαρμοστεί μέρος της αύξησης φέτος και το υπόλοιπο να μεταφερθεί στα επόμενα δημοτικά τέλη, ουσιαστικά «κλειδώνοντας» τις αυξήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Την πρόταση καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καλώντας το λαό να καταδικάσει την πολιτική της δημοτικής αρχής και να οργανώσει την πάλη του για να μην εφαρμοστούν οι επικείμενες αυξήσεις, για μειώσεις στα ήδη δυσβάσταχτα τέλη και για πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ