Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μετά τις πυρκαγιές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο πλημμυρών βρέθηκαν πολλές περιοχές της Αυστραλίας που από το Νοέμβρη αντιμετώπιζαν καταστροφικά πύρινα μέτωπα, τα οποία προκάλεσαν το θάνατο 29 ανθρώπων και την καταστροφή τουλάχιστον 2.000 κατοικιών.

Στις πολιτείες Βικτόρια και Νέα Νότια Ουαλία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση, όπως στη Μελβούρνη, στην Καμπέρα και αλλού, ενώ ξεριζώθηκαν πολλά δέντρα και προκλήθηκε μεγάλη αγωνία αφού είναι ανύπαρκτη, πια, η φυσική ασπίδα προστασίας που δημιουργεί η ίδια η χλωρίδα. Πλημμύρες προκλήθηκαν και στη βόρεια πολιτεία Κουίνσλαντ, όπου αποκλείστηκαν μέχρι και δρόμοι. Ορισμένοι μίλησαν για τις πιο έντονες βροχοπτώσεις εδώ και μια δεκαετία.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι καταιγίδες που ξέσπασαν βοήθησαν να σβήσουν πολλές φωτιές, ειδικά στη Νέα Νότια Ουαλία, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί καθώς η θερινή περίοδος βρίσκεται μόλις στην αρχή της. Στο εθνικό πάρκο της νήσου Καγκουρό (τρίτης μεγαλύτερης της χώρας) μαίνεται ακόμα φωτιά, ενώ ήδη έχει χαθεί μεγάλος αριθμός κοάλα, πουλιών και μαρσιποφόρων που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανήκουν σε είδη που υπάρχουν μόνο στο συγκεκριμένο νησί.

Συνολικά, η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές είναι τεράστια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει αποτεφρωθεί πάνω από το μισό του βιότοπου 100 απειλούμενων φυτών και ζώων, περιλαμβανομένων 32 υπό εξαφάνιση ειδών. Συνολικά έχουν χαθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ