ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Λαϊκά σπίτια στο σφυρί για «χώρο» στο κεφάλαιο και εμπλοκή

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε νέες δημοσιονομικές πολιτικές», υπογράμμισε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας αναφορικά με τις αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα, με φόντο τον 5ο κύκλο «ενισχυμένης εποπτείας». Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η 5η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φλεβάρη, για να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 16 Μάρτη, προκειμένου, όπως προγραμματίζουν, να ολοκληρωθεί ένας ακόμη αντιλαϊκός κύκλος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των εκβιασμών και των κατασχέσεων για τις κάθε είδους «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας, ενώ η ατζέντα περιλαμβάνει τα παζάρια γύρω από τις νέες παρεμβάσεις σχετικά με την απόδοση επιπλέον «δημοσιονομικού χώρου» για τη στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών ομίλων, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κ.ά.

Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ένα τμήμα του υπό διαμόρφωση δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή της υπέρβασης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προορίζεται για την ενίσχυση της «αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας», στην πραγματικότητα για την παραπέρα αύξηση των κρατικών δαπανών για πολεμικούς εξοπλισμούς με βάση τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, που επίσης θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με κυβερνητικούς σχεδιασμούς:

-- Το 70% του «φρέσκου» δημοσιονομικού χώρου θα αποδοθεί σε μειώσεις φόρων, εξέλιξη που σηματοδοτεί τις νέες φοροελαφρύνσεις προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, που άλλωστε ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

-- Το 30% του νέου υπερπλεονάσματος προδιαγράφεται για την αύξηση των κρατικών δαπανών, όπως, για παράδειγμα, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δηλαδή για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων αλλά και την προαναφερόμενη αύξηση σε πολεμικές δαπάνες.

Στη δική τους κοινή δήλωση μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων οι αξιωματούχοι των κλιμακίων της ΕΕ τόνισαν πως «ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που επισυνάφθηκαν στη δήλωση του Γιούρογκρουπ του Ιουνίου 2018 καθώς και στη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης».

«Αν είχα άλλη μια ζωή στο Κόμμα θα την έδινα»

Την συντρόφισσα Γιάννα Τρικαλινού τίμησαν οι ΚΟ Καισαριανής. Το «παρών» έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Την ακριβή μας συντρόφισσα Γιάννα Τρικαλινού, που γιόρτασε τα 100 της χρόνια, τίμησαν την Παρασκευή οι Κομματικές Οργανώσεις Καισαριανής με μια μικρή γιορτή που της οργάνωσαν στο σπίτι της, μαζί με μέλη της οικογένειάς της.

Παρών και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, εκ μέρους της ΚΕ, σημείωσε ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Κόμμα «να γιορτάζουμε μαζί σου τα 100 χρόνια σου. Μια ζωή στον αγώνα για την προσφορά, για το Κόμμα». Και της πρόσφερε ένα μικρό συμβολικό δώρο που απεικονίζει τα περιστέρια της ειρήνης και μια κάρτα ευχών.

«Θα τα βάλω εδώ δίπλα μου. Να τα βλέπω κάθε μέρα», δήλωσε συγκινημένη η Γ. Τρικαλινού δηλώνοντας απερίφραστα με νεανική ορμή και σιγουριά: «Αν είχα άλλη μια ζωή στο Κόμμα θα την έδινα». Ιδιαίτερη ήταν η χαρά της που είδε «την Καισαριανή, το Κόμμα, όλες τις γενιές». Με τους μεγαλύτερους είχε να μοιραστεί αναμνήσεις από την κοινή τους πορεία στο Κόμμα. Στους μικρότερους, με την κουβέντα, τις ερωτήσεις και τις αφηγήσεις πέρασε ένα μικρό μόλις δείγμα από την πλούσια σε δράση ζωή της, «για να θριαμβεύσει η ζωή!». Από το 1943 όταν μπήκε στην ΕΠΟΝ και το Κόμμα και μετά η δράση της στον ΔΣΕ, ως πολιτικός επίτροπος με ειδική δουλειά στις γυναίκες, οι μάχες όπου συμμετείχε, με μεγαλύτερες αυτές του Καρπενησίου και της Καρδίτσας, οι αναμνήσεις της με τον Χαρίλαο Φλωράκη. Και μετά η υποχώρηση, η πολιτική προσφυγιά, οι δυσκολίες όταν ήρθαν για παράνομη δουλειά στην Ελλάδα με τον σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα Γιώργη Τρικαλινό. Ξανά στη Μόσχα και η επιστροφή της το 1974.

«Να συνεχίσουμε στον δρόμο σου». Αυτή ήταν η υπόσχεση που της έδωσαν οι σύντροφοί της, ενώ το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τής ανακοίνωσε ότι με κορύφωση τις 23 Φλεβάρη θα οργανώσει τον επόμενο μήνα πρωτοβουλίες για να γνωρίσει η νέα γενιά την ιστορία του λαού μας.

Το «παρών» στη γιορτή έδωσαν και οι κομμουνιστές δήμαρχοι Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος και Γιώργος Κατημερτζής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καμαρώνει» για τη στήριξη του πραξικοπηματία Γκουαϊδό

Συνάντηση με τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό είχε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης την Παρασκευή, στα πλαίσια της επίσκεψης του στο Νταβός, τον οποίο όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διαφανούς διενέργειας ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα». Λένε ακόμα ότι εξέφρασε «την ανησυχία της Ελλάδας για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη λατινοαμερικανική χώρα». Κατά την έναρξη, μάλιστα, της συνάντησης ο Μητσοτάκης έσπευσε να θυμίσει στον πραξικοπηματία ότι η αναγνώρισή του ως τάχα «μεταβατικού προέδρου» ήταν η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ στην εξωτερική πολιτική. «Εχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας για το συμβαίνει υπό το ισχύον καθεστώς (...) Μπορείτε να βασίζεστε στην πλήρη στήριξή μας, το ίδιο και ο λαός σας», ισχυρίστηκε προκλητικά.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου στα πλαίσια του Νταβός είχε και επαφές με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Οικονομικών Στ. Μνούχιν, ο υπουργός Εμπορίου Γ. Ρος και η υπουργός Μεταφορών Ελ Χάο, όπως και με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Ν. Μπαρζανί, και επιβεβαίωσαν την «αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας», όπως και διμερείς επαφές με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων συζητώντας - στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής - για «ευκαιρίες» σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, η διαχείριση απορριμμάτων, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κ.ά.

ΚΚΕ: Αποδεικνύεται το βάθος της εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό: «Οι απαράδεκτες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της συνάντησής του στο Νταβός με τον πραξικοπηματία-αχυράνθρωπο των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, αποδεικνύουν το βάθος των δεσμεύσεων και της εμπλοκής της κυβέρνησης στα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, τόσο στην περιοχή μας όσο και διεθνώς.

Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας είναι υποκριτικό, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί το δόγμα "νόμος και τάξη" για την καταστολή των λαϊκών αγώνων, προωθεί μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας, για να περνά την αντιλαϊκή της πολιτική.

Η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα, στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.

Το ΚΚΕ εκφράζει για ακόμη μια φορά τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Διαιωνίζεται η υποβάθμιση της Πυροσβεστικής

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ψευδεπίγραφη αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου συστήνεται Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων εποπτευόμενος από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ενώ για τον καθορισμό της στρατηγικής διαχείρισης συστήνεται και εθνική βάση δεδομένων κινδύνων, απειλών και απωλειών καταστροφών σε εθνικό επίπεδο. Ρυθμίζονται επίσης επακριβώς οι δράσεις του Εθνικού Μηχανισμού ως προς την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση, καθώς και η διάρθρωσή του με το δυναμικό και τα μέσα που αυτός θα λειτουργεί, ενώ καθιερώνεται εθνικός σχεδιασμός πολιτικής προστασίας τριετούς διάρκειας, ο οποίος συντάσσεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναδιαρθρώνεται δε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμίζεται το σύστημα εθελοντισμού της και αναδιοργανώνεται το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σε γενικές γραμμές, με το νομοσχέδιο οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, δεν θα ενισχυθούν με προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα, υποδομές, όπως απαιτείται. Δεν πρόκειται να γίνουν τα απαιτούμενα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, για να προλαμβάνονται και να περιορίζονται οι μεγάλες καταστροφές στη χώρα μας. Το μόνο που συγκροτείται είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός για τη διαχείριση κινδύνων, απειλών και καταστροφών, που θα προσθέσει και άλλα προβλήματα και δυσλειτουργίες σε επίπεδο συντονισμού και όχι μόνο. Συνεχίζεται και διευρύνεται η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος με τις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, δίκτυα και ειδικές εγκαταστάσεις.

«Ανοίγει» επικίνδυνους δρόμους για τα ναρκωτικά

Επιπλέον, με το ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 189) «ανοίγει» η πόρτα και για τη συνταγογράφηση ναρκωτικών («ανταγωνιστικών ουσιών» που αδρανοποιούν τη λειτουργία των υποδοχέων των οπιούχων) από ιδιώτες. Οπως αναφέρει, «με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΟΚΑΝΑ, καθορίζονται οι ουσίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης, συνταγογράφησης και διάθεσης των ουσιών αυτών από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και ιατρούς». Επιπλέον, δίνει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) από τους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 (εκτός από τον ΟΚΑΝΑ, βάζει και το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», τον «Διάπλου», δηλαδή διεμβολίζει τη φιλοσοφία των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης) και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού (δηλαδή τις Περιφέρειες και τους δήμους!).

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
Διακοπή της δίκης για τις 28 Γενάρη

Για τις 28 Γενάρη διακόπηκε η δίκη μετά από σχετικά αιτήματα, για την πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβρη του 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι. Tο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ανακοίνωσε πως η δίκη θα συνεχιστεί την προσεχή Τρίτη και θα αναζητηθεί δυνατότητα μεταφοράς σε άλλη αίθουσα, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης διαδικασίας. Αρκετοί από τους 21 κατηγορουμένους της υπόθεσης επέλεξαν να προσέλθουν στο δικαστήριο και άλλοι να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία εκπροσωπείται από τον συνήγορό της.

Συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Σ. Αραβίας

Συνάντηση - τη δεύτερη σε ένα μήνα - είχε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φ. Φ. αλ Σαούντ. Επισήμως, συζήτησαν «θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και του Κόλπου». Στην πραγματικότητα, έγινε στο φόντο της παραπέρα εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, αφού ήδη από τον Οκτώβρη, Αθήνα και Ριάντ «συζητούν» τη μετακίνηση από την Ελλάδα στη Σ. Αραβία μιας ελληνικής συστοιχίας «Patriot».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ