Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση

Ενώ Μακρόν - Φιλίπ συναθροίζονται με μεγαλοεπενδυτές για κλιμάκωση της επίθεσης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίζεται ο πολυήμερος αγώνας των εργαζομένων της Γαλλίας ενάντια στη μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν χτυπά περαιτέρω τον δημόσιο χαρακτήρα της Ασφάλισης, μειώνει συντάξεις, αυξάνει πάλι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αύριο Τετάρτη ξεκινά νέο τριήμερο κινητοποιήσεων με «μέρες πανεθνικής δράσης», ενώ την Παρασκευή 24 του μήνα - ανήμερα της συζήτησης των νέων ανατροπών στο υπουργικό συμβούλιο - προετοιμάζεται πανεθνική 24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο Παρίσι έχει οριστεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Πάντως, πολλά συνδικάτα και εργαζόμενοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις καλούν σε νέες 24ωρες απεργίες όλο το τριήμερο. Θυμίζουμε άλλωστε ότι από τη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη υπάρχουν κλάδοι όπου συνεχίζονται επαναλαμβανόμενες απεργίες (εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, σε πολλές γραμμές του Μετρό στο Παρίσι, χημική βιομηχανία κ.α.), καταγράφοντας τη μεγάλη οργή και ανησυχία που προκαλούν οι νέες ανατροπές.

«Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), που καλεί στο κίνημα με νέες μαζικές απεργίες στις 22, 23 και 24 Γενάρη και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων αποτελούν «ήδη μια ιστορική μάχη». Καταδικάζοντας την υπονομευτική στάση συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, η Ομοσπονδία τονίζει: «Σε αυτόν τον αγώνα εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά: Είμαστε από εκείνους που απεργούν για να υπάρχει αντίκτυπος στις μεταφορές, στην οικονομία, άρα και στα κέρδη. Ορισμένοι θα γράψουν "για να καταστραφεί η οικονομία", αφού για αυτούς η καταστροφή των πλουσίων είναι καταστροφή της χώρας... Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με όλες τις μορφές...».

Σε τριήμερες απεργίες μέχρι τις 24 Γενάρη καλεί μεταξύ άλλων και το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, που αύριο Τετάρτη οργανώνει το πρωί πικετοφορίες και στις 3 μ.μ. νέα διαδήλωση. Μεθαύριο Πέμπτη, καλεί στις 9 π.μ. σε συγκέντρωση στην αποθηκευτική περιοχή του λιμανιού Κλε Σουντ, αλλά και σε απογευματινή - νυχτερινή κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απεργούς, στις 7.30 μ.μ. στο λιμάνι. Τέλος, την Παρασκευή καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ.

Αντίστοιχες αγωνιστικές παρεμβάσεις οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν, προγραμματίζοντας συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς που πρωτοστατούν στον αγώνα όλες τις τελευταίες βδομάδες, όπως αύριο στο κέντρο ανακύκλωσης των προαστίων του Παρισιού.

Σε συνέχιση των πολύμορφων κινητοποιήσεων καλεί και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, που για αύριο Τετάρτη καλεί τους εργαζόμενους από το Παρίσι σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην περιοχή Σαν Λαζάρ. Ακόμα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ενέργεια και τα ορυχεία κ.ά.

Συνάξεις Μακρόν με μεγαλοεπενδυτές

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν χτες να συναντήσει στο παλάτι των Βερσαλιών πάνω από 200 εκπροσώπους μονοπωλιακών κολοσσών από τη Γαλλία αλλά και το εξωτερικό, στο πλαίσιο της ετήσιας επιχειρηματικής σύναξης «Διαλέξτε τη Γαλλία», που οργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά.

Εκεί έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων μεγαλοστελέχη των αμερικανικών «Coca Cola», «Snap Inc», «FedEx», «Google» και «Netflix», των ασιατικών «Hyundai», «Samsung», «Fosun» και «Toyota», των αφρικανικών «Cooper Pharma» και «Orascom», καθώς και των ευρωπαϊκών «Rolls Royce», «Ernst & Young» και «ING Bank». Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση τονίζει ότι «όπως και το 2018, η Γαλλία αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τους ξένους επενδυτές στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία και πριν το Ηνωμένο Βασίλειο... Μεταξύ 2017 και 2019, η επενδυτική ελκυστικότητά της ανέβηκε από την 22η στη 15η θέση της κατάταξης», πρόοδος που - όπως αναφέρει - θεωρείται από τις σημαντικότερες. Προσθέτει δε ότι οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις προς τη Γαλλία αυξήθηκαν πέρυσι πάνω από 5 δισ. ευρώ (κατά 20%, όπως υποστηρίζει) και «το 2020 υπόσχεται νέα ρεκόρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ