Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζεται η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών

Σήμερα νέες διαμαρτυρίες από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας

Από τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις στην Κολομβία
Από τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις στην Κολομβία
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σταματημό δεν έχουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία. Μέσα στις τελευταίες μέρες (από την 1η Γενάρη) έχουν φτάσει τις 23. Τελευταίο θύμα ο 36χρονος πρώην αντάρτης των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), Χόβερ Αριας Χιράλντο, στην αγροτική περιοχή Νταμπέιβα στην επαρχία της Αντιόκια, που εκτελέστηκε το Σάββατο, με τον ...κλασικό πλέον τρόπο, από ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Την περασμένη Πέμπτη ήταν ο συνδικαλιστής Γιόρνταν Τοβάρ, στο δήμο Πουέρτο Ασίς στην επαρχία Πουτουμάγιο. Τον δολοφόνησαν ένοπλοι στα γραφεία της Ενωσης Εργατών Γης, όπου ήταν πρόεδρος, ενώ ήταν και στέλεχος της Πατριωτικής Πορείας (Marcha Patriotica, πολιτική οργάνωση - συσπείρωση διαφόρων αγωνιστικών οργανώσεων).

Η γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, μετά τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία του 2016, όταν το αντάρτικο των FARC δέχτηκε την παράδοση των όπλων, καταγράφεται με περίπου 800 δολοφονημένους αγωνιστές, ανάμεσά τους και κάπου 186 πρώην αντάρτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κατάσταση, της κατάφωρης παραβίασης της ειρηνευτικής συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της κοινωνικής διαμαρτυρίας που ξεκίνησε με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 21 Νοέμβρη. Σήμερα έχει προγραμματιστεί από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας (που συσπειρώνει δεκάδες συνδικαλιστικές, αγροτικές, φοιτητικές και ιθαγένικες οργανώσεις) να γίνει νέα διαμαρτυρία με το χτύπημα κατσαρόλας σε πολλές πόλεις της χώρας, με κεντρικό θέμα την προστασία της ζωής και της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Επίσης, οργή προκαλεί η χτεσινή δήλωση του γενικού εισαγγελέα υπηρεσίας Φάμπιο Εσπιτία, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μέσα στο 2020 μόνο μία περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί δολοφονία λαϊκού ηγέτη και ότι οι υπόλοιπες «ερευνώνται».

Θυμίζουμε ότι οι διαδηλώσεις - απεργίες έχουν 13 κομβικά αιτήματα, μεταξύ των οποίων: Να σταματήσουν τα σχέδια για περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, για πληρωμή των εργαζομένων ηλικίας μέχρι 25 ετών στο 75% του βασικού μισθού, για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης ζητούν ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία - Πρόνοια, δημόσιες υποδομές και σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, να σταματήσει η φοροαφαίμαξη του λαού, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει φοροασυλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ