Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στιγμές συγκίνησης στην πανελλήνια συνάντηση επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Δεκέμβρη η πανελλήνια συνάντηση - συναυλία των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, που διοργάνωσε το καλλιτεχνικό συγκρότημα «Μπουζούκι» στη Θεσσαλονίκη για τα 70 χρόνια Πολιτικής Προσφυγιάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, και τους Λεωνίδα Στολτίδη, απόγονο πολιτικών προσφύγων, βουλευτή του ΚΚΕ στη Β' Θεσσαλονίκης και Ρούλα Ελευθεριάδου, επίσης απόγονο πολιτικών προσφύγων, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Πλήθος κόσμου από Αθήνα, Λάρισα, Βόλο, Βέροια, Γιάννενα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και αλλού ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία, με παιδιά και εγγόνια των πολιτικών προσφύγων επαναπατρισθέντες από τη Σοβιετική Ενωση και τις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης να γεμίζουν την αίθουσα του κέντρου.

Στον προθάλαμο υπήρχε μια μικρή έκθεση φωτογραφιών από τους μαχητές του ΔΣΕ, τη ζωή τους στις σοσιαλιστικές χώρες, από το ιστορικό των αξέχαστων συναυλιών του συγκροτήματος και το λάβαρο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Το συγκρότημα «Μπουζούκι» έχει γράψει σημαντική ιστορία στην Τασκένδη, όπου από το 1967 με την καλλιτεχνική του ιδιότητα βοήθησε και στήριξε τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού. Αφιέρωσε την καθιερωμένη πλέον χρονιάτικη συνεστίασή του στα 70 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.


Ηταν εκδήλωση τιμής και μνήμης «στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος, αφού η πολιτική προσφυγιά υπήρξε το αποτέλεσμα του οργανωμένου και συντεταγμένου περάσματος των μαχητών και των μαχητριών του στο έδαφος των Λαϊκών Δημοκρατιών και της Σοβιετικής Ενωσης...».

Η βραδιά ξεκίνησε με μια μικρή ιστορική αναδρομή στα αίτια που γέννησαν την πολιτική προσφυγιά. Επισήμανε την αξία και τον ρόλο του σοσιαλιστικού χαρακτήρα των χωρών της υποδοχής, που «έδωσαν τη δυνατότητα άμεσα να εκπαιδευτούν και να πιάσουν δουλειές, να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα, σύμφωνα με το επίπεδο διαβίωσης των ίδιων των χωρών, να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν μόρφωση και Υγεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της εθνικής πολιτισμικής μας συνοχής και πατριωτικής διαπαιδαγώγησης».

Τονίστηκε επίσης ότι οι απόγονοι των πολιτικών προσφύγων έχουν χρέος και ευθύνη να μην επιτρέψουν να σβήσει από τις μνήμες των ανθρώπων ο σοσιαλισμός. Το χρωστάνε στους γονείς τους, στους αγωνιστές του ΔΣΕ. Το χρωστάνε και στις χώρες του σοσιαλισμού για όσα του πρόσφεραν μέχρι τον επαναπατρισμό τους.

Ως ένδειξη σεβασμού και θαυμασμού, προσφέρθηκαν ανθοδέσμες στους Μηνά Μερτζανίδη και Στάθη Φωτιάδη, μαχητές του ΔΣΕ, ως πρεσβύτερους των παρόντων εκπροσώπων της γενιάς των σταυραετών του ΔΣΕ, στην Δέσποινα Παρασχάκη - Πεΐκου, παιδί του παιδοσώσιμου, ηθοποιό και δασκάλα στα ελληνόπουλα στην Τασκένδη. Παράλληλα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή όλων των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, όλων των πολιτικών προσφύγων, όλων των πατεράδων και μανάδων, παππούδων και γιαγιάδων τους που έχουν φύγει πια από τη ζωή.

Από τη μακρινή Τασκένδη προσκλήθηκε το εγγόνι του δάσκαλου Α. Παπανικολάου, ο Τιμούρ Ισμαήλοβ, να απαγγείλει το ποίημά του «Πολιτικός Πρόσφυγας». Το ποίημα με πρωταγωνιστή τον παππού του περιγράφει όλη την εποποιία του εννιάχρονου αγώνα του ελληνικού λαού και την οδύσσεια των πολιτικών προσφύγων. Ο Τιμούρ βγήκε στη σκηνή με αντάρτικη στολή και το λάβαρο της Εθνικής Αντίστασης, έχοντας στο πλάι του τον εκατοντάχρονο μαχητή του ΔΣΕ, πολιτικό πρόσφυγα στην Τασκένδη, Τσιρά Αριστοτέλη, στον οποίον και αφιέρωσε το ποίημά του.

Στην ομιλία του ο Λ. Στολτίδης αναφέρθηκε στις ανάγκες που έχει το εργατικό κίνημα σήμερα και στη δυνατότητα που έχουν οι απόγονοι της δεύτερης γενιάς, με την πείρα τους από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, να συμβάλουν στους αγώνες του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας, για την ανατροπή αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η Ρ. Ελευθεριάδου θύμισε πως «οι γονείς μας άφησαν μια παρακαταθήκη! Ο αγώνας του ΔΣΕ και τα συμπεράσματα που βγαίνουνε απ' αυτόν είναι ότι, όταν ο λαός θέλει, μπορεί να σηκώσει κεφάλι».

Ακολούθησε ένα πολύωρο γλέντι με χορό και αγαπημένα τραγούδια του αγώνα και της ζωής, που ερμήνευσαν οι Ανθή Τατσιούλη, Ιουλιέττα Παπαδοπούλου, Ελένη Παναγιώτου-Παπά, Αλέξανδρος Τερεκίδης και Κώστας Βλέτσης. Πολλά χειροκροτήματα απέσπασαν οι χορευτές Σαμπρίνα Μακαρίδου και Χαράλαμπος Ξενοδοχίδης στο συρτάκι «Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ