Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες διευκολύνσεις για «εμβληματικές επενδύσεις» του κεφαλαίου

Μια ακόμα νομοθετική ρύθμιση - δωράκι για τους επιχειρηματικούς ομίλους έφερε στη Βουλή - και αναμενόταν να ψηφιστεί χτες στην Ολομέλεια - η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τροπολογία που προβλέπει πως, όταν πρόκειται για «εμβληματικές επενδύσεις» σε περιοχές που ανήκουν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, αφαιρούνται οι αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια (όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα) και ο μόνος που θα έχει λόγο θα είναι ο υπουργός Αναπτυξης.

Ο Αδ. Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος και υπογράφει την τροπολογία, επιβεβαίωσε χτες ότι πρόκειται καταρχήν για «φωτογραφική διάταξη», προκειμένου να ξεμπλοκάρει η παραχώρηση του παραθαλάσσιου φιλέτου έκτασης 438 στρεμμάτων της περιοχής Ερημίτης της Β. Κέρκυρας, στους επιχειρηματικούς ομίλους και συγκεκριμένα στην «NCH Capital», προκειμένου να κατασκευάσουν εκεί το λεγόμενο παραθεριστικό - τουριστικό χωριό «Κασσιόπη Κέρκυρας».

Η έκταση θα καλυφθεί κατά 20% από ξενοδοχείο με πολλαπλές επαύλεις και συγκροτήματα διαμερισμάτων, προβλέπεται η κατασκευή 2 μονάδων καθαρισμού λυμάτων και αφαλάτωσης πλάι σε προστατευόμενους υδροβιοτόπους, ενώ θα κατασκευαστούν και δεκάδες χιλιόμετρα εσωτερικού οδικού δικτύου δύο λωρίδων με πεζοδρόμια.

Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση προβλέπει ότι για την επίσπευση «των διοικητικών διαδικασιών για την αδειοδότηση σύνθετων έργων τα οποία αποτελούν μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις για τη χώρα», για «διανοίξεις, ή διαμορφώσεις οδών, οι αρμοδιότητες της έγκρισης υψομετρικής μελέτης οδών και της έκδοσης σχετικών βεβαιώσεων που απαιτούνται για την έκδοση οικονομικών αδειών», «θα ασκούνται» από τον αρμόδιο υπουργό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή στέλνει «μήνυμα στους απανταχού επενδυτές» πως «αυτή η κυβέρνηση σε κάθε επόμενη επένδυση αν χρειαστεί θα νομοθετούμε για να ξεμπλοκάρουμε έργα».

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να κατηγορεί την κυβέρνηση όχι επειδή ιδιωτικοποιεί μια απαράμιλλου κάλλους περιοχή, αλλά επειδή «δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει την παραμικρή ένταση με τις τοπικές κοινωνίες». Και θύμισε ότι η δική του κυβέρνηση «έδινε προθεσμία 60 μέρες στο δήμο» για να ...συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ η ΝΔ μεταφέρει την αρμοδιότητα.

Απαντώντας, μάλιστα, ο Αδ. Γεωργιάδης υπενθύμισε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρόμοια διάταξη είχε φέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017, που αφορούσε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια. Επειδή τότε αντιδρούσε το Δημοτικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το παρέκαμψε και ανάθεσε τις αρμοδιότητες στην Περιφέρεια.

Είναι ντροπή και σκάνδαλο

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου απαίτησε την απόσυρση της τροπολογίας, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή και σκάνδαλο». Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση για να ευεργετήσει το κεφάλαιο, «με ύφος αποφασίζουμε και διατάσσουμε, πετάει στα σκουπίδια αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, αρπάζει την αρμοδιότητα και τη μεταφέρει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να υπάρξει απόφαση, έγκριση, αυτή που θέλετε».

«Εάν δεν εξυπηρετεί ο νόμος σας τα συγκεκριμένα συμφέροντα, τόσο το χειρότερο για τον νόμο», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, για να προσθέσει: «Αυτή είναι η δικτατορία του κεφαλαίου. Είναι ντροπή και σκάνδαλο και πρέπει να αποσυρθεί τώρα η συγκεκριμένη υπουργική τροπολογία». Απαίτησε «να γίνει σεβαστή η απόφαση των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου που θέλουν να προστατέψουν την περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη και οι παραλίες να είναι για τον κερκυραϊκό λαό και όχι για τα σαγόνια των καπιταλιστών».

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Μήνυμα αγώνα ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ερημίτη στέλνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Βόρειας Κέρκυρας, σε συνέχεια της δυναμικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στη συνεδρίαση, η οποία ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την αγωνιστική παρέμβαση των κατοίκων και απαιτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει κάθε σχετική πρόταση που θα διευκολύνει την κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομάδα Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας, στην οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση για να ξεκινήσουν οι μπίζνες, «πατώντας στη συμφωνία παραχώρησης που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον δρόμο και απλήρωτοι για την «εξυγίανση» των κερδών του επενδυτή(2022-07-29 00:00:00.0)
Η εύφλεκτη ύλη είναι η πολιτική και οι νόμοι των κυβερνήσεων διαχρονικά(2020-08-20 00:00:00.0)
Με το ...«μικροσκόπιο» οι διαφορές τους(2016-02-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-04-24 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για μη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης(2012-03-31 00:00:00.0)
Οικοπεδοποιούνται 500 στρέμματα δάσους!(2002-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ