ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Μαχητική παρέμβαση ενάντια στην επίθεση των εργατοπατέρων στην εκλεγμένη διοίκηση

Σωματεία και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Δικαστήρια

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια
Συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ), σωματεία και εργαζόμενοι της πόλης, ενάντια στη συνεχιζόμενη προσπάθεια των νόθων εργατοπατέρων να χτυπήσουν τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, να το βάλουν πάλι στο χέρι και να το μετατρέψουν ξανά σε όργανο της εργοδοσίας και φάμπρικα παραγωγής νόθων αντιπροσώπων. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αναρτήθηκαν πανό του ΕΚΠ με τα συνθήματα «Συνδικάτα εργατών όχι των εργοδοτών» και «Η νοθεία και η απάτη δεν θα περάσουν».

Η συγκέντρωση έγινε τη μέρα που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί στο Μονομελές Εφετείο η υπόθεση που σχετίζεται με την επίθεση των εργατοπατέρων στην εκλεγμένη διοίκηση του ΕΚΠ. Ομως, κάτω από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις συνδικάτων και εργαζομένων, το Εφετείο ανέβαλε την εκδίκαση.

«Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τις ανάγκες των εργαζομένων»

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Σωτήρης Παρίσης, οργανωτικός γραμματέας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, δήλωσε:

«Σήμερα, κάτω από τη μαχητική παρέμβαση εργαζομένων και των ζωντανών σωματείων τους, δεκάδων Εργατικών Κέντρων από όλη την Ελλάδα, ενάντια στους νόθους και παράνομους της ομάδας Καραγεωργόπουλου - Νικολάου, το Μονομελές Εφετείο Πατρών ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αυτό δείχνει και τη δύναμη των εργαζομένων όταν παρεμβαίνουν μαζικά, συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τα συνδικάτα τους, όταν υπερασπίζονται με αγώνες και κάθε μέσο τις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα ζωντανά συνδικάτα τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στους νόθους και τους εργατοπατέρες, να τους απομονώσουν, δεν έχουν καμία δουλειά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Τώρα χρειάζεται να πληθύνουν κι άλλο οι καταγγελίες συνδικαλιστών, εργαζομένων και σωματείων, για τις νοθείες και παρατυπίες που κάνουν σε όλη την Ελλάδα.

Εχουμε τη γνώμη ότι, σήμερα, μετά και τις συνεχείς αποκαλύψεις για την παράνομη δράση αυτής της ομάδας, κανένας δικαστής δεν πρόκειται να συμβάλει, ώστε να επανέλθουν οι νόθοι και οι εργοδότες στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Αλλωστε, αυτή είναι και η βούληση των εργατών της πόλης μας.

Η διοίκηση του ΕΚ Πάτρας θα συνεχίσει με πείσμα στο δρόμο που βάδισε τα τελευταία χρόνια, στο πλευρό των εργαζομένων κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Θα βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Συνεχίζουμε οργανώνοντας τη μεγάλη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων της πόλης μας στις 18 Φλεβάρη».

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Εκφυλιστικές διαδικασίες και καταστατικό που δεν αρμόζει σε συνδικαλιστική οργάνωση

Τις εκφυλιστικές διαδικασίες που ακολούθησε η πλειοψηφούσα παράταξη στην Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), ΔΑΚΕ, με τη βοήθεια των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, κατά το έκτακτο καταστατικό της συνέδριο στις 31/1, καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Το νέο καταστατικό «αρμόζει σε επιχείρηση και όχι σε συνδικαλιστική οργάνωση, ενώ μετατρέπει την Ομοσπονδία σε εισπρακτικό μηχανισμό», σημειώνει η ΔΑΣ. Οπως εξηγεί, «δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο που να βοηθά στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, στη βοήθεια των πρωτοβάθμιων σωματείων, στην οργάνωση των εργατών ενάντια στη λαίλαπα αντεργατικών μέτρων». Αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία «είναι να δημιουργήσει έναν εισπρακτικό μηχανισμό, που θα περιορίζεται σε μία τυπική λειτουργία, με σύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, έναν μηχανισμό που θα αναπαράγει αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ΔΑΣ, το νέο καταστατικό προβλέπει τη «διενέργεια σεμιναρίων με τη χρηματοδότηση και συμμετοχή επιχειρήσεων», αλλά και τη «δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, υλοποιώντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πριν καν ψηφιστεί, ακολουθώντας τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ».

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία αρνήθηκε την πρόταση της ΔΑΣ για τη δημιουργία Γενικού Συμβουλίου, δηλαδή οργάνου αποτελούμενου από τους προέδρους των σωματείων με σκοπό να διευκολύνονται η συζήτηση και η ανταλλαγή πείρας. Οι συνεδριάσεις των οργάνων ορίζονται ανά τρίμηνο για την Εκτελεστική Επιτροπή και ανά εξάμηνο για το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ προβλέπεται ακόμα και συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Δεν επέτρεψαν να γίνει ουσιαστική κουβέντα πάνω στα ζητήματα που έθετε το συνέδριο, ουσιαστικά απέτρεπαν τους ίδιους τους αντιπροσώπους από το να πουν τη γνώμη τους, τον προβληματισμό τους, μήπως και ξεφύγει κανένας από τη λογική τους. Αυτό που τους απασχολούσε ήταν να "ξεμπερδεύουν" από την "αγγαρεία" ώστε να πραγματοποιήσουν προπαρασκευαστική ημερίδα για την πραγματοποίηση των σεμιναρίων», σχολιάζει η ΔΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, αρνήθηκαν να συζητήσουν την πρόταση της ΔΑΣ για προκήρυξη 24ωρης απεργίας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και «δεν μπήκαν καν στον κόπο να το βάλουν για ψηφοφορία στο σώμα, με τη λογική ότι θα κάνουν ό,τι αποφασίσει η ΓΣΕΕ».

Η ΔΑΣ, οι εκλεγμένοι της αντιπρόσωποι και τα σωματεία που εκπροσωπούν καλούν όλους τους αντιπροσώπους, τα μέλη των ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων, τους εργαζόμενους του κλάδου «να απομονώσουν τις λογικές της πλειοψηφίας, να συνταχθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να οργανώσουμε από κοινού την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΟΘ
Προσπαθούν να αποκλείσουν σωματεία που έχουν μέλη συμβασιούχους

Την προσπάθεια αποκλεισμού των Συλλόγων που έχουν συμβασιούχους γραμμένους στα μητρώα τους, από το Συνέδριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Αντίστοιχη καταγγελία κάνει και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, σε εγκύκλιο που διακίνησε το προεδρείο της ΕΔΟΘ, περιέχεται η απαίτηση να αναγράφεται η σχέση εργασίας δίπλα στο όνομα στις καταστάσεις ψηφισάντων που θα υποβληθούν από τους συλλόγους για τη συμμετοχή στο προσεχές συνέδριο.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι η στόχευση του προεδρείου της ΕΔΟΘ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) είναι σαφής, να αποκλειστούν οι εργαζόμενοι που δεν είναι μόνιμοι ή ΙΔΑΧ, να μη συμμετέχουν στο συνέδριο οι Σύλλογοι που έχουν συμβασιούχους γραμμένους στα μητρώα τους.

Και τονίζει: «Είναι απαράδεκτο, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Δημόσιο, όπου ένας στους πέντε εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, να υπάρχουν συνδικαλιστικά όργανα που προσπαθούν να απομονώσουν αυτό το μεγάλο τμήμα συναδέλφων, που επιδιώκουν να τους στερούν τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και έκφραση, να τους απαγορεύουν να εκλέγουν και να εκλέγονται στα συνδικαλιστικά όργανα. Είναι αδιανόητο, να μη συμμετέχει και να μην εκπροσωπείται στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος αυτό το τμήμα των συναδέλφων που αντιμετωπίζει τα πιο επιτακτικά προβλήματα, που δουλεύει με πολύ χειρότερους όρους και με λιγότερα δικαιώματα.

Οι δυνάμεις μας, σε όλους τους χώρους του Δημοσίου, έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα για συλλόγους που θα συνυπάρχουν μόνιμοι - ΙΔΑΧ - συμβασιούχοι, που θα παλεύουν και θα αγωνίζονται μαζί. Βάλαμε θέμα και στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες να αλλάξουν καταστατικά σε συλλόγους και Ομοσπονδίες ώστε να απαλειφθεί αυτός ο απαράδεκτος διαχωρισμός. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική - πλήθος πρωτοβάθμιων συλλόγων και Ομοσπονδιών του Δημοσίου δέχονται συμβασιούχους στις τάξεις τους. Δεν θα ανεχτούμε πισωγύρισμα.

Ξεκάθαρα και αποφασιστικά, διαμηνύουμε προς τις παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ ότι δεν θα τους περάσει. Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που έχουν πάρει την πρωτοβουλία και δέχονται συμβασιούχους ως ισότιμα μέλη. Και ας αναλάβει η κάθε συνδικαλιστική δύναμη τις ευθύνες της».

Ξεκινά αύριο το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Κάλεσμα της ΔΑΣ για ένα γνήσιο εργατικό Συνέδριο, για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων

Ξεκινά αύριο Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), στο ΣΕΦ (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»), με τη ΔΑΣ να απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες του και τους αντιπροσώπους να πάρουν μαζικά μέρος στις εργασίες, ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση για το τι κίνημα χρειάζεται.

«Κανείς αντιπρόσωπος να μη λείψει από τις εργασίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου. Με τη συμμετοχή μας να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ένα γνήσιο εργατικό Συνέδριο που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, για εργασία με σύγχρονα δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Που θα ασχοληθεί με την ενίσχυση των Συνδικάτων, αντιπαλεύοντας την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας», σημειώνει η ΔΑΣ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Αναδεικνύοντας την ανάγκη ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος καλεί σε ενίσχυσή της, η οποία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή.

Ορος γι' αυτό είναι οι εργαζόμενοι να πετάξουν από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος τους εργοδότες, να καταδικάσουν τη νοθεία και τον εκφυλισμό. Μια κατεύθυνση την οποία υπηρετεί η σημερινή πλειοψηφία στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου - ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - οι οποίοι θέλουν ένα συνέδριο «fast track», χωρίς συζήτηση και αποφάσεις, ενώ προσπάθησαν να κόψουν αντιπροσώπους πραγματικούς εργαζόμενους και να επιβάλουν την παρουσία εργοδοτών!

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας, στο Εργατικό Κέντρο, από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Σχολικών Κτιρίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας προχωρά σε αρχαιρεσίες αύριο Σάββατο (9 π.μ. έως 3 μ.μ.).
  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινήτων Ν. Λάρισας πραγματοποιεί τις αρχαιρεσίες του σήμερα Παρασκευή (1 μ.μ - 9 μ.μ), αύριο Σάββατο (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και την Κυριακή 9/2 (11 π.μ. - 7 μ.μ.).
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας καλεί σε συμμετοχή στις εκλογές του στις 22/2 και 23/2 (12 μ. έως 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο Αρτας).
ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις της πρώην προέδρου του ΕΚΠ

«Συνιστούμε στην εκπρόσωπο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και της "συνδικαλιστικής μαφίας", όπως εύστοχα την αποκαλούν οι εργαζόμενοι, να μην πιάνει στο στόμα της το ΚΚΕ», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, απαντώντας σε δηλώσεις της πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σύμφωνα με τις οποίες το Εργατικό Κέντρο «βρίσκεται εδώ και 2,5 χρόνια υπό κατάληψη από δυνάμεις του ΚΚΕ»!

Η ΤΕ Αχαΐας αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οι χθεσινές δηλώσεις της πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που τυγχάνει για αρκετά χρόνια συνταξιούχος, δείχνουν ότι παίρνει σύνταξη και από το ταμείο του... αντικομμουνισμού!

Συνιστούμε στην εκπρόσωπο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και της "συνδικαλιστικής μαφίας", όπως εύστοχα την αποκαλούν οι εργαζόμενοι, να μην πιάνει στο στόμα της το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ και οι αγωνιστές του δεν είναι σαν τα μούτρα της!

Εναν αιώνα τώρα με θυσίες και σκληρούς, αιματηρούς αγώνες υπερασπίζεται την εργατική τάξη, παλεύει να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωσή της από την εκμετάλλευσή της.

Το ξεκαθάρισμα των γραμμών του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από τους πράκτορες του κράτους και του κεφαλαίου αποτελεί καθήκον κάθε εργάτη, κάθε τίμιου συνδικαλιστή που τιμά την ψήφο των εργατών, όλων όσοι θέλουν να μπει τέλος στη διαφθορά, στη νοθεία και την υποταγή της εργατικής τάξης στα συμφέροντα της αστικής τάξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ