ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνταγματικές αλλαγές για οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση

Διορίστηκε νέος πρωθυπουργός ο Μ. Μισούστιν μετά την παραίτηση του Ντ. Μεντβέντεφ

Ο Βλ. Πούτιν και ο Μ. Μισούστιν
Ο Βλ. Πούτιν και ο Μ. Μισούστιν
ΜΟΣΧΑ.--

Πολιτικές εξελίξεις σημειώθηκαν αυτήν τη βδομάδα στη Ρωσία με την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λίγες ώρες μετά την εξαγγελία αλλαγών στο Σύνταγμα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως μέρος της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Την Πέμπτη, ακολούθησε ο διορισμός - από την κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) - του νέου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, τον οποίο είχε προτείνει ο Πούτιν. Ο Μ. Μισούστιν είναι 54 χρόνων και από το 2010 μέχρι σήμερα ήταν επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας.

Ο Βλ. Πούτιν τονίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο Σύνταγμα, ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές που θα ισχύουν για την «εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία».

Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο Μεντβέντεφ προτείνεται να αναλάβει τη νεοσύστατη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (πρόεδρος είναι ο Βλ. Πούτιν), ενός ισχυρού συμβουλευτικού οργάνου για θέματα εθνικής ασφάλειας, άμυνας, εξωτερικής πολιτικής κ.λπ. Οι υπόλοιποι υπουργοί θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί.

Για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών θα διεξαχθεί δημοψήφισμα έως την 1η Μάη.

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα

Ανάμεσα σε άλλες αλλαγές στο Σύνταγμα ο Πούτιν ανέφερε: Να περιοριστεί η εξουσία του Προέδρου να διορίζει μέλη της κυβέρνησης και να αυξηθεί η εξουσία του Κοινοβουλίου, ώστε ο Πρόεδρος να μην μπορεί να απορρίψει τους υποψηφίους που επέλεξε το Κοινοβούλιο. Πάντως, ξεκαθάρισε πως «η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή Προεδρική Δημοκρατία και επομένως ο Πρόεδρος πρέπει σίγουρα να διατηρήσει το δικαίωμα να καθορίζει τα καθήκοντα και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής δραστηριότητας καθώς και να απολύει τον πρόεδρο της κυβέρνησης, τους βουλευτές και τους υπουργούς».

Ως προς την απαγόρευση ανάληψης της Προεδρίας της χώρας από το ίδιο πρόσωπο για πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες, είπε πως παρότι δεν το θεωρεί πρωταρχικό ζήτημα, ωστόσο συμφωνεί. Αφησε όμως ανοιχτό το αν θα περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα τέτοιες αλλαγές ή αν η Βουλή θα έχει αρμοδιότητα να παρατείνει τη θητεία του Προέδρου. Αρκετά διεθνή και ρωσικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ενδεχόμενη προετοιμασία του «εδάφους», ώστε με κάποιον τρόπο ο Βλ. Πούτιν να παρατείνει την εξουσία του μετά το 2024.

Πρότεινε να κατοχυρωθεί η υπεροχή του ρωσικού Συντάγματος έναντι του Διεθνούς Δικαίου με την εξής διατύπωση: «Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, καθώς και οι αποφάσεις διεθνών οργανισμών μπορούν να ισχύουν στο έδαφος της Ρωσίας μόνο στο βαθμό που δεν συνεπάγονται περιορισμούς στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου και των πολιτών και δεν αντιβαίνουν στο Σύνταγμά μας».

Επίσης, προτείνει «να μην μπορούν να κατέχουν υψηλόβαθμα αξιώματα του κράτους άτομα που κατέχουν ξένη υπηκοότητα, άδεια παραμονής, ή άλλο έγγραφο, που τους επιτρέπουν να διαμένουν μόνιμα σε ξένο κράτος». Την πρόταση αυτή παρουσίασε ως «θωράκιση από ξένες επεμβάσεις».

Κατά τ' άλλα, η ομιλία του επικεντρώθηκε σε εσωτερικά οικονομικά θέματα για την ενίσχυση της καπιταλιστικής οικονομίας της Ρωσίας, ενώ εξήγγειλε και ορισμένα «ψίχουλα» για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και της μείωσης του πληθυσμού, που κυριολεκτικά σαρώνουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε σχολικά γεύματα για τους μαθητές σε ορισμένες τάξεις του Δημοτικού, επίδομα παιδιών, κίνητρα στέγασης για νέα ζευγάρια κ.ά.

Επίσης, ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε την πρωταρχική «ευθύνη» των πέντε μόνιμων και ιδρυτικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι και πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο), στη διασφάλιση της παγκόσμιας «ασφάλειας», στο να «καταλήξουν σε νέες προσεγγίσεις για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ταυτόχρονα, διαφήμισε τις «αμυντικές δυνατότητες» της Ρωσίας, λέγοντας πως «για πρώτη φορά στην ιστορία ύπαρξης πυραυλικών και πυρηνικών όπλων» η Ρωσία προηγείται και άλλες κορυφαίες χώρες προσπαθούν να ακολουθήσουν.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις από την Τετάρτη

Απεργοί σιδηροδρομικοί διαδηλώνουν και με τις σημαίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας μέσα σε σταθμούς τρένων πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο του Παρισιού, την περασμένη Πέμπτη
Απεργοί σιδηροδρομικοί διαδηλώνουν και με τις σημαίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας μέσα σε σταθμούς τρένων πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο του Παρισιού, την περασμένη Πέμπτη
Νέες κινητοποιήσεις από την Τετάρτη 22 Γενάρη οργανώνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα σε πολλούς κλάδους της Γαλλίας, συνεχίζοντας τον αγώνα για την απόσυρση των νέων ανατροπών που η κυβέρνηση Μακρόν επιταχύνει σε συντάξεις και Κοινωνική Ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, η 22η Γενάρη ορίστηκε ήδη ως η επόμενη πανεθνική «μέρα κινητοποίησης», ενώ αγωνιστικές πρωτοβουλίες προγραμματίζονται και για την Πέμπτη 23 του μήνα, με προτάσεις για «φωτισμένες διαμαρτυρίες» από το σούρουπο και μετά. Επίσης, στις 24 του μήνα πολλές οργανώσεις προσανατολίζονται ήδη σε διοργάνωση νέας 24ωρης απεργίας, αφού εκείνη τη μέρα αναμένεται να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο οι νέες ανατροπές.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, έστειλε επιστολή στα συνδικάτα εμφανίζοντας την κυβέρνηση ότι κατανόησε τις ανησυχίες των εργαζομένων, όταν στην πραγματικότητα απλά αναπροσάρμοσε πλευρές της μεταρρύθμισης με τον ίδιο ταξικό προσανατολισμό, δηλαδή την περαιτέρω μείωση της εργοδοτικής και κρατικής ευθύνης για συντάξεις - Ασφάλιση και τη μετατροπή τους σε εμπόρευμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Φιλίπ ανήγγειλε τη διοργάνωση διάσκεψης που «θα προτείνει μέτρα τα οποία θα επιτύχουν τη δημοσιονομική πειθαρχία (σ.σ. των ασφαλιστικών ταμείων) το 2027», ξεκαθαρίζοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση «θα λάβει με διατάγματα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη» της πολυπόθητης «ισορροπίας».

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τον πολύτιμο για την εργοδοσία ρόλο τους, με πρώτη την ηγεσία της CFDT (πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας), η οποία χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Φιλίπ «πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ δίνουν τη μάχη για την οργάνωση και τη μαζικοποίηση του αγώνα ενάντια στις ανατροπές.

Νέα σημαντική πείρα έδωσε η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στις 14, 15 και 16 Γενάρη σε πολλούς κλάδους, όπως η Χημική Βιομηχανία, με αποφασιστικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου (FNIC), που καταγγέλλει και τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «δεν απομένει παρά η συνέχιση του αγώνα».

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας οργάνωσε επίσης τριήμερη απεργία στις 14, 15, 16/1, ενώ καλούσε σε απεργία και το Σάββατο 18 Γενάρη, με συγκέντρωση επίσης στις 5 μ.μ. στο λιμάνι της πόλης και μετά σε βραδιά αλληλεγγύης στους απεργούς.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι μετά τη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη γίνονται επαναλαμβανόμενες απεργίες σε διάφορους κλάδους, με αποφάσεις και Γενικών Συνελεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των σιδηροδρομικών (αλλά και των εργαζομένων σε πολλές γραμμές του μετρό της πρωτεύουσας) που συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους, όπως στην περιοχή των Βερσαλιών (προάστιο του Παρισιού). Να σημειωθεί ότι μεγάλες ήταν και οι απεργιακές διαδηλώσεις της Πέμπτης (τελευταία μέρα των τριήμερων απεργιών σε διάφορους κλάδους) σε Παρίσι αλλά και Μασσαλία, όπου υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 250.000 και 110.000 εργαζόμενοι αντίστοιχα. Οι σιδηροδρομικοί των Βερσαλιών πριν ενωθούν με τους άλλους απεργούς στο κέντρο του Παρισιού διαδήλωσαν και μέσα στους σταθμούς Μονπαρνάς και Τραπ με σημαίες του συνδικάτου τους (CGT Cheminots de Versailles) αλλά και της ΠΣΟ.

ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επικρίσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε εφ' όλης της ύλης και έκανε αναφορά και στο παζάρι για τη Λιβύη (βλ. σχετικό θέμα σελίδα 10). Στάθηκε δε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στο Ιράν και χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση γύρω από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA) και απαράδεκτη τη στάση των ΗΠΑ, που «εκβιάζουν» όσες χώρες θέλουν να τη διατηρήσουν, όπως συνέβη στην περίπτωση Γαλλίας - Μ. Βρετανίας - Γερμανίας, οι οποίες απειλήθηκαν με αύξηση των δασμών στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε επίσης τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ «σκόπιμη πράξη με στόχο να υπονομεύσει τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή».

Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε ότι ΗΠΑ και Ταλιμπάν συζητούν τις λεπτομέρειες μιας κοινής συμφωνίας, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει το Ιράν να γίνει μέρος του διαλόγου για το Αφγανιστάν.

Για τη Συρία, σημείωσε πως η Ρωσία εξετάζει τις εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» απελευθερώνουν τρομοκράτες με χρηματικό αντάλλαγμα, προσθέτοντας πως «έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό τους Αμερικανούς εταίρους που επηρεάζουν τις "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις" ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι μαχητές που κρατούνται δεν θα πρέπει να ξεφεύγουν».

Εκτίμησε δε ότι οι προσπάθειες συκοφάντησης της Ρωσίας, προκειμένου να αποδυναμωθεί στη διεθνή αρένα, θα συνεχιστούν.

Στο φόντο του αυξανόμενου ιμπεριαλιστικού «ενδιαφέροντος» και ανταγωνισμού στην Αρκτική, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «λαθεμένες τις προσπάθειες να τραβηχτεί το ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή», όπου και η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιχειρήσουν να επαναλάβουν και αλλού την επιχείρηση κυβερνητικής ανατροπής στη Βενεζουέλα. Κατηγόρησε δε τις ΗΠΑ ότι αποσταθεροποιούν την παγκόσμια «ασφάλεια», με την αποχώρησή τους από συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών (INF), την «τεχνητή όξυνση των εντάσεων» στον Περσικό Κόλπο, τις προσπάθειες «αναθεώρησης γενικά αποδεκτών βασικών αρχών της διευθέτησης στη Μέση Ανατολή», την ένταση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δραστηριότητας κατά μήκος των ρωσικών συνόρων κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ