Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Εκφυλιστικές διαδικασίες και καταστατικό που δεν αρμόζει σε συνδικαλιστική οργάνωση

Τις εκφυλιστικές διαδικασίες που ακολούθησε η πλειοψηφούσα παράταξη στην Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), ΔΑΚΕ, με τη βοήθεια των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, κατά το έκτακτο καταστατικό της συνέδριο στις 31/1, καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Το νέο καταστατικό «αρμόζει σε επιχείρηση και όχι σε συνδικαλιστική οργάνωση, ενώ μετατρέπει την Ομοσπονδία σε εισπρακτικό μηχανισμό», σημειώνει η ΔΑΣ. Οπως εξηγεί, «δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο που να βοηθά στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, στη βοήθεια των πρωτοβάθμιων σωματείων, στην οργάνωση των εργατών ενάντια στη λαίλαπα αντεργατικών μέτρων». Αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία «είναι να δημιουργήσει έναν εισπρακτικό μηχανισμό, που θα περιορίζεται σε μία τυπική λειτουργία, με σύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, έναν μηχανισμό που θα αναπαράγει αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ΔΑΣ, το νέο καταστατικό προβλέπει τη «διενέργεια σεμιναρίων με τη χρηματοδότηση και συμμετοχή επιχειρήσεων», αλλά και τη «δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, υλοποιώντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πριν καν ψηφιστεί, ακολουθώντας τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ».

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία αρνήθηκε την πρόταση της ΔΑΣ για τη δημιουργία Γενικού Συμβουλίου, δηλαδή οργάνου αποτελούμενου από τους προέδρους των σωματείων με σκοπό να διευκολύνονται η συζήτηση και η ανταλλαγή πείρας. Οι συνεδριάσεις των οργάνων ορίζονται ανά τρίμηνο για την Εκτελεστική Επιτροπή και ανά εξάμηνο για το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ προβλέπεται ακόμα και συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Δεν επέτρεψαν να γίνει ουσιαστική κουβέντα πάνω στα ζητήματα που έθετε το συνέδριο, ουσιαστικά απέτρεπαν τους ίδιους τους αντιπροσώπους από το να πουν τη γνώμη τους, τον προβληματισμό τους, μήπως και ξεφύγει κανένας από τη λογική τους. Αυτό που τους απασχολούσε ήταν να "ξεμπερδεύουν" από την "αγγαρεία" ώστε να πραγματοποιήσουν προπαρασκευαστική ημερίδα για την πραγματοποίηση των σεμιναρίων», σχολιάζει η ΔΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, αρνήθηκαν να συζητήσουν την πρόταση της ΔΑΣ για προκήρυξη 24ωρης απεργίας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και «δεν μπήκαν καν στον κόπο να το βάλουν για ψηφοφορία στο σώμα, με τη λογική ότι θα κάνουν ό,τι αποφασίσει η ΓΣΕΕ».

Η ΔΑΣ, οι εκλεγμένοι της αντιπρόσωποι και τα σωματεία που εκπροσωπούν καλούν όλους τους αντιπροσώπους, τα μέλη των ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων, τους εργαζόμενους του κλάδου «να απομονώσουν τις λογικές της πλειοψηφίας, να συνταχθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να οργανώσουμε από κοινού την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ