ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διαδηλώσεις κατά του σχεδίου των ΗΠΑ

Από την κηδεία του 19χρονου Ασαν Αμπού Ταμπέκ που σκοτώθηκε στην Τζενίν, η οποία μετατράπηκε σε διαδήλωση

Copyright 2020 The Associated

Από την κηδεία του 19χρονου Ασαν Αμπού Ταμπέκ που σκοτώθηκε στην Τζενίν, η οποία μετατράπηκε σε διαδήλωση
ΡΑΜΑΛΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Φουντώνουν οι αντιδράσεις του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στο σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα», που θωρακίζει και διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Σε διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη, μέχρι την Παρασκευή είχαν σκοτωθεί από πυρά του ισραηλινού στρατού τρεις νέοι Παλαιστίνιοι ηλικίας 17 - 19 χρόνων σε Χεβρώνα και Τζενίν και πάνω 15 τραυματίστηκαν ειδικά σε συγκρούσεις στην πόλη Καλκίλια. Οι κηδείες των θυμάτων μετατράπηκαν σε συλλαλητήρια καταδίκης της κατοχής. Επίσης διαμαρτυρίες σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ Ακσα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προσευχής των μουσουλμάνων, όπου ήταν προκλητική η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής. Μέσα στη βδομάδα, επίσης, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν στην κατεδάφιση σπιτιών στο χωριό Βεδουίνων Νακάμπ (κάτι που τοπικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι γίνεται για ...174η φορά), ενώ κατεδαφίσεις έγιναν και σε σπίτια κρατούμενων Παλαιστινίων.

Την ίδια ώρα, η Παλαιστινιακή Αρχή συνεχίζει τις διπλωματικές κινήσεις, με τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, να ενημερώνει άλλους πρεσβευτές για την αντίθεσή της στο νέο σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίζεται λύση δύο κρατών, που θα τερματίζει την κατοχή και θα εξασφαλίζει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και αυτά τα ψηφίσματα, που πρέπει να σημειώσουμε ότι καταλήχθηκαν με άλλο συσχετισμό δυνάμεων και την ύπαρξη της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Πάντως, την ερχόμενη Τρίτη 11 Φλεβάρη ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις προτάσεις της κυβέρνησής του.

ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις

Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται ήδη οι εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους στη Γαλλία, ζητώντας την απόσυρση της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν και στις 17 Φλεβάρη θα αρχίσει να συζητιέται στη Βουλή.

Την Πέμπτη 6 Φλεβάρη έγινε ακόμα μία 24ωρη απεργία, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες που ξεκίνησαν αρχές Δεκέμβρη και σε πολλούς κλάδους έχουν καταγράψει αθροιστικά δεκάδες μέρες απεργιών. Η απεργία της Πέμπτης ανέδειξε τις αγωνιστικές διαθέσεις που παραμένουν ισχυρές σε δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, που απορρίπτουν τις νέες ανατροπές σε ασφάλιση - συντάξεις, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τους όρους για τη συνταξιοδότηση, μετά από έναν εργάσιμο βίο που η πολιτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας κάνει όλο και πιο δύσκολο.

Ηδη, οι εργαζόμενοι στον οργανισμό αστικών συγκοινωνιών του Παρισιού, τον RATP, προκήρυξαν απεργία για τις 17 Φλεβάρη. Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο RATP πρωτοστάτησαν αποφασιστικά για την επιτυχία των κινητοποιήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιμετωπίζοντας και μια άθλια επιχείρηση συκοφάντησης, με επιχειρήματα του τύπου ότι «οι απεργίες σκοτώνουν τον τουρισμό» κ.τ.λ.

Αλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε νέα «μέρα δράσης» στις 20 του μήνα.

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας οργάνωσε την Παρασκευή συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας (Μπους ντι Ρον), μια μέρα μετά τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή πορεία της Πέμπτης, με 120.000 διαδηλωτές.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε Νότια Αφρική και Ανγκόλα η Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΡΕΤΟΡΙΑ - ΛΟΥΑΝΤΑ.--

Η περιοδεία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στη Νότια Αφρική και την Ανγκόλα από την Πέμπτη έως και το Σάββατο σηματοδοτεί το ιδιαίτερο βάρος που έχει για τη Γερμανία και την ΕΕ η αφρικανική ήπειρος, ενώ ο ανταγωνισμός με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία, Κίνα κ.ά.) οξύνεται.

Οπως σημειώνει η καγκελαρία, «και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί εταίροι για τη Γερμανία» ενώ το ταξίδι της Μέρκελ αναδεικνύει «τον σημαντικό ρόλο της Νότιας Αφρικής και της Ανγκόλας ως αφρικανικών χωρών προσανατολισμένων στις μεταρρυθμίσεις». Η Νότια Αφρική είναι ένας «ισχυρός περιφερειακός παράγοντας». Επίσης, η Ανγκόλα ξεχωρίζει για την «αυξανόμενη οικονομική δυναμική της» και «αποτελεί σημαντικό περιφερειακό εταίρο στην υποσαχάρια Αφρική».

Στην Πρετόρια, η Αγκ. Μέρκελ συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα, με τον οποίο μεταξύ άλλων συνομίλησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και το Σουδάν, με την Μέρκελ να σημειώνει πως «δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σύγκρουση χωρίς αφρικανική εμπειρία, επειδή η Λιβύη είναι αφρικανική χώρα».

Η Γερμανία, κατά την προεδρία της στην ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα ενισχύσει τη συνεργασία ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τον συντονισμό των δύο κρατών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με φόντο και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών - πρωτίστως γαλλικών - στρατευμάτων στο Μάλι, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση ασφαλείας σε πολλές περιοχές της Αφρικής έχει επιδεινωθεί» και συμπλήρωσε πως «η ανάπτυξη μπορεί να πετύχει μόνο εάν υπάρχει ασφάλεια και θα υπάρξει ασφάλεια μόνο εάν υπάρξει ανάπτυξη».

Ιδιαίτερα συζητήθηκαν οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγκεκριμένα πόσες παλιές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Νότια Αφρική μπορούν να αντικατασταθούν. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και θα διαδραματίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στην οικονομία μας στο μέλλον, παράλληλα με τον άνθρακα», είπε ο Ραμαφόζα.

Οι δύο ηγέτες συμμετείχαν σε «στρογγυλό τραπέζι» με Γερμανούς και Νοτιοαφρικανούς εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και επισκέφτηκαν την παραγωγική και εκπαιδευτική μονάδα του εργοστασίου της BMW.

Η Νότια Αφρική είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην αφρικανική ήπειρο. Εκεί δραστηριοποιούνται περίπου 600 γερμανικές εταιρείες με περίπου 100.000 εργαζόμενους. Η Νότια Αφρική είναι επίσης το μοναδικό αφρικανικό μέλος του G20 και φυσικά συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Συμφωνία με την Αφρική» (Compact with Africa).

Την Παρασκευή, στη Λουάντα η καγκελάριος μαζί με τον Ανγκολέζο Πρόεδρο, Ζοάο Λουρένσο, «άνοιξαν» το Οικονομικό Φόρουμ Γερμανίας - Ανγκόλας και παραβρέθηκαν στην υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών.

Η Ανγκόλα είναι μέλος του ΟΠΕΚ και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας στην υποσαχάρια Αφρική. Συνεχίζει να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου, αλλά προωθεί και επενδύσεις στην υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια, όπου εκδηλώνουν ενδιαφέρον γερμανικά μονοπώλια.

ΓΑΛΛΙΑ
Θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο και στα παζάρια γύρω από τους εξοπλισμούς

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενισχυμένο ρόλο στα παζάρια και τις διευθετήσεις που «τρέχουν» γύρω από τον «έλεγχο των εξοπλισμών» διεκδικεί η ιμπεριαλιστική Γαλλία, της οποίας ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε χτες ότι «η Γαλλία θα κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους» ώστε «να τεθούν οι βάσεις μιας κοινής διεθνούς στρατηγικής που θα μπορούμε να προτείνουμε σε όλα τα φόρα για τον έλεγχο των εξοπλισμών».

Με φόντο την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, εξέλιξη που αναζωπύρωσε τα παζάρια με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, και με δεδομένο ότι μετά το Brexit θα είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, η Γαλλία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να διαπραγματευτεί ισορροπίες εκτός αλλά και εντός ΕΕ, στρατιωτικές και άλλες.

Μιλώντας στη Στρατιωτική Ακαδημία, ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να «περιοριστούν σε ρόλο παρατηρητή» απέναντι στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών και «πρέπει συλλογικά να συνειδητοποιήσουν ότι, ελλείψει νομικού πλαισίου, θα μπορούσαν να βρεθούν γρήγορα εκτεθειμένοι σε μια επανάληψη της κούρσας συμβατικών, ακόμα και πυρηνικών εξοπλισμών στο έδαφός τους».

«Η ασφάλειά μας περνάει αναπόφευκτα μέσα από μια μεγαλύτερη ικανότητα αυτόνομης δράσης των Ευρωπαίων», τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας πάντως ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης μακροπρόθεσμα περνάει μέσα από μια ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ».

Είπε ακόμα ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι που θέλουν να δεσμευτούν στον δρόμο αυτό μπορούν να συνδεθούν με τα γυμνάσια των γαλλικών δυνάμεων αποτροπής. Ο στρατηγικός αυτός διάλογος και αυτές οι ανταλλαγές θα συμβάλουν αυτόματα στην ανάπτυξη μιας αληθινής στρατηγικής κουλτούρας ανάμεσα στους Ευρωπαίους».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η Δύση στη νέα εποχή ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων

Η αλλαγή των παγκόσμιων «ισορροπιών» και το ερώτημα πώς η Δύση, δηλαδή ο ευρωατλαντικός άξονας, θα αντιμετωπίσει ανταγωνιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία, θα αποτελεί το κεντρικό θέμα στη φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (14 - 16 Φλεβάρη), που χαρακτηρίζεται ως το «Νταβός» της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Και φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες εκπρόσωποι κρατών, υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, επιχειρηματίες, «δεξαμενές σκέψης» κ.ά.

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Westlessness» η έκθεση της Διάσκεψης - που θα δημοσιευτεί ολόκληρη τις επόμενες μέρες - θέτει τα εξής ερωτήματα: «Ο κόσμος γίνεται λιγότερο δυτικός; Η ίδια η Δύση γίνεται λιγότερο δυτική; Τι σημαίνει η υποχώρηση της Δύσης ως "ρυθμιστή" της παγκόσμιας τάξης; Ποια θα μπορούσε να είναι μια κοινή δυτική στρατηγική στην εποχή του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων;».

Η Εκθεση Ασφαλείας του Μονάχου για το 2020 υπογραμμίζει ένα φαινόμενο που το ονομάζει «Westlessness», περιγράφοντας «μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση δυσφορίας και ανησυχίας ενόψει της αυξανόμενης αβεβαιότητας για το μέλλον και το πεπρωμένο της Δύσης», προφανώς απέναντι και σε άλλες ανερχόμενες δυνάμεις.

Οπως σημειώνεται, πολλές από τις σημερινές «προκλήσεις ασφαλείας» εμφανίζονται «άρρηκτα συνδεδεμένες» με τη «φθορά» της Δύσης. Με σαφή αναφορά στη διάσταση συμφερόντων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και τις αντιθέσεις τους, που πλέον δύσκολα συμβιβάζονται σε μια σειρά από μέτωπα, η έκθεση υπογραμμίζει: «Αν και ίσως η σημαντικότερη στρατηγική πρόκληση για τους διατλαντικούς εταίρους είναι αν η Δύση μπορεί να καταλήξει σε μια κοινή στρατηγική για μια νέα εποχή μεγάλου ανταγωνισμού εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ