ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Στους δρόμους για «σχολείο δημιουργικό - όχι κέντρο εξεταστικό»

Μετά τις κινητοποιήσεις σε δήμους της Αττικής, διαδηλώνουν στα Προπύλαια στις 10 Φλεβάρη

Στους δρόμους βγάζουν το τελευταίο διάστημα τους μαθητές τα συσσωρευμένα προβλήματα στα σχολεία, οι πρόσφατες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις αλλά και τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μετά από μια σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων που έχουν ήδη πραγματοποιήσει σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δημαρχεία και κεντρικούς δρόμους δήμων της Αττικής, ενώνουν τις φωνές τους στο μαθητικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Επιστρέφοντας στα σχολεία τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα. Ελλείψεις και προβλήματα υποδομών, με εκείνο της θέρμανσης να ξεχωρίζει, ελλείψεις καθηγητών ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς στα τέλη Γενάρη έγιναν νέες προσλήψεις αναπληρωτών που και πάλι άφησαν κενά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθούσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μεταφέροντας την εμπειρία από το 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, ο Θανάσης, μαθητής του σχολείου, σημειώνει πως «άνοιξε η συζήτηση συνολικά για το εκπαιδευτικό σύστημα, την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων. Ακόμα κι αν δεν είμαστε ακόμα στο πανεπιστήμιο, βρίσκεται στο άμεσο μέλλον μας». Την ίδια στιγμή έρχονται νέες δυσκολίες για τους μαθητές στο να περάσουν στο πανεπιστήμιο, όπως η βάση εισαγωγής και η «τράπεζα θεμάτων» που έχουν εξαγγελθεί.

Ο Θανάσης μάς περιγράφει πώς οι μαθητές μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Το σχολείο του, μαζί με άλλα σχολεία της πόλης, κάποια από τα οποία αντιμετωπίζουν ακόμα τις συνέπειες του σεισμού, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο δημαρχείο, πορεία μαζί με σχολεία του Αιγάλεω, στη συνέχεια προστέθηκαν σχολεία του Περιστερίου και όλοι μαζί συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά από εκείνη την κινητοποίηση υπήρξε επαφή με τα σχολεία των παραπάνω περιοχών, στη βάση των κοινών προβλημάτων, και πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 3 Φλεβάρη.

Εκεί συναντήθηκαν με δεκάδες σχολεία από διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ την ίδια μέρα έγιναν κατά τόπους κινητοποιήσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές «Τώρα να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή μας!». Να την ενώσουν διεκδικώντας «σχολείο να μορφώνει. Σχολείο δημιουργικό - όχι κέντρο εξεταστικό». Οπως τονίζει στο κάλεσμά της:

«Οσο όλες οι κυβερνήσεις...

  • Κάνουν το σχολείο μας εξοντωτικό, ακριβό εξεταστικό κέντρο
  • Στέκονται απέναντι στο δίκαιο αίτημα των μαθητών και των φοιτητών για αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών
  • Βλέπουν τους μαθητές και τους φοιτητές σαν "κόστος"
  • Μας αφήνουν χωρίς καθηγητές και μετά τις πανελλαδικές θα μας κάνουν κριτική ότι έχουμε χαμηλό επίπεδο μόρφωσης!
  • Ενώ μας λένε ότι δεν έχουν λεφτά για καθηγητές και σχολικές υποδομές, ταυτόχρονα δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμοι να στείλουν και στρατό για επεμβάσεις σε ξένες χώρες...

...Τόσο οι μαθητές... Θα είμαστε στους δρόμους!».

Στο πλευρό τους η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

«Θα είμαστε μαζί με τους μαθητές», δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, που συμμετέχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας, εκφράζοντας τη στήριξή της στον αγώνα τους και στις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσής τους.

Η Ομοσπονδία αναφέρεται στον νέο νόμο για την εξίσωση των πτυχίων πανεπιστημίων και κολεγίων, στα χρήματα που πληρώνει συνεχώς η κάθε οικογένεια ζητώντας Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν, στις άθλιες υποδομές στη σχολική στέγη, στις ελλείψεις σε προσωπικό.

«Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής στέκεται στο πλευρό των μαθητών, καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Αττικής να συμπορευτούμε μαζί με τους μαθητές στον δίκαιο αγώνα τους για το σχολείο που τους αξίζει και για ζωή με δικαιώματα», τονίζει ανάμεσα σε άλλα.

ΣΧΟΛΕΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Πυκνώνουν τα περιστατικά αστυνομικής παρουσίας

Την εφόρμηση αστυνομικών σε προαύλιο σχολείου και μάλιστα εν ώρα μαθήματος καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αγίων Αναργύρων Αττικής του ΚΚΕ, αναφερόμενοι στο περιστατικό που συνέβη προχτές στο 3ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, όπου η Αστυνομία αναζητούσε ανήλικο μαθητή εν ώρα μαθήματος, στο πλαίσιο έρευνας για κλοπή δικύκλου που έγινε την προηγούμενη μέρα σε σχολείο της περιοχής. «Τέτοιες πρακτικές, με εφορμήσεις αστυνομικών εν είδει "Ράμπο" σε σχολικά προαύλια, είναι απαράδεκτες», σημειώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις.

Για το θέμα αυτό έγινε παρέμβαση στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων από την Αθανασία Ζαρκαδούλα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, και τον Θοδωρή Σκολαρίκο, δημοτικό σύμβουλο Αγίων Αναργύρων - Καματερού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε συνάντησή τους με τον διοικητή Ασφαλείας, ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Οπως είπε, στο περιστατικό ενεπλάκη η ομάδα ΔΙΑΣ και οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, απευθύνθηκαν στην διευθύντρια του σχολείου και στη συνέχεια προσήγαγαν τον μαθητή στο Τμήμα Ασφαλείας. Η αντιπροσωπεία επισήμανε ότι τα σχολεία δεν είναι ένας οποιοσδήποτε χώρος για να γίνονται τέτοιες ενέργειες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το θέμα αυτό.

Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί σε ένα σκηνικό όπου φαίνεται να πυκνώνουν τα περιστατικά αστυνομικής παρουσίας σε σχολεία και πανεπιστήμια, όταν μάλιστα αναπτύσσονται διεκδικήσεις ενάντια στα προβλήματα που γεννά η πολιτική στην Παιδεία. Είναι πρόσφατη η κλήση των εκλεγμένων μαθητών του 15μελούς του 1ου Λυκείου Χολαργού και των γονιών τους από την Αστυνομία, στο πλαίσιο δήθεν αστυνομικής έρευνας. Στην ίδια περιοχή, αποκαθηλώθηκε παρουσία του αντιδημάρχου Καθαριότητας το πανό που ανάρτησε ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Νηπιαγωγείου, στο πλαίσιο των διεκδικήσεών του για τα ζητήματα της πρωινής καθαριότητας των σχολείων και έλλειψης μόνιμου βοηθητικού προσωπικού, ενώ έπειτα από την επανατοποθέτηση του πανό από τους Συλλόγους έγιναν τηλεφωνικές συστάσεις από την Αστυνομία στον πρόεδρο του ενός Συλλόγου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων της περιοχής.

Στο ίδιο διάστημα, γονείς των μαθητών του 6ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας έλαβαν από τη διεύθυνση του σχολείου μήνυμα με παραινέσεις να «εποπτεύσουν» τα παιδιά τους, προκειμένου να μη διωχθούν για παραμέληση. «Σας παρακαλώ θερμά, εποπτεύστε τα παιδιά σας ώστε να ομαλοποιηθεί αυτή η κατάσταση και να προλάβουμε τα χειρότερα. Ο νόμος είναι σαφής: Διώκονται οι γονείς για παραμέληση ανηλίκων», αναφέρεται. Για το θέμα έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους της Ενωσης Γονέων, του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για στήριξη του αγώνα των μαθητών για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. «Καταδικάζουμε την ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση και ορισμένους διευθυντές ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών και των γονιών τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, την περασμένη Δευτέρα υπήρξε παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του πεζόδρομου εντός του Παντείου Πανεπιστημίου. Οπως κατήγγειλαν οι ΚΟΒ Παντείου του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ, οι δυνάμεις καταστολής βρίσκονταν προκλητικά στο χώρο, επικαλούμενες «εντολή από τα κεντρικά»...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα κινητοποίηση ενάντια στη μετακίνηση σχολικών μονάδων

Σε νέα κινητοποίηση σήμερα Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι στην Περιφερειακή ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 έως τις 14.00 για τον πρωινό κύκλο και από τις 14.00 έως τις 17.00 για τον απογευματινό, προχωρά η Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στη σχεδιαζόμενη διάλυση των σχολικών μονάδων του συγκροτήματος Κλεάνθους 30. Επίσης, το απόγευμα θα περιληφθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ που θα γίνει στο 20ό ΓΕΛ.

Το ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ εμμένει στην αρχική του θέση για μη μετακίνηση των σχολείων. Οποια εργασία γίνει να γίνει με τα σχολεία ανοιχτά. Και τονίζει ότι «τα διλήμματα που βάζει ο Δήμος και η Περιφερειακή Διεύθυνση ή έργο και σχολεία με πρόχειρες λύσεις ή καθόλου έργα, δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε καν προτάσεις. Για μας δεν υπάρχει η λογική που υποστηρίζει ότι όλα είναι θέμα κόστους - οφέλους όσο αφορά το σχολείο, τους μαθητές μας και τους εργαζόμενους».

Καταγγέλλει ότι το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων χρησιμοποιείται προσχηματικά, έτσι ώστε να υλοποιηθεί σχέδιο για τη συνολική αναδιάταξη των σχολικών μονάδων (με συγχωνεύσεις σχολείων, συμπήξεις τμημάτων κ.τ.λ.) της περιοχής στο πλαίσιο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Και όπως αναφέρει, «προεξάρχων στην προσπάθεια συνολικής συρρίκνωσης των σχολικών μονάδων αναδεικνύεται ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας που με την πρόταση που κατέθεσε παίρνει τη σκυτάλη και ανοίγει το δρόμο για τις αντιδραστικές αναδιατάξεις, που αν περάσουν θα αποτελέσουν τον οδηγό έτσι ώστε η ενεργειακή αναβάθμιση, που θα εφαρμοστεί και σε άλλες σχολικές μονάδες, να χρησιμοποιηθεί ως το κατάλληλο άλλοθι για συγχωνεύσεις σε όλη την περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης τουλάχιστον».

Το ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ καλεί τον δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους να μη γίνουν συνένοχοι στην κυβερνητική προσπάθεια συγχώνευσης σχολικών μονάδων και της συνολικής υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας που θα προκύψει από αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ