Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πρώτο πλάνο η πολιτική έντασης της καταστολής

Την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως και σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, είχε προδιαγράψει τον περασμένο Ιούλη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Δημόσιας Τάξης) Μ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι «δεν πάσχει η Ελλάδα από καταπάτηση δικαιωμάτων» αλλά «από ασφάλεια», κηρύσσοντας την «αναδιοργάνωση τομέων τάξης και ασφάλειας» και στέλνοντας το μήνυμα στους εργαζόμενους ότι «η ριζοσπαστικοποίηση θα αντιμετωπιστεί με κυρίαρχο όπλο την πρόληψη». Είχε πει ότι «νέο δόγμα της εσωτερικής ασφάλειας», που απορρέει και από τη «γεωπολιτική θέση της χώρας», είναι «η διαφύλαξη και η διαχείριση των συνόρων», με το «συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφαλείας με τις Ενοπλες Δυνάμεις», «σωφρονιστική πολιτική» και «αποτελεσματική Πολιτική Προστασία», την οποία περιόρισε στη «θεσμοθέτηση ενιαίας αρχής για εθνικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας και αναθεώρηση του σχεδίου "Ξενοκράτης"».

Χτες, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου για την επιβολή της δημόσιας τάξης, ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Ο τελευταίος είπε, μεταξύ άλλων, πως «χαίρομαι, διότι ο σχεδιασμός τον οποίον είχαμε προδιαγράψει από τον Ιούλιο του 2019 υλοποιείται με πολύ σταθερά αλλά και αποφασιστικά βήματα». Βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων στα σύνορα, η πολιτική συγκρότησης κέντρων κράτησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και άλλα μέτρα, όπως οι απελάσεις. Η ενίσχυση της συνοριοφυλακής ήταν ένα από αυτά. Μια από τις κυριότερες ενέργειες ήταν και η πρόσληψη 800 συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου, για την κυβερνητική δράση: «Αντιμετώπιση - διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Αποτελεσματικότερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, αρτιότερη διαχείριση των εισερχομένων μεικτών μεταναστευτικών ροών, παροχή υπηρεσιών φύλαξης, ασφαλείας και ενίσχυση των επιστροφών».

Οσον αφορά στην Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα συζητήθηκαν η αναβάθμισή του όπως και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τη στιγμή που το ΠΣ παραμένει υποχρηματοδοτούμενο και με χιλιάδες οργανικά κενά, ενώ θα δημιουργηθεί το νέο μοντέλο εθνικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του νέου νόμου, ο οποίος εντάσσεται σε μια λογική στρατιωτικοποίησης της δομής Πολιτικής Προστασίας που από τη μια έχει στόχο τη διαχείριση της καταστροφής και όχι την πρόληψη και από την άλλη εντάσσει τις δομές διαχείρισης σε έναν τεράστιο γραφειοκρατικό μηχανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ