ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση

Ενώ Μακρόν - Φιλίπ συναθροίζονται με μεγαλοεπενδυτές για κλιμάκωση της επίθεσης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίζεται ο πολυήμερος αγώνας των εργαζομένων της Γαλλίας ενάντια στη μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν χτυπά περαιτέρω τον δημόσιο χαρακτήρα της Ασφάλισης, μειώνει συντάξεις, αυξάνει πάλι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αύριο Τετάρτη ξεκινά νέο τριήμερο κινητοποιήσεων με «μέρες πανεθνικής δράσης», ενώ την Παρασκευή 24 του μήνα - ανήμερα της συζήτησης των νέων ανατροπών στο υπουργικό συμβούλιο - προετοιμάζεται πανεθνική 24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο Παρίσι έχει οριστεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Πάντως, πολλά συνδικάτα και εργαζόμενοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις καλούν σε νέες 24ωρες απεργίες όλο το τριήμερο. Θυμίζουμε άλλωστε ότι από τη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη υπάρχουν κλάδοι όπου συνεχίζονται επαναλαμβανόμενες απεργίες (εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, σε πολλές γραμμές του Μετρό στο Παρίσι, χημική βιομηχανία κ.α.), καταγράφοντας τη μεγάλη οργή και ανησυχία που προκαλούν οι νέες ανατροπές.

«Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), που καλεί στο κίνημα με νέες μαζικές απεργίες στις 22, 23 και 24 Γενάρη και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων αποτελούν «ήδη μια ιστορική μάχη». Καταδικάζοντας την υπονομευτική στάση συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, η Ομοσπονδία τονίζει: «Σε αυτόν τον αγώνα εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά: Είμαστε από εκείνους που απεργούν για να υπάρχει αντίκτυπος στις μεταφορές, στην οικονομία, άρα και στα κέρδη. Ορισμένοι θα γράψουν "για να καταστραφεί η οικονομία", αφού για αυτούς η καταστροφή των πλουσίων είναι καταστροφή της χώρας... Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με όλες τις μορφές...».

Σε τριήμερες απεργίες μέχρι τις 24 Γενάρη καλεί μεταξύ άλλων και το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, που αύριο Τετάρτη οργανώνει το πρωί πικετοφορίες και στις 3 μ.μ. νέα διαδήλωση. Μεθαύριο Πέμπτη, καλεί στις 9 π.μ. σε συγκέντρωση στην αποθηκευτική περιοχή του λιμανιού Κλε Σουντ, αλλά και σε απογευματινή - νυχτερινή κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απεργούς, στις 7.30 μ.μ. στο λιμάνι. Τέλος, την Παρασκευή καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ.

Αντίστοιχες αγωνιστικές παρεμβάσεις οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν, προγραμματίζοντας συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς που πρωτοστατούν στον αγώνα όλες τις τελευταίες βδομάδες, όπως αύριο στο κέντρο ανακύκλωσης των προαστίων του Παρισιού.

Σε συνέχιση των πολύμορφων κινητοποιήσεων καλεί και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, που για αύριο Τετάρτη καλεί τους εργαζόμενους από το Παρίσι σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην περιοχή Σαν Λαζάρ. Ακόμα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ενέργεια και τα ορυχεία κ.ά.

Συνάξεις Μακρόν με μεγαλοεπενδυτές

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν χτες να συναντήσει στο παλάτι των Βερσαλιών πάνω από 200 εκπροσώπους μονοπωλιακών κολοσσών από τη Γαλλία αλλά και το εξωτερικό, στο πλαίσιο της ετήσιας επιχειρηματικής σύναξης «Διαλέξτε τη Γαλλία», που οργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά.

Εκεί έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων μεγαλοστελέχη των αμερικανικών «Coca Cola», «Snap Inc», «FedEx», «Google» και «Netflix», των ασιατικών «Hyundai», «Samsung», «Fosun» και «Toyota», των αφρικανικών «Cooper Pharma» και «Orascom», καθώς και των ευρωπαϊκών «Rolls Royce», «Ernst & Young» και «ING Bank». Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση τονίζει ότι «όπως και το 2018, η Γαλλία αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τους ξένους επενδυτές στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία και πριν το Ηνωμένο Βασίλειο... Μεταξύ 2017 και 2019, η επενδυτική ελκυστικότητά της ανέβηκε από την 22η στη 15η θέση της κατάταξης», πρόοδος που - όπως αναφέρει - θεωρείται από τις σημαντικότερες. Προσθέτει δε ότι οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις προς τη Γαλλία αυξήθηκαν πέρυσι πάνω από 5 δισ. ευρώ (κατά 20%, όπως υποστηρίζει) και «το 2020 υπόσχεται νέα ρεκόρ».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του MAS

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, από την Αργεντινή, σε συνάντηση του κόμματός του, Κίνημα για το Σοσιαλισμό - Πολιτικό Εργαλείο για την κυριαρχία των λαών (MAS-IPSP), ανακοίνωσε την επιλογή των Λουίς Αρτσε Κατακόρα για υποψήφιο Πρόεδρο στις εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) της 3ης Μάη και Νταβίντ Τσοκεουάνκα για υποψήφιο αντιπρόεδρο.

Ο Μοράλες, θυμίζουμε, βρίσκεται στην Αργεντινή, όπου έχει πολιτικό άσυλο από τις 13 Δεκέμβρη - πριν ήταν στο Μεξικό - αφότου ανατράπηκε στις 10 Νοέμβρη 2019 από την αντιδραστική αντιπολίτευση που όρισε Πρόεδρο την Γιανίνε Ανιες με τη στήριξη των ΗΠΑ. Η πραξικοπηματική αυτή κυβέρνηση, υποτίθεται μεταβατική, έχει προχωρήσει σε μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής στον άξονα των ΗΠΑ, έχει αναγνωρίσει τον άλλο αχυράνθρωπο των ιμπεριαλιστών στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, και συνεχίζει τις διώξεις των ανώτερων στελεχών του ΜAS. Πάντως, στις 23 Νοέμβρη 2019, MAS και αντιπολίτευση, στο όνομα της «κοινωνικής ειρήνης» στη Βολιβία, κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό (αφού πρώτα η χούντα είχε δολοφονήσει πάνω από 30 άτομα) και σε αυτόν περιλαμβανόταν η προκήρυξη νέων εκλογών στις 3 Μάη, όπου ο Μοράλες δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους του ΜAS, ο Λουίς Αρτσε ήταν τρεις φορές υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Μοράλες, οικονομολόγος με σπουδές στην Αγγλία και θεωρείται ο αρχιτέκτονας του ιδιότυπου κεϊνσιανού μοντέλου στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού της Βολιβίας. Ο Ντ. Τσοκεουάνκα, για 11 χρόνια υπουργός Εξωτερικών, προέρχεται από τους ιθαγενείς Αϋμάρα, τη φυλή απ' την οποία προέρχεται και ο Μοράλες, ο οποίος χαρακτηριστικά εξήγησε ότι η επιλογή ενός οικονομολόγου και ενός ιθαγενή ακτιβιστή «θέλει να εκφράσει τους δεσμούς του κινήματος με τα λαϊκά στρώματα και τους ταπεινούς».

Από την πλευρά της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, η Γιανίνε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία. Μέχρι τώρα πάντως επίσημα ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους τρεις γνωστοί εκπρόσωποι της αντίδρασης και ο κορεατικής καταγωγής Τσι Χιούν Τσουνγκ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Γαλλία - Ελλάδα, απεργιακή απάντηση τώρα

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των Γάλλων εργατών
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των Γάλλων εργατών
Με ένα βίντεο - αφιέρωμα από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση του Εμ. Μακρόν για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την ταξική διεθνιστική του αλληλεγγύη.

Με τίτλο «Γαλλία - Ελλάδα, ΟΛΟΙ στους ΔΡΟΜΟΥΣ, ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ» (στο διαδίκτυο https:// pamehellas.gr /gallia - ellaa - oloi - stoys - dromoys - apergiaki - apantisi - tora) γίνεται αναφορά στις πολυήμερες μαζικές κινητοποιήσεις όλων των κλάδων, από τους σιδηροδρομικούς, τους εργάτες της Χημικής Βιομηχανίας και τους λιμενεργάτες μέχρι τους εργαζόμενους του Μουσείου του Λούβρου, τις χορεύτριες του Μπαλέτου της Οπερας του Παρισιού και τη δράση σε πολλές πόλεις και εργασιακούς χώρους (με τη Μασσαλία να έχει ξεχωριστή θέση).

Το ΠΑΜΕ άλλωστε έχει βρεθεί και με αντιπροσωπεία του πρόσφατα στο πλευρό των Γάλλων απεργών και έχει αναδείξει τον αγώνα τους ως κοινό αγώνα με αυτόν των εργαζομένων στη χώρα μας, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους κεφαλαιοκράτες και τις κυβερνήσεις τους.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο διάλογος με τη Ρωσία «αποφέρει αποτελέσματα»

ΚΙΕΒΟ.--

Στα «θετικά αποτελέσματα» που «έχει ήδη αποφέρει» ο διάλογος με τη Ρωσία και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στους «Times του Ισραήλ».

Σε μια περίοδο που η διευθέτηση της σύγκρουσης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία κ.ά.) ώστε να αποκατασταθούν οι οικονομικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία, και από την άλλη η Ουκρανία επιζητεί τον τερματισμό του πολέμου και την ενίσχυση της «ευρωατλαντικής προοπτικής» της, ο Ζελένσκι είπε:

«Με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ξεκινήσει ο διάλογος. Είχαμε κάποιες τηλεφωνικές επαφές, δημιουργήσαμε μια μορφή διαλόγου που οδήγησε σε κάποιες ευαίσθητες αποφάσεις. Επέστρεψαν οι φυλακισμένοι μας και τα πλοία μας (σ.σ. από τα Στενά του Κερτς). Μετά από τρία χρόνια καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο σχήμα της Νορμανδίας. Επειτα υπήρξε μια δεύτερη ανταλλαγή κρατουμένων, η μεγαλύτερη». Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως ο Πούτιν «κατανοεί τη στάση μου, ότι η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα».

Επιπλέον ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι η ειρήνη στην Ανατολική Ουκρανία είναι εφικτή και ότι αυτός είναι ο στόχος της προεδρίας του, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα η διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης στο Ντονμπάς.

«Υπάρχουν πολύ περίπλοκα ζητήματα», αλλά «είναι αισθητή η πρόοδος, καθώς ο αριθμός της ανταλλαγής πυρών μειώνεται σημαντικά - εξακολουθούν πάντως να υπάρχουν».

Στο μεταξύ ο Ζελένσκι δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ολέξι Οντσαρούκ, ο οποίος φερόταν να έχει μιλήσει υποτιμητικά για τον Ουκρανό Πρόεδρο, λέγοντας πως του δίνει μια «δεύτερη ευκαιρία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ