Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στον δρόμο και απλήρωτοι για την «εξυγίανση» των κερδών του επενδυτή

«Αν θέλετε δεδουλευμένα να πάτε στα δικαστήρια», το μήνυμα του νέου εργοδότη. «Δεν παραιτούμαστε», απαντούν οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο Μετάλλου

Το νέο έγκλημα που ετοιμάζεται σε βάρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των άνω των 600 εργαζομένων τους, από κυβέρνηση, νέους «σωτήρες» επενδυτές με την προσυπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με τον δρόμο να στρώνει και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, αναδείχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο χτες στη Βουλή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την ...«εξυγίανση» και της δεύτερης μεγαλύτερης ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Ηταν αποκαλυπτική η τοποθέτηση, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην Επιτροπή, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΟΝΕΧ, στην οποία ετοιμάζεται η παράδοση του ναυπηγείου. Εκανε παραπάνω από σαφές ότι οι 600 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στον δρόμο και χωρίς καμία διασφάλιση ότι θα τους καταβληθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Βέβαια, ούτε λόγος για επαναπρόσληψη με τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.

Οπως ανέφερε κυνικά, «τους παρουσίασα αυτό που μπορούσα εγώ να κάνω. Το δείξαμε και είπα ανθρώπινα αν το εγκρίνουν και προχωράω. Αν όχι, δεν προχωράω (...) Για μας το θέμα έχει κλείσει», ενώ είπε ότι αν κάποιοι από τους εργαζόμενους θέλουν τα δεδουλευμένα «να πάνε στα δικαστήρια».

Βέβαια, για τη συμφωνία που αναφέρει με τους εργαζόμενους, έκανε καθαρό ότι αυτή «έκλεισε» με τους «νόμιμα εκλεγμένους» του Σωματείου, δηλαδή τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, αφού πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ.

Μάλιστα, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος, Π. Ξενοκώστας, όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Ν. Παπανικολάου, αναφέρθηκαν σε μία «διμερή συμφωνία» που έχουν καταλήξει σχετικά με τις θέσεις εργασίας και την καταβολή των δεδουλευμένων, την οποία έχουν καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας, που όμως αμφότεροι αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν γιατί είναι, λέει, ιδιωτικό συμφωνητικό (!), επιβεβαιώνοντας έτσι τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των εργαζομένων.

Το ...«ωραίο κλίμα» του «κοινωνικού εταιρισμού» χάλασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος είναι και εργαζόμενος στο συγκεκριμένο ναυπηγείο.

Ο συνδικαλιστής ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν στη λογική να διαλέξουν επενδυτή, αλλά αυτό που διεκδικεί η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων τους, η καταβολή όλων των δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, του ιδρώτα τους δηλαδή και ζήτησε αυτά να συμπεριληφθούν και στο νομοσχέδιο. «Το συντομότερο δυνατό», επισήμανε, που αναφέρεται στο νομοσχέδιο «για να πάρουμε τα λεφτά μας, καθένας το λαμβάνει όπως θέλει. Η πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει να υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία για την καταβολή των χρημάτων τους». Ενώ απαίτησε να υπάρξει πρόβλεψη και για τους συνταξιούχους που ακόμα περιμένουν και αυτοί τα δεδουλευμένα τους.

Ομως, το τι περιμένει τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας φάνηκε όταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, αντί απάντησης στον Σ. Πουλικόγιαννη εξαπέλυσε βρώμικη επίθεση λέγοντας στον πρόεδρο ενός από τα μεγαλύτερα κλαδικά Συνδικάτα της χώρας ότι δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του ναυπηγείου! Ενώ τα όσα έλεγε ο υπουργός συμπλήρωσε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο οποίος ανέφερε ξεκάθαρα πια ότι «εμείς τα έχουμε βρει με τον επενδυτή».

Ευχαριστεί κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ο νέος επενδυτής

Από εκεί και πέρα ο Π. Ξενοκώστας ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την παράδοση στην ΟΝΕΧ του Νεωρίου Σύρου όσο και για το γεγονός ότι ήταν αυτός που ως κυβέρνηση έκλεισε την πρώτη συμφωνία για την παράδοση στην εταιρεία και των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο δε υπουργός Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε μάλιστα τη σύμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σύρου στην ΟΝΕΧ «ωραίο μοντέλο», το οποίο είναι και αυτό που θα ισχύσει για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας γιατί, όπως σημείωσε, «είναι γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια», με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Μαμουλάκη, να επαυξάνει λέγοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση εκκίνησε την προσπάθεια αναβίωσης των ναυπηγείων».

Ωστόσο, κυβέρνηση, επενδυτής και ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν επιμελώς ποιο είναι το «μοντέλο» που εφαρμόζεται στη Σύρο. Οτι, δηλαδή, όλοι οι εργαζόμενοι στην παραγωγή - με εξαίρεση μερικούς μόνιμους διοικητικούς - είναι εργολαβικοί που πληρώνονται με 6 ως 8 ευρώ την ώρα και ότι σε αυτό περιλαμβάνονται τα πάντα, δηλαδή, αργίες, Δώρα κ.ο.κ.!

Ομως, ακόμα και οι ...δεσμεύσεις του Π. Ξενοκώστα ότι «πέρα από τις 600 θέσεις εργασίας σε τρία χρόνια θα δημιουργηθούν άλλες 1.400», τις οποίες έκανε σημαία ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης, αποδείχθηκαν «έπεα πτερόεντα».

Οπως αποκάλυψε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σε αντιπεριβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο που συζητούνταν την ίδια ώρα στην Ολομέλεια, ήρθε κυβερνητική τροπολογία της τελευταίας στιγμής που θωρακίζει επενδυτές και μετόχους εταιρειών όπως η ΛΑΡΚΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, από την όποια υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Για την ακρίβεια, καταργεί την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού σε αυτής της κατηγορίας εταιρείες.

«Προβάλλεται», συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης, «από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της η διμερής συμφωνία του Σωματείου Εργαζομένων της Ελευσίνας με την ONEX και ότι δήθεν έχει συμφωνηθεί, εκτός των άλλων, η δημιουργία 1.400 θέσεων εργασίας και έχει κατατεθεί - λέτε - για έγκριση στο υπουργείο Εργασίας. Να, λοιπόν, η απάντηση της κυβέρνησης όσον αφορά αυτή τη διμερή συμφωνία. Ομως να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη. Θα τους βρίσκετε μπροστά κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι' αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ