ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στιγμές συγκίνησης στην πανελλήνια συνάντηση επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Δεκέμβρη η πανελλήνια συνάντηση - συναυλία των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, που διοργάνωσε το καλλιτεχνικό συγκρότημα «Μπουζούκι» στη Θεσσαλονίκη για τα 70 χρόνια Πολιτικής Προσφυγιάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, και τους Λεωνίδα Στολτίδη, απόγονο πολιτικών προσφύγων, βουλευτή του ΚΚΕ στη Β' Θεσσαλονίκης και Ρούλα Ελευθεριάδου, επίσης απόγονο πολιτικών προσφύγων, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Πλήθος κόσμου από Αθήνα, Λάρισα, Βόλο, Βέροια, Γιάννενα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και αλλού ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία, με παιδιά και εγγόνια των πολιτικών προσφύγων επαναπατρισθέντες από τη Σοβιετική Ενωση και τις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης να γεμίζουν την αίθουσα του κέντρου.

Στον προθάλαμο υπήρχε μια μικρή έκθεση φωτογραφιών από τους μαχητές του ΔΣΕ, τη ζωή τους στις σοσιαλιστικές χώρες, από το ιστορικό των αξέχαστων συναυλιών του συγκροτήματος και το λάβαρο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Το συγκρότημα «Μπουζούκι» έχει γράψει σημαντική ιστορία στην Τασκένδη, όπου από το 1967 με την καλλιτεχνική του ιδιότητα βοήθησε και στήριξε τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού. Αφιέρωσε την καθιερωμένη πλέον χρονιάτικη συνεστίασή του στα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Ηταν εκδήλωση τιμής και μνήμης «στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος, αφού η πολιτική προσφυγιά υπήρξε το αποτέλεσμα του οργανωμένου και συντεταγμένου περάσματος των μαχητών και των μαχητριών του στο έδαφος των Λαϊκών Δημοκρατιών και της Σοβιετικής Ενωσης...».

Η βραδιά ξεκίνησε με μια μικρή ιστορική αναδρομή στα αίτια που γέννησαν την πολιτική προσφυγιά. Επισήμανε την αξία και τον ρόλο του σοσιαλιστικού χαρακτήρα των χωρών της υποδοχής, που «έδωσαν τη δυνατότητα άμεσα να εκπαιδευτούν και να πιάσουν δουλειές, να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα, σύμφωνα με το επίπεδο διαβίωσης των ίδιων των χωρών, να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν μόρφωση και Υγεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της εθνικής πολιτισμικής μας συνοχής και πατριωτικής διαπαιδαγώγησης».

Τονίστηκε επίσης ότι οι απόγονοι των πολιτικών προσφύγων έχουν χρέος και ευθύνη να μην επιτρέψουν να σβήσει από τις μνήμες των ανθρώπων ο σοσιαλισμός. Το χρωστάνε στους γονείς τους, στους αγωνιστές του ΔΣΕ. Το χρωστάνε και στις χώρες του σοσιαλισμού για όσα του πρόσφεραν μέχρι τον επαναπατρισμό τους.

Ως ένδειξη σεβασμού και θαυμασμού, προσφέρθηκαν ανθοδέσμες στους Μηνά Μερτζανίδη και Στάθη Φωτιάδη, μαχητές του ΔΣΕ, ως πρεσβύτερους των παρόντων εκπροσώπων της γενιάς των σταυραετών του ΔΣΕ, στην Δέσποινα Παρασχάκη - Πεΐκου, παιδί του παιδοσώσιμου, ηθοποιό και δασκάλα στα ελληνόπουλα στην Τασκένδη. Παράλληλα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή όλων των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, όλων των πολιτικών προσφύγων, όλων των πατεράδων και μανάδων, παππούδων και γιαγιάδων τους που έχουν φύγει πια από τη ζωή.

Από τη μακρινή Τασκένδη προσκλήθηκε το εγγόνι του δάσκαλου Α. Παπανικολάου, ο Τιμούρ Ισμαήλοβ, να απαγγείλει το ποίημά του «Πολιτικός Πρόσφυγας». Το ποίημα με πρωταγωνιστή τον παππού του περιγράφει όλη την εποποιία του εννιάχρονου αγώνα του ελληνικού λαού και την οδύσσεια των πολιτικών προσφύγων. Ο Τιμούρ βγήκε στη σκηνή με αντάρτικη στολή και το λάβαρο της Εθνικής Αντίστασης, έχοντας στο πλάι του τον εκατοντάχρονο μαχητή του ΔΣΕ, πολιτικό πρόσφυγα στην Τασκένδη, Τσιρά Αριστοτέλη, στον οποίον και αφιέρωσε το ποίημά του.

Στην ομιλία του ο Λ. Στολτίδης αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχει το εργατικό κίνημα σήμερα και στη δυνατότητα που έχουν οι απόγονοι της δεύτερης γενιάς, με την πείρα τους από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, να συμβάλουν στους αγώνες του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας, για την ανατροπή αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η Ρ. Ελευθεριάδου θύμισε πως «οι γονείς μας άφησαν μια παρακαταθήκη! Ο αγώνας του ΔΣΕ και τα συμπεράσματα που βγαίνουνε απ' αυτόν είναι ότι, όταν ο λαός θέλει, μπορεί να σηκώσει κεφάλι».

Ακολούθησε ένα πολύωρο γλέντι με χορό και αγαπημένα τραγούδια του αγώνα και της ζωής, που ερμήνευσαν οι Ανθή Τατσιούλη, Ιουλιέττα Παπαδοπούλου, Ελένη Παναγιώτου-Παπά, Αλέξανδρος Τερεκίδης και Κώστας Βλέτσης. Πολλά χειροκροτήματα απέσπασαν οι χορευτές Σαμπρίνα Μακαρίδου και Χαράλαμπος Ξενοδοχίδης στο συρτάκι «Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη.

«Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ»

Στις 20 Γενάρη ολοκληρώνεται η μεγάλη έκθεση της ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ για την Ιστορία της εκδοτικής δραστηριότητας του Κόμματος

Μέχρι τις 20 Γενάρη θα συνεχιστεί η έκθεση αρχειακού υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην έδρα της Οργάνωσης (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος»), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ».

Πρόκειται για μια συλλογή από συγκλονιστικά ντοκουμέντα, με δεκάδες βιβλία και άλλες εκδόσεις από όλη την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα. Τα εκθέματα στις ειδικές προθήκες, όπως και τα επεξηγηματικά ταμπλό, αντικατοπτρίζουν την ηρωική διαδρομή του Κόμματος και στο πεδίο της πάλης των ιδεών.

Η έκθεση λειτουργεί τις εξής μέρες και ώρες:

Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου. Η έκθεση δεν θα λειτουργήσει την 1η και στις 3 Γενάρη.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλέφωνο στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Εκθεση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα λειτουργεί στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 1-3), τις μέρες και ώρες λειτουργίας του. Συγκεκριμένα: Δευτέρα 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τρίτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη 9 π.μ. - 4 μ.μ., Πέμπτη 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Tελευταίο «αντίο» στην σ. Κονδυλιώ Μπίκα

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ με βαθύ πόνο, αλλά και με υπερηφάνεια, αποχαιρέτησε ένα άξιο μέλος της, την σ. Κονδυλιώ Μπίκα, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Μια σπουδαία συντρόφισσα, που με την πολύχρονη προσφορά της, τη συνέπεια και το ήθος της τίμησε το Κόμμα.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η σ. Κονδυλιώ Μπίκα ήταν μια κομμουνίστρια και ξεχωριστή αγωνίστρια, που έφερε επάξια τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Με απαράμιλλη υπευθυνότητα ασκούσε πάντοτε τα κομματικά της καθήκοντα ενισχύοντας την πίστη και τη σταθερότητα στα ιδανικά μας.

Παρέμεινε αλύγιστη κατά τη διάσπαση του Κόμματος και την απόπειρα διάλυσής του το 1991. Οταν οι καταστροφικές πλημμύρες του 1994 "χτύπησαν" και την έδρα του ΚΚΕ, η σ. Κονδυλιώ δούλεψε μερόνυχτα για τη διάσωση και αποκατάσταση των λασπωμένων υλικών, γιατί θεωρούσε μέγιστο χρέος και καθήκον να διασωθεί το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

Η συντρόφισσα Κονδυλιώ, παρά τα συνεχή και σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, με σεμνότητα και αυταπάρνηση, με όλες τις δυνάμεις της, παρέμεινε πιστή στους σκοπούς του ΚΚΕ».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιορτή για τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών

Γιορτή για τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 5 Γενάρη στις 11 το πρωί, στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

ΚΟΒ ΒΟΤΣΗ - ΦΟΙΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιορτινή παρέμβαση στη γειτονιά της Καλαμαριάς

Κόντρα στο τσουχτερό κρύο, με καλή διάθεση, μέλη της ΚΟΒ Βότση - Φοίνικα Καλαμαριάς του ΚΚΕ, το πρωί του Σαββάτου, προχώρησαν σε μια «γιορτινή» παρέμβαση. Στην πολυσύχναστη οδό Εθνικής Αντιστάσεως έστησαν το τραπεζάκι τους και μαζί με τις ανακοινώσεις για το Ασφαλιστικό και την Οικονομική Εξόρμηση προσέφεραν λίγο κρασί με μεζέ σε περαστικούς. Αντάλλαξαν ευχές με πολλούς κατοίκους της συνοικίας για νέα αγωνιστική χρονιά, για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας τον νέο χρόνο ενάντια σε όσα ετοιμάζουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει την Παρασκευή 10 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Μαρία Ελενα» (Αγ. Παρασκευής 40, Ανάκασα Αγ. Αναργύρων), εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία και σχετική έκθεση, που θα λειτουργεί από τις 7 μ.μ.

Η χρονιάτικη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Κυριακή 19 Γενάρη στη 1 μ.μ., στον πολυχώρο «Cabana» (Καυταντζόγλου 46, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»). Η συνεστίαση περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και φυσικά καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνει και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ