ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγώνας για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση

Σε εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ μίλησε ο Γ. Πρωτούλης

MotionTeam

Το έντονο ενδιαφέρον ανθρώπων που βρίσκονται στην πρωτοπορία των αγώνων του λαϊκού κινήματος προκάλεσε η εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η νέα επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι θέσεις του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Το μεγάλο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου γέμισε από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, νέους, γυναίκες, απόμαχους της δουλειάς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα εναντίον της επίθεσης στην Ασφάλιση.

Μέσα από την ομιλία αλλά και από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, αναδείχθηκε ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν είναι κάτι καινούργιο. Βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, με την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις.

Δεν αφορά μόνο τη σύνταξη, αλλά και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια, την ανεργία, την εργατική κατοικία. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους και τις νέες, που δουλεύουν με τους πιο άθλιους όρους - με μερική απασχόληση, δουλειές του ποδαριού, ωρομίσθιοι και συμβασιούχοι, «ευέλικτοι» και αναλώσιμοι.

MotionTeam

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στην κυβερνητική προπαγάνδα που εξελίσσεται μπροστά στη βόμβα που βάζει στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με κατασκευασμένα στοιχεία με τα οποία στόχο έχει να «χρυσώσει το χάπι», να εξαπατήσει το λαό.

Και παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ, τη μόνη ρεαλιστική για Υγεία - Πρόνοια δημόσια και δωρεάν, προστασία στη δουλειά, για να μην υπάρχει κανένας ανασφάλιστος, για αξιοπρέπεια στα γηρατειά.

Οπως είπε: «Η αντίληψή μας για το ασφαλιστικό σύστημα δεν το αντιμετωπίζει ως κόστος. Είναι πολιτικό και όχι λογιστικό ζήτημα.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Δηλαδή είναι σύστημα κρατικό, εντάσσεται στον κεντρικό επιστημονικό - πανεθνικό σχεδιασμό, λειτουργεί με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο. Καταργείται η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας».

Σημείωσε ότι η ενίσχυση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία, ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων τους.

Τόνισε τέλος ότι το μεγάλο αυτό ζήτημα βγάζει αβίαστα στην επιφάνεια την ανάγκη για ριζοσπαστικές αλλαγές και πραγματικές ανατροπές - και αυτές δεν είναι οι κυβερνητικές εναλλαγές των διαχειριστών της αστικής εξουσίας. «Είναι η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, η πρωτοπόρα πάλη μέσα στο λαό για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς καπιταλιστικό κέρδος, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΟΑΣΘ
Από τη διαρκή υποχρηματοδότηση στην ιδιωτικοποίηση

Προσχηματική αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ανάμεσα στους υπεύθυνους για την άθλια κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών

Σε ένα επικίνδυνο και αποπροσανατολιστικό σόου εξελίχθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, δηλαδή τον ΟΑΣΘ, το βράδυ της Τετάρτης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της νυν και της πρώην κυβέρνησης, εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων και κομμάτων, πολλοί εκπρόσωποι των πρώην μετόχων κ.λπ., που με την προληπτική αλλά ισχυρή παρουσία της αστυνομίας έστησαν μια προσχηματική αντιπαράθεση με στόχο να ορθώσει νέα πλαστά διλήμματα στο λαό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γ. Σκόδρας, βρήκε τον «ένοχο» για την άθλια κατάσταση που βιώνει καθημερινά ο λαός μέσα στα ελάχιστα και σαράβαλα λεωφορεία, στη δήθεν «κρατικοποίηση». Αφού υπερασπίστηκε την εκχώρηση έργου καταρχήν στα ΚΤΕΛ, υποσχέθηκε περισσότερα λεωφορεία στο ...μέλλον, έταξε χρήματα στους πρώην μετόχους και προειδοποίησε το λαό ότι θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς, όπως είπε, δεν γίνεται να συνεχιστεί η κρατική επιχορήγηση του 80% του κόστους του εισιτηρίου.

Αυτήν την κατεύθυνση υπερασπίστηκαν με επιμέρους διαφοροποιήσεις οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σε μια προκλητική κίνηση, η διοίκηση του δήμου υπερασπίστηκε χτες την παρουσία της αστυνομίας μέσα στο δημαρχείο και τους ελέγχους σε πολίτες έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ισχυριζόμενη ότι η Ελληνική Αστυνομία «θα είναι παρούσα», γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο «είναι τόπος ανταλλαγής επιχειρημάτων και απόψεων και όχι πεδίο ακτιβισμού και συνθημάτων».

Στις τοποθετήσεις τους, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν ότι η πολιτική που θέλει την παρουσία της αστυνομίας είναι η ίδια με την πολιτική που οδήγησε στην άθλια κατάσταση τις αστικές συγκοινωνίες. Αναφέρθηκαν στη διαρκή περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει μειωθεί από τα 130 εκατ. ευρώ στα 43 εκατ. Οπως είπαν, δεν ήταν αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά των επιλογών και κατευθύνσεων της ΕΕ για μείωση έως παύση των κρατικών επιχορηγήσεων.

Τόνισαν ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού της πόλης, προσπαθεί να τον πείσει να συναινέσει στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση.

Τονίζοντας ότι το δικαίωμα του λαού σε σύγχρονες φθηνές και ασφαλείς αστικές συγκοινωνίες μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα από Ενιαίο Κρατικό Φορέα για τις συγκοινωνίες, αποκλειστικά δημόσιο, χωρίς ιδιώτες και δήμους μετόχους, κάλεσαν το λαό να παλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΤΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΒΟΪΟΥ
Τεράστια η έκταση της καταστροφής από τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα

Μόλις ενάμιση περίπου χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για τη ρύπανση των υδάτων στην Καστοριά, αντίστοιχες ανιχνεύσεις τετραχλωροαιθυλενίου εντοπίστηκαν και στην περιοχή της Κοζάνης, και συγκεκριμένα στις περιοχές της Σιάτιστας και του Καλονερίου, επαληθεύοντας έτσι την τεράστια έκταση της καταστροφής.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη για την υγεία ουσία, που χρησιμοποιείται ως διαλύτης στην επεξεργασία δερμάτων στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες που είχε εκφράσει εδώ και καιρό το ΚΚΕ με σειρά παρεμβάσεών του (Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τη ρύπανση του νερού στο Δισπηλιό, παρεμβάσεις των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κινητοποιήσεις κ.ά.).

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ τονίζει πως, παρά τις προσπάθειες εφησυχασμού από τοπικούς και άλλους παράγοντες, «η πραγματικότητα έρχεται να αναδείξει μια σειρά από νέα ζητήματα πραγματικά επικίνδυνα για την υγεία των εργαζομένων και του λαού της περιοχής με κοινό παρονομαστή», και επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμους.

«Επιβεβαιώνεται», συνεχίζει η ανακοίνωση, πως τα αναγκαία έργα υποδομής, η ποιότητα ζωής και η υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων «μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην απρόσκοπτη κερδοφορία διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων» και στο τείχος που ορθώνει η λογική κόστους - οφέλους της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να βάλουν μπροστά τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες και να διεκδικήσουν την πλήρη έρευνα των αιτιών εμφάνισης των χλωριωμένων ενώσεων του αιθυλενίου στο νερό, τις επιπτώσεις τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους καθώς και άμεσους εκτεταμένους ελέγχους στα επιφανειακά νερά και στις γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ακόμα, τους καλεί να απαιτήσουν άμεση στελέχωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό όπως και μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων με δωρεάν ιατρικό έλεγχο στους εργαζόμενους του κλάδου της γούνας, σε μόνιμη βάση.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Η ΤΕ Καρδίτσας διοργανώνει συνεστίαση στις 9 μ.μ. στο SALE (3ο χιλιόμετρο Καρδίτσας - Σμοκόβου). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση - μουσική βραδιά με την Δώρα Δημαράκη και τον Κώστα Αντάρα στο Μεσόβουνο Εορδαίας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Οι Οργανώσεις Α' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 9 μ.μ., στον πολυχώρο «APODEC» (Στρατηγού Σφέτσου 3, κάθετη της Φράγκων), βραδιά heavy metal.

-- Στις 8.30 μ.μ. η ΤΕ Φλώρινας θα πραγματοποιήσει συνεστίαση στην ταβέρνα «ΚΑΛΥΒΑ».

-- Στις 8.30 μ.μ. η ΤΕ Λήμνου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο «ΜΑΝΟΣ» στα Ρηχά Νερά Μύρινας.

Αύριο, Σάββατο:

-- Η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής καλεί στις 9 μ.μ. στη συνεστίασή της στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1 & Κηφισού).

-- Η ΚΟΒ Ευπαλίου καλεί σε συνεστίαση, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα Γεωργακόπουλου (το «Πατρικό», στο Καστράκι Δωρίδας). Θα χαιρετίσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Καινούργιο Τριχωνίδας, στο κέντρο «Χαραυγή», στις 9 μ.μ.. θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση, όπου θα χαιρετίσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

-- H TΕ Φωκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Διογένης» στην Κίρρα.

-- Η ΤΕ Ροδόπης διοργανώνει συνεστίαση, στις 7 μ.μ. στην ταβέρνα «Αλλοτινό». Θα μιλήσει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Αττικής διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ. στο 5ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας (Ανατόλια, Εμ. Παππά 6, Καλογρέζα).

-- Η ΚΟ Χαλανδρίου καλεί σε συνεστίαση, στην ταβέρνα «ΔΡΙΤΣΑΣ» (Ηφαίστου 18, Πάτημα), στις 9 μ.μ.

-- Οι Οργανώσεις Ιλίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν γλέντι στις 8.30 μ.μ., στα γήπεδα της Ραδιοφωνίας (Πριάμου και Πρέσπας).

Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη:

-- Στο Μεσολόγγι, στο «Ραδιομέγαρο», στη 1 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση, όπου θα χαιρετίσει ο Νίκος Παπαναστάσης.

-- Η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής διοργανώνει στις 8 μ.μ. στο «Κύτταρο», μουσικό αφιέρωμα για τη συμβολή της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους «Πλανώδειους», την Ανατολή Μαργιόλα και την Γιολάντα Δανάου.

-- Οι ΚΟ Χαριλάου και Ντεπώ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συνεστίαση στη 1.30 μ.μ., στο «Μουσικών Καφενείον» «Ραλεντάντο» (Κωνσταντινουπόλεως 140).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ