Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ OXFAM
«Αγριεύουν» οι ταξικές ανισότητες...

Στα χέρια 2.153 δισεκατομμυριούχων ο πλούτος του 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Ανοίγει και άλλο η «ψαλίδα» των τεράστιων ανισοτήτων που προκαλεί η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Εκθεση της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες, διαπιστώνει ότι οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα από ό,τι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού! Διαπιστώνεται επίσης ότι η συγκέντρωση του πλούτου γίνεται σε βάρος πάνω απ' όλα των γυναικών, που παραμένουν «στην πρώτη γραμμή» των ανισοτήτων. Ακόμη πως η περιουσία του 1%, των πλουσιότερων πολιτών του κόσμου, «αντιστοιχεί σε ποσό υπερδιπλάσιο του αθροιστικού πλούτου» των 6,9 δισεκατομμυρίων λιγότερο πλούσιων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Κατά υπολογισμούς της οργάνωσης, το 42% των γυναικών στον κόσμο αδυνατεί να βρει δουλειά επί πληρωμή, «λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας για τη φροντίδα που παρέχει στο προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο». Εκτιμούν επίσης ότι η χρηματική αξία της απλήρωτης δουλειάς για τη φροντίδα που προσφέρουν οι γυναίκες, άνω των 15 ετών, αντιστοιχεί σε 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δηλαδή ποσό τριπλάσιο από την αξία του τομέα της πληροφορικής και των ψηφιακών υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της έναρξης, σήμερα, του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ