Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο και στα παζάρια γύρω από τους εξοπλισμούς

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενισχυμένο ρόλο στα παζάρια και τις διευθετήσεις που «τρέχουν» γύρω από τον «έλεγχο των εξοπλισμών» διεκδικεί η ιμπεριαλιστική Γαλλία, της οποίας ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε χτες ότι «η Γαλλία θα κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους» ώστε «να τεθούν οι βάσεις μιας κοινής διεθνούς στρατηγικής που θα μπορούμε να προτείνουμε σε όλα τα φόρα για τον έλεγχο των εξοπλισμών».

Με φόντο την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, εξέλιξη που αναζωπύρωσε τα παζάρια με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, και με δεδομένο ότι μετά το Brexit θα είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, η Γαλλία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να διαπραγματευτεί ισορροπίες εκτός αλλά και εντός ΕΕ, στρατιωτικές και άλλες.

Μιλώντας στη Στρατιωτική Ακαδημία, ο Γάλλος ηγέτης τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να «περιοριστούν σε ρόλο παρατηρητή» απέναντι στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών και «πρέπει συλλογικά να συνειδητοποιήσουν ότι, ελλείψει νομικού πλαισίου, θα μπορούσαν να βρεθούν γρήγορα εκτεθειμένοι σε μια επανάληψη της κούρσας συμβατικών, ακόμα και πυρηνικών εξοπλισμών στο έδαφός τους».

«Η ασφάλειά μας περνάει αναπόφευκτα μέσα από μια μεγαλύτερη ικανότητα αυτόνομης δράσης των Ευρωπαίων», τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας πάντως ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης μακροπρόθεσμα περνάει μέσα από μια ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ».

Είπε ακόμα ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι που θέλουν να δεσμευτούν στον δρόμο αυτό μπορούν να συνδεθούν με τα γυμνάσια των γαλλικών δυνάμεων αποτροπής. Ο στρατηγικός αυτός διάλογος και αυτές οι ανταλλαγές θα συμβάλουν αυτόματα στην ανάπτυξη μιας αληθινής στρατηγικής κουλτούρας ανάμεσα στους Ευρωπαίους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ