ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣ
Καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για κλίμα τρομοκρατίας και ρατσισμού

Κλήθηκε σε απολογία οδηγός επειδή διαμαρτυρήθηκε για απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος προσφύγων και μεταναστών!

Κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους, ρατσισμού και ξενοφοβίας απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες καλλιεργεί η διοίκηση του ΟΑΣΘ, με την κλήση σε απολογία που έστειλε σε εργαζόμενο οδηγό, επειδή διαμαρτυρήθηκε για απαράδεκτη συμπεριφορά εις βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΟΑΣΘ. Οπως αναφέρει, στη στάση «Σφαγεία» της λεωφορειακής γραμμής 40 ΝΣΣ - Καλοχώρι, εδώ και καιρό υπάρχει δομή σίτισης για πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μεταβαίνουν, σιτίζονται και κατόπιν επιστρέφουν στην πόλη. «Το Σάββατο 14/12/2019 η εταιρεία security που συνεργάζεται με τον ΟΑΣΘ έκανε έλεγχο στα εισιτήρια των επιβατών και κυρίως των μεταναστών και προσφύγων που ήταν 10-15 άτομα. Στην ουσία, αυτό που έκαναν ήταν να βρίσκονται στην μπροστινή πόρτα του λεωφορείου κάνοντας έλεγχο των εισιτηρίων και να μην επιτρέπουν την επιβίβαση στους ανθρώπους αυτούς.

Ενημερώνοντας τον επόπτη ο εργαζόμενος οδηγός ανέφερε ότι απαγορεύεται ο οποιοσδήποτε να μην επιτρέπει την άνοδο και την κάθοδο των επιβατών στο λεωφορείο και του επισήμανε να καλέσει ελεγκτή κομίστρου για να ελέγξει όλους τους επιβάτες και όχι μόνο τους μετανάστες. Κατόπιν αυτού και αφού ο οδηγός δεν πήρε κάποια εντολή από τον επόπτη ώστε να περιμένει στο τέρμα ελεγκτή κομίστρου, επιβίβασε τον κόσμο - Ελληνες και ξένους - και ξεκίνησε να εκτελέσει το προγραμματισμένο δρομολόγιό του».

Ενάμιση μήνα μετά, στις 29/1/2020, η διοίκηση του ΟΑΣΘ αποφάσισε να στείλει κλήση σε απολογία στον οδηγό, επικαλούμενη αναχρονιστικές και αντιδραστικές εγκυκλίους της εποχής των ιδιωτών μετόχων. Εγκυκλίους με τις οποίες η τότε διοίκηση απαιτούσε από τους οδηγούς, πέρα από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, να κάνουν και ελέγχους εισιτηρίων και καρτών. Επικαλείται λοιπόν την εγκύκλιο 903/25-1-2013 του γενικού διευθυντή του ΟΑΣΘ και τον εγκαλεί διότι «δεν μερίμνησε - ως όφειλε - να τους προτρέψει να κόψουν εισιτήριο και είπε στον εν λόγω υπάλληλο (σ.σ. security) με ποιο δικαίωμα δεν τους επιτρέπει να επιβιβαστούν».

Ζητά από τον οδηγό όχι μόνο να ελέγχει, αλλά και να προτρέπει τους επιβάτες να κόψουν εισιτήριο, την ώρα που στη γραμμή 40, από τα 5 προγραμματισμένα λεωφορεία τις καθημερινές κυκλοφορούν 3 και μερικές φορές μόλις 2 και ο συνωστισμός των επιβατών ξεπερνάει κάθε όριο.

Οταν από τα 500 λεωφορεία που θα έπρεπε να κυκλοφορούν, βγαίνουν σε δρομολόγια μόλις και μετά βίας 250 και η ελπίδα για βελτίωση παραπέμπεται από κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ στο απώτερο μέλλον. Την ίδια ώρα, οι επιβάτες περιμένουν πολλή ώρα στις στάσεις, πολλά λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναλώσιμων, η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής και πολλές φορές οι οδηγοί γίνονται στόχος για τα χάλια της συγκοινωνίας.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ σημειώνει πως «η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΣΘ αντί να ασχοληθεί με αυτό το χάλι, δίνοντας λύσεις προς όφελος των πολλών, επικεντρώνεται στη λογική κόστους - οφέλους και στο πλαίσιο αυτό στο κυνήγι των επιβατών που δεν πληρώνουν εισιτήριο. Σήμερα στο στόχαστρο οι πρόσφυγες, αύριο οι φοιτητές, πιθανόν μεθαύριο και οι άνεργοι κ.ά.

Η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ μέσα από το πέρασμα γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ, δείχνοντας ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μειωθεί η κρατική επιδότηση. Αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που αυτό έχει στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση στην καθημερινότητα της ζωής του λαού».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καλεί κάθε εργαζόμενο του ΟΑΣΘ και συνολικά της Θεσσαλονίκης, κάθε συνδικαλιστή να πάρει θέση απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, απέναντι συνολικά στην πολιτική που ακολουθείται στον ΟΑΣΘ.

«Οι εργαζόμενοι, μαζί με τους πρόσφυγες, όλο τον λαό της Θεσσαλονίκης συμπορευόμενοι με τη ΔΑΣ και τα ταξικά σωματεία, χρειάζεται να διεκδικήσουν ασφαλή και αξιόπιστη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην αστική συγκοινωνία, μείωση της τιμής των εισιτηρίων, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, φοιτητών, σπουδαστών, συνταξιούχων, ΑμεΑ και όλων των εργαζομένων τις ώρες από και προς την εργασία τους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προσλήψεις προσωπικού με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πρώτο πλάνο η πολιτική έντασης της καταστολής

Την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως και σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, είχε προδιαγράψει τον περασμένο Ιούλη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Δημόσιας Τάξης) Μ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι «δεν πάσχει η Ελλάδα από καταπάτηση δικαιωμάτων» αλλά «από ασφάλεια», κηρύσσοντας την «αναδιοργάνωση τομέων τάξης και ασφάλειας» και στέλνοντας το μήνυμα στους εργαζόμενους ότι «η ριζοσπαστικοποίηση θα αντιμετωπιστεί με κυρίαρχο όπλο την πρόληψη». Είχε πει ότι «νέο δόγμα της εσωτερικής ασφάλειας», που απορρέει και από τη «γεωπολιτική θέση της χώρας», είναι «η διαφύλαξη και η διαχείριση των συνόρων», με το «συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφαλείας με τις Ενοπλες Δυνάμεις», «σωφρονιστική πολιτική» και «αποτελεσματική Πολιτική Προστασία», την οποία περιόρισε στη «θεσμοθέτηση ενιαίας αρχής για εθνικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας και αναθεώρηση του σχεδίου "Ξενοκράτης"».

Χτες, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου για την επιβολή της δημόσιας τάξης, ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Ο τελευταίος είπε, μεταξύ άλλων, πως «χαίρομαι, διότι ο σχεδιασμός τον οποίον είχαμε προδιαγράψει από τον Ιούλιο του 2019 υλοποιείται με πολύ σταθερά αλλά και αποφασιστικά βήματα». Βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων στα σύνορα, η πολιτική συγκρότησης κέντρων κράτησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και άλλα μέτρα, όπως οι απελάσεις. Η ενίσχυση της συνοριοφυλακής ήταν ένα από αυτά. Μια από τις κυριότερες ενέργειες ήταν και η πρόσληψη 800 συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου, για την κυβερνητική δράση: «Αντιμετώπιση - διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Αποτελεσματικότερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, αρτιότερη διαχείριση των εισερχομένων μεικτών μεταναστευτικών ροών, παροχή υπηρεσιών φύλαξης, ασφαλείας και ενίσχυση των επιστροφών».

Οσον αφορά στην Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα συζητήθηκαν η αναβάθμισή του όπως και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τη στιγμή που το ΠΣ παραμένει υποχρηματοδοτούμενο και με χιλιάδες οργανικά κενά, ενώ θα δημιουργηθεί το νέο μοντέλο εθνικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του νέου νόμου, ο οποίος εντάσσεται σε μια λογική στρατιωτικοποίησης της δομής Πολιτικής Προστασίας που από τη μια έχει στόχο τη διαχείριση της καταστροφής και όχι την πρόληψη και από την άλλη εντάσσει τις δομές διαχείρισης σε έναν τεράστιο γραφειοκρατικό μηχανισμό.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Την Κυριακή 9/2 η σύσκεψη για τη διεκδίκηση των χώρων του ΟΣΕ και του στρατοπέδου «Κοσκινά»

Την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοκρατίας και Μέρλα), οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού Αττικής καλούν σωματεία και μαζικούς σε σύσκεψη με θέμα την ανάγκη διεκδίκησης να αποδοθούν στο λαό δύο μεγάλες εκτάσεις. Πρόκειται για χώρους του ΟΣΕ και για το στρατόπεδο «Κοσκινά» (γνωστό ως 301).

Στο κάλεσμά τους οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογραμμίζουν ότι οι δύο χώροι είναι εγκαταλειμμένοι με ευθύνη των κυβερνήσεων και την ανοχή των δημοτικών αρχών και τονίζουν ότι μπορεί να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους.

Κινδύνευσαν άνθρωποι από φωτιά σε σπίτι

Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χτες το πρωί στο Παλαιό Φάληρο, όταν ξέσπασε φωτιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, στον 5ο όροφο. Απεγκλωβίστηκαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες, ενώ ένοικοι της πολυκατοικίας απομακρύνθηκαν μόνοι τους, κατεβαίνοντας από το κλιμακοστάσιο.

Λίγο πριν από τις 8.30, οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μια γυναίκα από το διαμέρισμα που έπιασε φωτιά. Η γυναίκα βρισκόταν στο μπαλκόνι του 5ου ορόφου. Μετά τον απεγκλωβισμό της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ.

Λίγα λεπτά αργότερα οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και μια δεύτερη γυναίκα από την ταράτσα του κτιρίου. Και οι δύο γυναίκες είχαν τις αισθήσεις τους. Για ώρα είχε διακοπεί η κυκλοφορία επί της οδού Πρωτέως από την οδό Μουσών. Στο σημείο επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά στα Γιάννενα

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά», τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα γίνουν εισηγήσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και την Ενωση Γονέων Ιωαννίνων.

Νέος αρχηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος ήταν υπαρχηγός επιχειρήσεων του ΠΣ. Αυτό αποφάσισε χτες το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο τις κρίσεις στο ΠΣ.

Κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης στις Σέρρες

Σε μια μικρή χοιροτροφική μονάδα στη Νικόκλεια Σερρών εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σε σχέση με την έκταση που μπορεί να πάρει και τις επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο, ενώ διαβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, χτες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου. Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Σερρών, παρουσία κλιμακίου του υπουργείου, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και καθηγητών Πανεπιστημιακών Σχολών. Με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής, που προβλέπει μεταξύ άλλων ακριβή περιγραφή της περιοχής και άμεση θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή της οποίας εντοπίζεται κρούσμα. Για 40 μέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα σε μετακινήσεις και σε ακτίνα 10 χλμ. από τη συγκεκριμένη εκτροφή.

Υβριστικά συνθήματα σε σπίτι δημοσιογράφου

Υβριστικά συνθήματα στην είσοδο της πολυκατοικίας του δημοσιογράφου Αρη Πορτοσάλτε, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ», έγραψε χτες το βράδυ η ομάδα «Ρουβίκωνας», σύμφωνα με ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, ενώ πέταξαν και τρικάκια. Για «φασιστικά τάγματα εφόδου του Ρουβίκωνα» και «Δημοκρατία σε κίνδυνο» έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ