Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Εφυγε» ο σ. Θύμιος Μαύρης

«Εφυγε» την Τετάρτη 5/2 ο σ. Θύμιος Μαύρης, γεννημένος στην Πάρο το 1921, ένας ακόμα από τους αλύγιστους, που όλη του η ζωή συνδέθηκε με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Πάρου του ΚΚΕ, αποχαιρετώντας τον σ. Θύμιο, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα για τη ζωή και τη δράση του ότι από μικρός, που έζησε στην Αθήνα, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή μπαίνει στο ΕΑΜ και αναδεικνύεται σε ανώτερο στέλεχος, το 1945 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά και βασανίζεται και το 1948 εξορίζεται στη Μακρόνησο. Το 1949 περνάει στρατοδικείο, προτείνεται να καταδικαστεί, αλλά τελικά καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή. Λαμβάνει μέρος στην ίδρυση της ΕΔΑ και το 1956 παίρνει μέρος στο καθοδηγητικό Γραφείο Κυκλάδων. Κατά τη διάρκεια της χούντας βασανίστηκε απάνθρωπα και στάλθηκε εξορία για 3,5 χρόνια στη Γυάρο, στον Ωρωπό και στη Λέρο, ενώ μετά πρωτοστατεί στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Με τη μεταπολίτευση, στέλεχος του ΚΚΕ, ανέλαβε καθοδηγητικά καθήκοντα στις Κυκλάδες. Ηταν υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στις Κυκλάδες το 1982, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ιδρυτικό μέλος πολλών συλλόγων, όπως του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων.

«Ο Θύμιος, μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία του στιγμή, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του ήταν παρών σε κάθε κινητοποίηση, κάθε διαδήλωση του Κόμματος, των συνταξιούχων, μπροστάρης σε κάθε διεκδίκηση της γειτονιάς του, μέχρι να πέσει στο κρεβάτι. Ιδεολογικά καταρτισμένος, άνθρωπος ευγενής, πάντα πρόθυμος να προσφέρει σε όποιον είχε ανάγκη τη βοήθει;a του, αγαπητός σε όλους τους Παριανούς και τους Αμπελοκηπιώτες που τον γνώριζαν. Πάντα δρούσε αθόρυβα, με σεμνότητα, δίχως το στοιχείο της προσωπικής προβολής», αναφέρει η ΚΟ Πάρου.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Παρασκευή στις 3.30 μ.μ., στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Nεκροταφείο Ζωγράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ